24 proefpersonen dood bij onderzoek

Gepost op 23 jan 2008 door Linda Kwakernaat in persoonlijk / 13 Comments

24 proefpersonen dood bij onderzoek

UTRECHT – Bij een Nederlands wetenschappelijk onderzoek naar de werking van probiotica op het remmen van een alvleesklierontsteking zijn in de periode 2004-2007 24 Nederlandse patienten omgekomen.
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) heeft dat woensdag bekendgemaakt. Volgens het ziekenhuis had een aantal van de overledenen waarschijnlijk nog geleefd als ze de probiotica niet toegediend hadden gekregen. Het ziekenhuis kan niet aangeven om hoeveel mensen het daarbij gaat.Probiotica zijn goede darmbacterien die de groei van schadelijke bacterien tegengaan. Aan het onderzoek namen in totaal 296 patienten deel. Ze werden behandeld in vijftien Nederlandse ziekenhuizen waaronder alle acht de Universitaire Medische Centra.
De nabestaanden zijn dinsdag ingelicht over het dramatisch verlopen onderzoek. Volgens het UMC zijn de onderzoekers zeer aangeslagen. Op basis van kleinschalige onderzoeken in het buitenland hadden ze juist verwacht dat de probiotica de ontsteking juist zou verminderen.Een woordvoerster van het UMC kon woensdag niet zeggen of de nabestaanden in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Alle patienten die aan het onderzoek hebben deelgenomen hebben vantevoren een contract ondertekend. Op zich is er volgens haar bij het onderzoek niets misgegaan. ,,Alleen de uitkomst is dramatisch anders dan was verwacht.”

Tags: ,

Divider

13 responses to “24 proefpersonen dood bij onderzoek

 1. NickN

  Een aantal jaar geleden was niet mogelijk om de alvleesklier te opereren en dan is onderzoek nodig om de ontstekingen goed te behandelen. Dat het zo fout heeft gelopen kon waarschijnlijk in eerder stadium ontdekt worden en dat is op zich wel een kwalijke zaak.

 2. Marcel

  Tja, dit nieuws is niet goed. Maar helaas hoort dit ook bij de ontwikkeling van medicijnen. Niettemin, is het logisch dat de wetenschappers verslagen zijn, want dit hadden ze basis van de kleine onderzoeken nooit verwacht.

 3. Linda

  [Comment ID #263 Will Be Quoted Here]
  yep en heel wat langer!!
  hij fietste minstens 2x per maand van sittard naar strijen!!
  das dus vlak bij rotterdam!!
  en ineens pats!!
  dank je wel viox!!
  wees blij dat het maar 3 maanden waren!!
  al is het waardeloos!!

 4. Linda

  [Comment ID #258 Will Be Quoted Here]
  mijn vader heeft zijn hart-klachten aan een anti-reuma-middel te danken!

 5. frans

  Ik zag het vanmorgen op tv dat is niet normaal door zo/n medicijn en dan nog keihard zeggen dat ze niet weten hoe het komt sjucht rare wereld meid xxx

 6. Tja ! Dat is wat, ik las het op geen stijl en niet anders dan massamoord 😮 Maar ja ! Onderzoek is onderzoek en als ze dat niet in het verleden hasdden gedaan dan waren we niet zo ver gekomen.

Geef een reactie