Bloed , #WOT 25

Gepost op 21 jun 2012 door Linda Kwakernaat in persoonlijk, WOT / 23 Comments

Bloeddonors zijn onmisbaar. Ze redden levens. Bloedgeven moet! Van jongs af aan heb ik geleerd: zodra je kan, ga je bloed geven. Ooit komt de dag dan heb jij het misschien nodig. Dus zodra het toegestaan was, twee keer per jaar naar de bloeddonorbank. Niet naar de bloeddonoravonden op het dorp, want daar werd alleen plasma verzameld, en ik heb B+ ,en dat zou een een beetje zonde zijn.Het is wel eens voorgekomen dat ik midden in de nacht gebeld werd, of ik bloed wilde geven, stond de taxi al met draaiende moter voor de deur.

Nu is er in de loop der jaren het nodige veranderd bij de bloedbank, soep en ontbijtkoek is er niet meer bij. Ik moet toegeven, ik geef al jaren geen bloed meer. Nadat ontdekt werd dat ik een darmziekte had, was het uit den boze. Ik had er geen problemen mee, de service was hard achteruit gegaan, en ik moest vanuit de Hoekschewaard met de bus naar Rotterdam om bloed te geven. De tijden waren ook niet zo prettig meer, het kostte me bijna een vrije dag. Bloedgeven in de baas zijn tijd, dat kan in Nederland bijna niet. Jammer dat dit zo afgekalft is. Maar nog altijd beter dan de amerikaanse toestanden. In Amerika is het normaal dat je betaald word voor het doneren van bloed. Een Amerikaanse bloedbank heeft een nieuwe manier gevonden om jonge bloedgevers te lokken. Onder het motto ‘Give blood, get beer’ krijgen donoren bier voor hun afgetapte bloed.De actie is een groot succes. Voor een afgetapt zakje krijgen de jongeren een waardebon voor één biertje. Er is ondertussen zelfs al een mobiele bloedbank die van café naar café rijdt om de jeugd te overtuigen van het nut van bloeddonatie.Tja

Al vrij snel kwam het moment dat ik bloed nodig had, zeventien was ik toen ik na een zwaar ongeval een  bloedtransfusie nodig had. Je staat er niet bij stil, maar je vind het wel normaal dat het er is! Contrôles op HIV ed waren er (nog) niet. Ik kan wel stellen dat als er toen niet iemand was geweest, die belangeloos zijn bloed had gedoneerd, ik hier nu niet had zitten schrijven. Raar maar waar.

Blood alone moves the wheels of history.
Martin Luther

#WOT Write On Thursday
Dat is waar #WOT voor staat.
Een initiatief van Karin Ramaker.
Iedere donderdag presenteert zij een woord waarmee ik
– net als vele andere blogger -aan de slag ga voor een blog.
Deze week is het de woord “bloed”

Tags: ,

Divider

23 responses to “Bloed , #WOT 25

 1. oma

  Ha Linda,

  Het is voor veel mensen heel belangrijk.

  Zelf kan ik niet doneren, maar mijn broer zit al boven goud. oma

  Ot, even voor de duidelijkheid: ik ga zelf niet naar graspop, onze zoon met vrienden.

 2. Ik vind het fijn dat mensen hier nog bloed geven zonder er zelf beter van te worden. Toch zou een baas moeten kunnen doorbetalen, maar ja, dan kom je al op een grens.

 3. Ik heb vroeger wel bloed gegeven, ik heb een vrij zeldzame bloedgroep a negatief. Ik zou het zo weer doen maar hier weet ik de weg niet, gemakzucht van mij natuurlijk, maar als ze het zouden vragen of als het nodig is doe ik het zeker!

 4. Demavahi

  Raar idee, blood for beer.

  Tegelijkertijd vind ik het ook raar dat de bloedbanken hoge winsten maken en dat er mensen bizar veel geld verdienen door te handelen in bloed dat mensen geacht worden GRATIS te geven.

  Of je beloont mensen voor het bloed waar jij je geld mee verdient, of je doet zelf een stap terug en vraagt om een forse salarisverlaging. Tot minimum loon, of zo.

  Bloed geven is goed, en nobel. Bloedbanken zijn dat een stuk minder, vrees ik

 5. Ik zou willen dat ik bloed mocht geven. Maar ik weeg te weinig om donor te mogen zijn. En om nu een paar kilo aan te komen om de dames en heren van de bloedbank te overtuigen dat ik echt wel bloed kan geven gaat me iets te ver.

 6. Jaren bloed gegeven maar ook moeten stoppen door een darmziekte. Eenmaal genezen werd er zoveel van me gevraagd dat ik dacht, ‘jullie bekijken het maar!’.

 7. Da’s zeker waar. Ik weet van neefje en nichtje die dat doen. Ik zou het zelf ook wel willen, maar kan niet wegens kwaaltjes. Maarrrrrr, ik vind het echt een must. En zou bijna zeggen dat het verplicht moest worden gesteld voor iedereen die het kan. En dan maar 1x per jaar… met een biertje toe, kom ik hoogstpersoonlijk schenken! 🙂

Geef een reactie