Koningin van de nacht door Yvonne Keuls | Een Boek review

Gepost op 30 jan 2014 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 13 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Koningin van de nacht door Yvonne Keuls | Een Boek reviewKoningin van de nacht by Yvonne Keuls
Published by Ambo/Anthos B.V. on 2013-11-04
Genres: Fiction, General, Literature
Pages: 150
Goodreads

Den Haag, 1940. De zevenjarige fantasierijke Daan Maandag komt uit een muzikaal gezin. Zijn overleden moeder was een groot violiste, zijn joodse vader Daniël is een begaafd pianist en zijn vioolspelende zus gaat zelfs door voor een wonderkind. Ook voor Daan ligt een toekomst in de muziek in het verschiet. Maar dat is niet wat hij wil. Als de oorlog uitbreekt, vlucht zijn vader in de muziek. Hij vertrouwt erop dat de Duitsers hem met rust zullen laten, omdat hij valse documenten heeft gekocht en bovendien getrouwd was met een niet-joodse vrouw een `gemengd huwelijk waardoor hij zich veilig waant. Op 21 november 1944 vindt in Den Haag de grote razzia plaats codenaam `Schneeflocke en worden Daniël en zijn gezin op wrange wijze uit de droom geholpen. Voor Koningin van de nacht putte Yvonne Keuls uit andermans en eigen oorlogsherinneringen, welke laatste ze eerder deels verwerkte in haar novelle Daniël Maandag. Het resultaat is een prachtige roman over een halfjoods gezin dat probeert te overleven tijdens de oorlog. Daarnaast is Koningin van de nacht een ontroerend verhaal over een onmogelijke vriendschap, volwassen worden, de relatie vader-zoon, vader-dochter en musicus-muziekinstrument.

stickers-Review
Koningin van de nacht door Yvonne Keuls
met de novelle Daniël Maandag als uitgangspunt.

Met veel zin ben ik begonnen aan dit boek. De 2e WO vind ik altijd interessant, vooral als de auteur put uit eigen ervaringen. Maar al snel was de vaart uit het verhaal. De hoofdpersonen spreken mijn fantasie nauwelijks aan. Voor mij was het verhaal te rustig. Mijn persoonlijke graadmeter : ik had geen brok in mijn keel.

Echt oorlogsgeweld komt er in het verhaal niet voor, maar daardoor komt het leed in het gezin des te meer naar voren. Het verhaal draait om de 2e WO, maar ik heb het gevoel dat je er van een verre afstand naar kijkt. Alsof het gezin in een *beschermende* cocon zit. Vooral de vader, Daniel, met zijn valse identiteiten die hem zekerheid en veiligheid zouden verschaffen. Zelfs de vriendschap van met een Duitse officier word oppervlakkig gehouden. Er word alleen over muziek gepraat. Afstotelijk en voorspelbaar vind ik de hebberigheid van de buurman Prakke, zijn verlangen om de kunst van familie Maandag te bezitten, schilderijen die hun familie geschiedenis vertellen.

Pas aan het einde van het boek komt de vaart erin , en verdwijnt de veilige cocon. Mijn aandacht is weer getrokken, tot het onvermijdbare einde aan toe.

Soms doe je beslissende dingen in je leven voor je vader en niet voor jezelf

En zij, met die prachtige sterrenmantel aan, zij is de Koningin van de nacht. Maar pas op, het is een onbetrouwbaar mens met wraakgevoelens, je kan maar beter niet met haar te maken krijgen.

Terwijl buiten de oorlog woedde, binnen zijn huis werd overhoop gehaald werd, sloeg meneer Maandag met zijn voet de maat.

Deze boekbespreking is mijn bijdrage voor de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Lees ook wat andere bloggers over deze roman schreven

Tags: , ,

Divider

13 responses to “Koningin van de nacht door Yvonne Keuls | Een Boek review

  1. Ik heb vroeger veel 2e wereldoorlog boeken gelezen maar helaas nu niet veel tijd meer voor… Misschien straks weer als ik gen werk meer zou hebben, hahahha

  2. Boeken over WO II hebben wel mijn aandacht.

    Zo is dit boek weer een bevestiging dat veel Joden zeer onderlegt zijn en muzikaal, cultureel zijn gevormd. Hans

  3. aha, ja, zo heb jij het dan ervaren. Misschien hebben meer mensen dat precies net zo, en misschien zijn er ook mensen, met andere gedachten en ervaringen, die er heel anders over denken. Iets lezen en tot je nemen is toch persoonlijk.

  4. Geen brok in je keel. Dat is wat ik van de week ook al zei bij een boek over WOII. En dat moet wel vind ik bij dit onderwerp. Ik denk niet dat ik hem dus zou gaan kopen. Helaas. Maar…. wel bedankt voor je review.

    Love As Always

    Di Mario

Geef een reactie