Author: Andre Platteel

Net veertien door Andre Platteel | Een Boek Review

Gepost op 15 nov 2016 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 1 Comment

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Net veertien door Andre Platteel | Een Boek ReviewNet veertien by Andre Platteel
Also by this author: Alles hiervoor
Published by Magonia on 01 oktober 2016
Genres: Literature
Pages: 205
Format: Paperback
ISBN: 9789492241122
Goodreads

Net veertien is een even rauwe als tedere coming of age-roman, geschreven in een levensdriftige stijl waarin wordt afgerekend met de gedachte dat er ook maar iets kan sterven.

De broers Jonathan en Stefan groeien op in een gezin aan de onderkant van de samenleving. Op zijn veertiende maakt Jonathan een seksuele ontdekkingstocht. Stefan echter moet op diezelfde leeftijd strijden tegen de dood.

Als veertienjarigen zijn beiden al lang geen kinderen meer. Jonathan is gerijpt door de sensatie van het liefhebben, Stefan wordt volwassen door de tragedie nooit meer lief te kunnen hebben. Wat beide broers bindt, is de drift vol te willen leven, voorbij de eindigheid.

review

Het verhaal van Net Veertien is in twee delen verdeeld.
Het eerste deel wordt verteld vanuit het perspectief van Jonathan
Arme Jonathan, een vieze dronkenlap als vader, die smerige flauwe grappen maakt, en een moeder die niet voor hen opkomt, maar hem met zijn dronken vader mee naar bed stuurt om er zelf vanaf te zijn!
Dat was mijn eerste indruk, die heb ik bijgesteld, al blijf ik zijn vader een zuiplap vinden.

Hij is net veertien en begint net de seks te ontdekken.
Net veertien, roept Jonathan als antwoord op de vraag van het meisje, wat hem op het zomerkamp praktisch ontmaagd heeft
Jonathan lijkt afstandelijk maar in feite is hij vreselijk bezorgd om zijn familie en voelt hij zich daar verantwoordelijk voor.

Waarom raak je alles steeds aan?
Zo hou ik de dingen dicht bij me.

Alles moet bij jou precies Jonas. Daar maak je nog steeds je regels voor, wil je al het kwaad mee verjagen. Je moet al heel lang geweten hebben dat er iets mis zou gaan.

Het tweede deel wordt verteld vanuit het perspectief van Stefan.
We zijn acht jaar verder en Stefan is nu veertien jaar, hij kiijkt enorm op tegen zijn grote broer, heeft een hersentumor, welke vreselijk agressief is en ongeneeslijk is.
Het begint met:

Met dit verhaal ga ik de dood in.
Dan herschrijf ik het toch gewoon?
Maar kan dat het einde veranderen?

Dit gedeelte gaat over de strijd, van Stefan, en is hard. Maar ook ontroerend.

Mij viel de ontroerende betekenis van het ontpoppen van een vlinder op, die als een leidraad door het verhaal loopt.
Er zijn meerdere verwijzingen hiernaar, vooral aan het einde …

En ze vertelde dat zijde uit de kop van een rups komt, dat ze er een cocon van maken. En dat ze daar dan weer in kruipen om in iets anders te veranderen.

Aan het begin van het jaar werd ze nog gepest, maar opeens was ze veranderd. Ze kreeg gigantische borsten, en met die borsten leken haar haren mooier, ineens niet meer bespottelijk oranje, maar rood, super sexy, ook voor de jongens die haar altijd hadden gepest. Alsof ze als een vlinder haar kleuren en vormen had veranderd om uitsteven te voorkomen, en haar grootste vijanden nu niets anders wilden dan haar in hun netje vangen. Daar had ik iets over gelezen in ons biologieboek, over insecten die totaal veranderen om te overleven.

Tot slot de cover, die is veelzeggend. Twee cirkels, die een gemeenschappelijk gedeelte, de doorsnede, hebben. Welke volgens mij staan voor het overlappende gedeelte van het keven van de twee broers. Veelzeggend.

Ik vond het vreselijk moeilijk om een recensie over dit boek te schrijven. Waar dat aan ligt?
Misschien wel aan mijzelf, aan het feit dat we net weer een dierbare hebben moeten wegbrengen, ik weet het niet.
Het verhaal roept veel emoties bij mij op. Het duurde en het duurde eer het boek mij echt pakken kreeg, ik bleef een zekere mate van afstandelijkheid voelen. En toch …
Een ontroerend boek. Maar wel goed!

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

Tags: ,

Divider

Alles hiervoor door Andre Platteel | Een Boek Review

Gepost op 15 jul 2014 door Linda Kwakernaat in boeken, leesclub, Reviews / 9 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Alles hiervoor door Andre Platteel | Een Boek ReviewAlles hiervoor by Andre Platteel
Also by this author: Net veertien
Published by De Arbeiderspers on april 2014
Genres: Literature
Pages: 255
Format: Paperback
Goodreads

Alles hiervoor, een ontwikkelingsroman, speelt afwisselend in Amsterdam en ‘on the road’. De jonge Jonathan heeft zowel zijn moeder als zijn broertje verloren. Als hij later last krijgt van angstaanvallen, wordt hij gedwongen te zoeken naar de oorzaak. Na een zeven jaar durende afzondering reist hij af naar de wildernis van Big Sur. Daar ontmoet hij de Noor, een charismatische man die een grote invloed op Jonathan uitoefent. Wanneer er doden vallen onder politici en ondernemers voeren de sporen naar de Noor.

stickers-Review

De omslagfoto trok meteen mijn aandacht! Wat een mooie! De achterflap is veelbelovend, het lijkt wel een soort *Criminal Minds* verhaal. Wel ik ben er klaar voor!

Het boek leest lekker weg, er gebeurt van alles en is eigenlijk vreselijk verdrietig. Maar op bladzijde 151 komt er niet één maar dertien doden te voorschijn. Even verdenk ik zelfs Jonathan ervan. Oftewel een goed plot dus! Als je je lezer zo ver kan krijgen!
Bij een van *de slachtoffers* floept zomaar een stukje Nederlandse historie voorbij.

Johannes Mastwel, achtenvijtig jaar, verantwoordelijk voor de gaswinning in de Noord-Nederlandse provincies. Ontkent in interviews dat
tot aardbevingen en aardverschuivingen kunnen leiden omdat de veiligheidsmarges groot genoeg zijn. Bij nader onderzoek bleek hij de marges ieder jaar te verruimen.

Iets verderop in het verhaal bekruipt me een *akelig* gevoel, het doet me aan The Following denken! Ik hou van dit soort verhalen!

A brilliant and charismatic, yet psychotic serial killer communicates with other active serial killers and activates a cult of believers following his every command.

En dan, … bekuipt mij de twijfel! Bestaat de Noor wel? …..

Alles werd van me afgeschroefd. Er bleven gaten over die ik nooit meer zou vullen. Altijd zal er de Noor uit blijven stromen.

Wel het lijkt me duidelijk als de auteur me zo kan bespelen, ik voor 5 sterren ga! Jeetjemina, wat een boek!!

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

Tags: , ,

Divider