Author: Eva Kelder

Een Charismatisch Defect door Eva Kelder | Een Boek Review

Gepost op 23 feb 2017 door Linda in boeken, Reviews / 1 Comment

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Een Charismatisch Defect door Eva Kelder | Een Boek ReviewEen charismatisch defect by Eva Kelder
Also by this author: Het leek stiller dan het was
Published by Meulenhoff on February 14th 2017
Genres: Literature
Pages: 256
Format: ARC
ISBN: 9789029091145
Koop op Bol.com
Goodreads

Een weergaloos verhaal over het genadeloos nastreven van idealen en de kracht van het verleden
Voor de lezers van Niña Wijers en Hanna Bervoets
Wanneer de charismatische Blake Chesterfield het onstuimige Amsterdam van eind jaren zestig komt binnenvallen, zal niets meer hetzelfde zijn. Hij wil de wereld verbeteren, tot elke prijs. Het biedt April een ontsnapping uit haar tot dan toe burgerlijke, oerHollandse bestaan. Blakes aantrekkingskracht is groot, hij heeft algauw een schare volgers. Als de commune een aanslag beraamt op ‘het gezicht van het kapitalisme’ wordt April voor een morele keuze gesteld: welk kwaad moet bestreden worden, dat van binnen of van buiten?
Decennia later, als een oude bekende haar zorgvuldig afgeschermde leven binnendringt, wordt April geconfronteerd met ongewenste herinneringen. Hoe kom je in het reine met een verleden dat nooit helemaal het jouwe is geweest?
Een charismatisch defect is een weergaloze roman over de illusie van vrijheid. Eva Kelder fileert wederom met scherpzinnige finesse de kwetsbaarheid van de mens.
De pers over Het leek stiller dan het was
‘Met Het leek stiller dan het was zet Eva Kelder zichzelf op de kaart als literair talent. Ze geeft blijk van een groot inzicht in menselijk gedrag en gedachteprocessen.’ Opzij
‘Een trefzeker en ontroerend beeld van een vrouw die door haar verleden verstrikt raakt in zichzelf. Prachtig.’ Margriet
‘Een prachtig debuut over hoe je voor je gevoel een klein meisje kunt blijven als je wereld steeds groter wordt.’ Marie Claire
‘Helder, raak en in your face. Een debutant die écht kan schrijven!’ Zin

review

Een Charismatisch Defect

Na Het leek stiller dan het was was ik vreselijk benieuwd naar Een Charismatisch Defect .
Mijn verwachting is meer dan waargemaakt, het is een intrigerend verhaal welke je meesleept terug in de provo-tijd.

Het verhaal wordt wisselend, in het heden en het verleden verteld.
Dat betekent zeker in het begin, dat je aardig op moet letten, want er worden flink wat tijdsprongen gemaakt.

De Personages

Anneke, die door Blake in April word omgedoopt, is in no time onder invloed van Blake, een ontzettend charismatische Amerikaan, en hoewel je haar in het verhaal anders hoort denken, laat ze alles gelaten over zich heen komen.

Blake, ik heet Blake. Nice to meet you.
Anneke!
Wat? Ik heet Anneke!
Oké Eènnekè, ik noem je April

Er waren momenten dat ik haar wel door elkaar wilde schudden.
Kom op April! Wat een minderwaardigheidscomplex!

Wat dat betreft was er juist weinig veranderd sinds haar jeugd met haar vader en broers. Nog steeds leek het alsof niemand doorhad dat zij er ook was. Ze zagen haar wel, maar blijkbaar waren er verschillende manieren van zien.

Blake Chesterfield is een gladde praatjesmaker, maar wel één waar naar geluisterd wordt.
Waarom mijn gedachten nu telkens afdwalen naar de Manson Family? En ik telkens de link met Charles Manson wil leggen?
Misschien omdat hij ook sekteleider was?

De dag is aangebroken dat we het bloed van onze broeders gaan wreken, zei Blake…
Wie niet meedoet ligt eruit

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik zowel Blake, als April niet vreselijk sympathiek vind. Al wint Blake deze competitie.
Juist door haar minderwaardigheidscomplex en haar stille verzet, ga ik langzamerhand April toch interessanter vinden.

Conclusie

IK vind het intrigerend verhaal, wat ontzetten mooi geschreven is.
Tip: lees vooral de allereerste zinnen met aandacht!

Tags: ,

Divider

Het leek stiller dan het was door Eva Kelder | Een Boek Review

Gepost op 15 apr 2014 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 10 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Het leek stiller dan het was door Eva Kelder | Een Boek ReviewHet leek stiller dan het was by Eva Kelder
Also by this author: Een charismatisch defect
Published by Meulenhoff on april 2014
Genres: Literature
Pages: 284
Format: Paperback
Goodreads

Op Vlieland groeit Seije op bij haar alleenstaande moeder Fenna. Ze voelt zich buitenstaander op het kleine Waddeneiland, en alleen haar beste vriend Teun lijkt haar te bereiken en begrijpen. Uren struinen ze door de duinen; zilte lucht in de longen, blote voeten in het zand, en later ook de roes van net te veel drank en feestjes tot het ochtendgloren. Intussen lijkt Fenna te vergeten haar dochter op te voeden.

Na een ingrijpende gebeurtenis grijpt Seije de kans om het eiland te verlaten en in Edinburgh te gaan studeren. Haar groeiende ambitie en een nieuwe liefde voeren haar zelfs nog verder van het eiland, naar New York. Kan ze haar angsten en onzekerheden van zich afschudden nu haar wereld groter wordt? Hoe strak kan de boog staan voor hij knapt?

stickers-Review

Seija lijkt een redelijk kansloos meisje. Ze word nauwelijks opgevoed door haar moeder, die meer geïnteresseerd lijkt in haar groentetuin en de drank. Alles was mis kan gaan gaat mis, zonder bijgestuurd te worden door haar moeder.

Een meisje als een jongetje, met een naam geschonken door een moeder die haar tong verloor in drank.

Hoe haal je een hond aan? Je negeert ‘m. Komt-ie vanzelf naar je toe

Arm kind, wat al snel een verkeerd zelfbeeld ontwikkelt, en een gebrek aan zelfvertrouwen heeft. En dat terwijl ze super intelligent is.

Ik besefte het niet maar op dat moment kreeg ik karakter, werd duidelijk wie ik was. Ik rook mijn kans. De enige kans die ik had. Er was iets waar ik goed in was. Beter dan de anderen. Liegen. Niemand had het door. Ze keken dwars door me heen. Ze zagen de leugens niet die ik achter mijn vel stopte.

Het lijkt wel alsof ze door het Vlieland te verlaten, ze haar zelfvertrouwen en geloof in zichzelf kwijtraakt. En terwijl Seija zichzelf verliest , raakt het verhaal mij kwijt, althans,….. zo lijkt het. Maar het blijft trekken. En ik zal en moet dit boek toch uitlezen. Als ze uiteindelijk op Vlieland terugkomt lijkt ze zichzelf te hervinden.

Als er niets van je word verwacht, behalve dat je je verzet tegen dat wat groter is dan jij, kruip je door de kieren van verwachting en ben je vrij.

Achteraf ben ik blij dat ik toch telkens weer ben gaan lezen, en heb ik een vaag vermoeden dat ik het in ieder gaval nog een keer ga lezen.

Deze boekbespreking is mijn bijdrage voor de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

Tags: , ,

Divider