Author: Joke Janssen

Lang Leve Lef door Joke Janssen | Een Boek Review

Gepost op 8 jun 2018 door Linda in boeken, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Lang Leve Lef door Joke Janssen | Een Boek ReviewLang Leve Lef by Joke Janssen
Also by this author: Lang Leve Chocola!
Series: Dagboek van Petra #4
Published by Clavis on January 26th 2018
Genres: Kind & Jeugd
Pages: 170
Format: Hardcover
ISBN: 9789044832075
Goodreads

Een (h)eerlijk boek over verborgen armoede, eenzaamheid, homoseksualiteit, vriendschap en korte rokjes. Vanaf 11 jaar.

Saaiste kerstvakantie ever! Petra's vrienden zijn op reis of doen raar, haar broertje is uit logeren en zij zit met die vreemde Mirjam opgescheept. Samen met dat verlegen Muizenkindje moet Petra een aardrijkskundepresentatie in elkaar flansen. Ze baalt. Tot ze doorkrijgt waarom Mirjam anders is: haar familie is arm. Petra wil Mirjam helpen, maar is bang voor andermans mening. Uiteindelijk toont zij lef. Hierdoor helpt ze anderen én zichzelf. Petra krijgt de leukste kerstvakantie ever.

review

Lang Leve Lef

Lang Leve Lef is het vierde deel in de serie Dagboek van Petra, maar je kan dit boek goed afzonderlijk van de andere delen lezen. Alhoewel, een beetje voorkennis wel handig, daardoor begrijp je de karakters sneller.
Net zoals de vorige drie delen is ook dit boek in dagboekvorm geschreven.

In het begin werkt Petra ongelooflijk op mijn zenuwen! Dit in tegenstelling tot het vorige deel, Lang Leve Chocola

Nééééé! Nééééé! Nééééé! Ik wil het niet! Het gaat niét gebeuren! Never nooit niet! Punt!
Dominique en Rafael mogen samenwerken en ík moet met Mirjam. Oneerlijk! Mijn beste vriendin met mijn Grote Liefden kunnen gezellig samen een spreekbeurt over Italië in elkaar flansen en ik moet met Mirjam. Waarom? Waarom moet juist ik met Mirjam minstens tien minuten voor de klas staan babbelen over het land Oekraïne?

Als haar beste vriendin op het verjaardagsfeestje van Petra bekent dat ze lesbisch is wordt dat volledig gegeneerd en afgedaan als een grapje.

Wacht eens even …. Aha! Plotsklaps snap ik het. Ik heb je door, geniepige Indy.
Indy wilde het gewoon uitmaken met Joost. Omdat ze op hem uitgekeken is of omdat het tijd is voor iets nieuws of omdat ze verliefd is op een andere jongen of iets anders wazigs. Geen idee waarom, maar ze wilde Joost in ieder geval dissen. Grote kans dat ze het Joost niet recht in zijn gezicht durfde te vertellen. Daarom verzon ze haar eigen drama. Op mijn avond!

Als ik mij realiseer ik dat Petra bijna dertien is, en voor haar doen met veel zware dilemma’s zit verandert mijn houding ten opzichte van haar. Ook haar gedrag ten opzichte van haar vader ademt puberaal gedrag. Naarmate je verder in het verhaal komt realiseer je je dat Petra een bijna dertienjarige puber is met een groot hart.

Conclusie

Het getuigt van lef om voor een doelgroep van 12+ belangrijke thema’s als armoede en homoseksualiteit bespreek te maken. En dat is wel wat Joke Janssen gedaan heeft! Mooi om zulke zware maatschappelijke problemen op een luchtige manier aan de kaak te stellen, want dat is wat er in dit verhaal gebeurd. Het is een leuk vlot lopend verhaal, wat aan de oppervlakte luchtig lijkt maar dat abosoluut niet is.
Het is mooi om te zien welke groei Petra doormaakt. Naarmate je verder in het verhaal komt en je realiseert dat Petra een puber is ga je inzien dat ze een groot hart heeft. Daarnaast is ze kritisch tegenover zichzelf. Kortom ik vind het een mooi verhaal.

Waarom zag ik dit niet eerder? Omdat ik blind was. Ik zag alleen de slechte dingen. Zoals haar afgrijselijke vogelverschrikkerkleren! Ik keek niet verder dan de buitenkant. De echte Mirjam zag ik niet. Soms ben ik zo’n oppervlakkige bitch!

Tags: ,

Divider

Lang Leve Chocola! door Joke Janssen | Een Boek Review

Gepost op 6 apr 2017 door Linda in boeken, Reviews / 1 Comment

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Lang Leve Chocola! door Joke Janssen | Een Boek ReviewLang Leve Chocola! by Joke Janssen
Also by this author: Lang Leve Lef
Series: Dagboek van Petra #3
Published by Clavis on 16 januari 2017
Genres: Kind & Jeugd
Pages: 157
Format: Hardcover
ISBN: 9789044828849
Goodreads

Petra (bijna 13) heeft moeite om haar draai te vinden in de brugklas. Gelukkig heeft ze Wouter. Haar achtjarige pleegbroertje helpt haar met al haar huiswerk. Maar als Wouter Petra's huiswerk snapt, is zijn eigen schoolwerk dan niet te simpel? Inderdaad, Wouter verveelt zich te pletter bij die slome meester Lucas. Petra besluit Wouter te helpen, met desastreuze gevolgen ... En wie is die man in het park? Is dat een stalker? En waarom kan Petra's vader nou nooit eens een keertje normaal doen? Trouwens, de rest van Petra's familie én haar vriendinnen zouden ook best wat normaler kunnen doen ...

Het derde (maar los te lezen) dagboek van Petra biedt een realistische én hilarische kijk op schoolproblemen, verliefdheid, ouders, hoogbegaafdheid, stalkers en chocola. Lezers vanaf 12 jaar zullen smullen van dit goudeerlijke, lieve, brutale boek.

'Eigenlijk is dit een boek dat volwassenen zouden moeten lezen om inzicht te krijgen in een kinderziel. (...) Een meisjesroman. Maar dan met een tikje meer.' Leestafel.info over Lang leve familie

review

Lang Leve Chocola!

Met de eerste regels trekt Joke Janssen mij het boek Lang Leve Chocola! in. Mijn aandacht was meteen getrokken. Het belooft wat!

Die engerd was er! Alweer! En vandaag zei hij niet alleen: Goedemorgen dames. Neenee – scary, scary, scary! -vanochtend zei hij na zijn Goedemorgen dames ook nog: Veel succes op school, Dominique.

Hoofdpersoon is Petra, een bijna dertienjarige puber. Het verhaal is in dagboekvorm geschreven en leest lekker weg. Het is luchtig geschreven, (kan dat?) maar ondertussen komen er best pittige zaken aan de orde. Haar ouders ontdekken via magister dat de start op de middelbare school niet zo’n beste is.

Petra’s eerste cijfers zijn onder de maat. Een 4,2 voor geschiedenis en een 5,4 voor Frans. Ik: een 5,4 voor Frans? Valt me nog mee. Bijna een voldoende. Cool. Mijn vader meteen weer bozer dan boos. Zucht …

Ik hou van de puberale manier van denken en vind dat Joke het zeer goed beschrijft. Gek genoeg kan ik het mij nog heel goed voor de geest halen.

En dan haar lieve (pleeg)broertje Woutertje, die gaat Petra helpen met huiswerk maken. Klinkt lekker maar Woutertje is 8!

Ik leerde niet op de goede manier? Jaja …… En ik haal nooit meer één onvoldoende? Oké ..
Ach, ik besloot er geen punt van te maken. Wouter is niet vaak vrolijk. Waarom zou ik hem zijn zin niet geven?

Wat mij bij gebleven is, en ontzettend herkenbaar vind, is hoe de basisschool omgaat met de hoogbegaafdheid van Wouter.
De zwakke leerlingen hebben recht op steun en dus hebben ze geen tijd voor een slim kind. Vervolgens word het probleem bij de ouders gelegd.

Conclusie

Ik vind het een ontzettend leuk, verfrissend en actueel geschreven boek.
En kon nergens aan merken dat het een derde deel was, ik denk dat het uitstekend bij de doelgroep past!
Ik ga in ieder geval de andere boeken lezen.

Tags: ,

Divider