Author: Leigh Bardugo

Kraai en Koninkrijk door Leigh Bardugo | Een Boek Review

Gepost op 15 feb 2017 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 0 Comments

Kraai en Koninkrijk door Leigh Bardugo | Een Boek ReviewKraai en Koninkrijk by Leigh Bardugo
Also by this author: Schim & Schaduw, Dreiging en Duisternis, Val en Verlossing, List & Leugens
Series: Six of Crows #2
Published by Blossom Books on November 30th 2016
Genres: Fantasy, Young Adult
Pages: 622
Format: Hardcover, Limited edition
ISBN: 9789020679465
Goodreads

Kaz en zijn bende hebben een missie volbracht waarvan niemand dacht dat ze hem zouden overleven - ook zijzelf niet. Maar in plaats van de beloofde vette beloning te krijgen, worden de Kraaien dubbel verraden. Ze zullen opnieuw moeten vechten voor hun leven, en met de ontvoering van een belangrijk lid van de bende is dat zwaarder dan ooit.

Terwijl Ketterdam vanwege de gevaarlijke drug jurda parem een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op diverse wereldmachten, doen oude rivalen en nieuwe vijanden een beroep op Kaz' sluwheid en wordt de loyaliteit van de groep op de proef gesteld. Er dreigt een oorlog in de nauwe en donkere steegjes van Ketterdam - een gevecht om wraak en vergelding dat het lot van de Grisha-wereld uiteindelijk zal bepalen.

review

Wat moet je schrijven over een boek dat je honderd bladzijden voor het einde weg wil leggen …..
Omdat Kraai en Koninkrijk zo’n vreselijk spannend boek is en je niet verder wil lezen …
Omdat.. je bang bent dat het niet zo best gaat aflopen en de hoofdpersonen inmiddels meer dan eigen zijn geworden?
Inmiddels ben ik een mega-fan van Leigh Bardugo en ja met dit boek maakt ze dat, wat mij betreft, meer dan waar!

Kraai en Koninkrijk

Na List en Leugens heb ik lang moeten wachten op Kraai en Konikrijk.
En toch ben ik met gemende gevoelens aan dit boek begonnen.
Aan de ene kant weet ik dat dit deel twee van de tweeluik Six of Crows is 🙁 , en dat dus het einde van deze serie betekent.
En aan de andere kant sta ik te trappelen om het te lezen.

Het leuke in dit boek is dat je de hoofdpersonen nog beter leert kennen.
De onderlinge hechte vriendschap, die nog hechter word. Al word af en toe wel aan getwijfeld.
Nog meer over hun achtergrond te weten komt, en en dat je ze nog meer in je hart sluit.

Kuwei, die de nalatenschap van zijn vader, parem, wil eren door een tegengif hiervoor te vinden.

Het is daar veiliger(Ravka) Voor Grisha. Voor mij> Ik wil me niet verstoppen. Ik wil leren.
Het werk van mijn vader kan me helpen om…
Om een tegengif voor parem te vinden.

Inez die tijdens haar gevangenschap tot een vreselijk ontdekking komt

Hij zal me noot meer ruilen als je mij kapotmaakt, gilde ze.
De woorden leken zich los te scheuren van een plek ergens diep in haar binnenste.
Dan heeft hij niets meer aan me!

Wylan die door zijn vader naar het platteland word gestuurd

Op dat moment begreep Wylan dat hij nooit bij de school in Belendt zou aankomen.
Hij zou verdwijnen precies zoals zijn vader altijd gewild had, en de man had deze kerels ingehuurd om die klus te klaren.

Oude Bekenden

En dan…. dan zien we bekenden uit de Grisha-trilogie Yess!

Laten we zeggen, zei Sturmhund met zijn blik op de Ketterdamse straat beneden, hypothetisch natuurlijk, dat de Ravkaanse koning spionagenetwerken tot zijn beschikking heeft die top diep in Kertsj, Fjerda ende Shu Han reiken, en dat hij precies weet hoe belangrijk Kuwei Yul Bo voor de toekomst van zijn land kan zijn. Laten we zeggen dat de koning niemand voldoende vertrouwt om namens hem over dergelijke zaken te onderhandelen, maar dat hij ook weet hoe gevaarlijk het is om onder zijn eigen naam te reizen, terwijl zijn land op zijn kop staat, hij geen erfgenaam heeft en de opvolging door een Lantsov absoluut niet verzekerd is.
Dus hypothetisch, zei Kaz, zouden we u ook met Uwe Hoogheid kunnen aanspreken.
En met een heleboel andere kleurrijke namen. Hypothetisch dan he

Conclusie

Leigh Bardugo heeft weer een ontzettend goed boek geschreven!
Ze heeft zichzelf met Kraai en Koninkrijk wederom overtroffen!!
WAT EEN GEWELDIG BOEK!!

Tags: ,

Divider

List & Leugens door Leigh Bardugo | Een Boek Review

Gepost op 8 jun 2016 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 1 Comment

List & Leugens door Leigh Bardugo | Een Boek ReviewList & Leugens by Leigh Bardugo
Also by this author: Schim & Schaduw, Dreiging en Duisternis, Val en Verlossing, Kraai en Koninkrijk
Series: Six of Crows #1
Published by Blossom Books on November 9th 2015
Genres: Fantasy, Young Adult
Pages: 544
Format: Hardcover, Limited edition
ISBN: 9020679848
Goodreads

In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in zijn eentje…

Kaz vertrekt uiteindelijk met een team dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zootje lijkt. Een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion die als bijnaam ‘de Schim’ heeft en een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in de sloppenwijken. En dan is er Kaz zelf nog, een dief die gespecialiseerd is in onmogelijke ontsnappingen.

Tijdens hun reis moeten ze dwars door vijandig Fjerda trekken en worden ze belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. Oh, en tussendoor moeten ze ook proberen om elkaar niet te vermoorden.

Six of Crows wisselt tussen de perspectieven van deze zes personages en neemt je mee naar de uithoeken van de Grisha-wereld: de sloppenwijken van Ketterdam en de ijzige vlaktes van Fjerda (waar Grisha worden opgejaagd en opgesloten!). Ieder personage heeft zijn eigen verhaal, dat Leigh Bardugo stukje bij beetje ontrafelt en op een fantastische manier door elkaar weeft

review

Zaterdag 31 oktober organiseerde Blossom Books in samenwerking met Boekhandel Donner:
Een Release Party SIX OF CROWS mét Leigh Bardugo!
Long time ago. Je kon daar de Limited edition van List & Leugens kopen en natuurlijk heb deze gekocht. En laten signeren.

list en leugens

Deze limited edition heeft zwart-op-snee (dus zwarte bladzijderanden) en letters van rode folie voor een extra shiny voorkant. Wat valt er verder nog over de cover te zeggen dan dat deze geweldig is? Niets dus.

Nu heb ik het boek al in maart gelezen, maar ik loop enigszins achter met mijn reviews 🙁
Hoge verwachtingen had ik van dit boek, na de Grisha trilogie welke ik echt waanzinnig goed vind, vermengd met twijfes. Kan je na zo’n waanzinnige serie weer zoiets supers produceren? Leigh Bardugo wel! Met List & Leugens heeft ze opnieuw een geweldig boek neergezet.

Het boek lees je vanuit verschillende personages, en in plaats van storend vond ik het eerder verhelderend. Zo begrijp je van elk personage de motieven om bij de bende te horen. En dat spreekt aan. Ze komen ieder voor mij tot leven en raak ik bij ze betrokken.
Als lezer wordt je niet gespaard en vliegen de gruwelijke details je regelmatig om de oren.

Ik vind het een geweldig boek! Helaas zal ik tot november 2016 moeten wachten eer Crooked Kingdom oftewel De Kraaien #2 uitkomt en ik me weer in de wereld van Kaz, Nina, Matthias, Inej, Jesper en Wylan kan onderdompelen.

Wat mij ontzettend getroffen heeft is het nawoord, daarin zegt Leigh:

Ik lijd aan een degeneratieve ziekte die Osteonecrose wordt genoemd. je zou die naam kunnen vertalen met *stervend bot,* Wat misschien lekker gothic en romantisch klinkt, maar in feite betekent dat elke stap die ik zet pijn doet en dat ik soms met een stok moet lopen. Het is geen toeval dat ik een personage heb verzonnen dat met een vergelijkbare kwaak te kampen heeft, en vaak heb ik het gevoel gehad dat Kaz en ik samen over deze weg hinkten.

Tags: ,

Divider

Val en Verlossing door Leigh Bardugo | Een Boek Review

Gepost op 21 jan 2016 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 1 Comment

Val en Verlossing door Leigh Bardugo | Een Boek ReviewVal en Verlossing by Leigh Bardugo
Also by this author: Schim & Schaduw, Dreiging en Duisternis, List & Leugens, Kraai en Koninkrijk
Series: The Grisha #3
Published by Blossom Books on February 15th 2014
Genres: Fantasy, Young Adult
Pages: 400
Format: Hardcover
ISBN: 9789020679786
Goodreads

Ravka is gevallen en de Duisterling regeert vanaf zijn schaduwtroon. De laatste hoop van het land is gevestigd op een krachteloze Lichtheerser, een uit de gratie gevallen spoorzoeker en de overblijfselen van een ooit zo sterk magisch leger.

Diep in een eeuwenoud netwerk van tunnels en grotten kan een verzwakte Alina niet anders dan de hulp van de zonderlinge Apparat accepteren, terwijl zijn volgelingen haar aanbidden als een heilige. Maar Alina wil geen heilige zijn: ze wil samen met Mal op jacht naar de vuurvogel en zoeken naar een zekere prins, van wie ze niet weet of hij nog in leven is.

Alina zal nieuwe bondgenootschappen moeten sluiten en oude rivaliteiten opzij moeten zetten tijdens de zoektocht naar de laatste versterker. Maar terwijl Alina de geheimen van de Duisterling begint te ontrafelen, ontdekt ze iets wat hun mysterieuze band voor altijd verandert. Het doden van de vuurvogel lijkt het enige dat Ravka kan redden van totale vernietiging, maar kan Alina de consequenties aan?

review

Het laatste deel van de Grisha-triologie helaas. Nadat ik het boek uit had ben ik echt eventjes in een diep leesdipgat gevallen. Wauw!
Ik hou van deze serie en het lijkt wel of deze met elk boek beter word.

Deel 3 Val en Verlossing gaat verder waar deel 2 Dreiging en Duisternis stopt. Alina en Mal weten via de ondergrondse tunnels van de Apparat te ontsnappen en kunnen eigenlijk niets anders dan zijn hulp/gevangenschap te accepteren

Op een ochtend ontdekte de jongen dat de weg naar de kamer van het meisje werd versperd door gewapende mannen. En toen hij niet wilde vertrekken, sloegen ze hem in de boeien en sleepten hem weg bij haar deur. De priester waarschuwde de jongen en zei dat geloof hem rust zou brengen en dat gehoorzaamheid hem in leven zou houden.

Een ding was hij echter vergeten: dat ze voor ze een Grisha en een heilige werd, een geest uit Keramtzin was geweest. Zij en de jongen hadden geheimen verzameld zoals Pelyekin zijn schatten verzamelde. Ze wisten hoe ze dieven en schimmen moesten zijn, hoe ze hun kracht en streken moesten verbergen.

Gelukkig leeft prins Nikolai nog. Tijdens het interview met Leigh Bardugo vertelde ze dat ze overwogen heeft om Nikolai in deel 2 te laten sterven. Ik vind het een waanzinnig leuk personage, slim en vol humor.

Alina ik kom je straks halen voor het eten, maar als het je teveel word, ren dan vooral gillend de kamer uit of steek haar neer met een dolk. Wat je op dat moment het beste lijkt.

Opvallend vind ik , zonder er te veel aandacht aan te willen schenken, de liefde tussen Tamar en Nadia. Knap vind ik het van Leigh Bardugo dat ze, als een van de normaalste zaken van de wereld, de liefde tussen deze twee laat bloeien.

En dan de Duisterling en Alina, zij krijgt steeds meer inzicht in hem.

Ik zal alles wat je kent en alles wat je liefhebt wegnemen. Als hij het kon, zou de Duisterling deze mensen tegen me gebruiken, maar het was nooit bij hem opgekomen dat ze misschien meer voor me waren dan een blok aan mijn been. Misschien had hij ze onderschat. Misschien had hij mij onderschat.

En laten we over het einde van het boek. hebben.. , wel de Grisha serie waardig! Pfew, en wat vind het vreselijk dat ik de serie uit heb. En jaloers ben ik op de huidige jeugd, deze boeken waren er niet in mijn jeugd. Maakt me niets uit want ik geniet er nu met volle teugen van!

Tags: ,

Divider

Dreiging en Duisternis door Leigh Bardugo | Een Boek Review

Gepost op 18 jan 2016 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 1 Comment

Dreiging en Duisternis door Leigh Bardugo | Een Boek ReviewDreiging en Duisternis by Leigh Bardugo
Also by this author: Schim & Schaduw, Val en Verlossing, List & Leugens, Kraai en Koninkrijk
Series: The Grisha #2
Published by Blossom Books on September 15th 2014
Genres: Fantasy, Young Adult
Pages: 415
Format: Hardcover
ISBN: 9789020679762
Goodreads

Opgejaagd door het Eerste en Tweede Leger en achtervolgd door nare herinneringen, probeert Alina samen met Mal een nieuw leven op te bouwen in een onbekend land. Ze moet haar identiteit als Lichtheerseres verborgen houden om niet gevonden te worden door haar tegenstander, de Duisterling.
Alina kan haar verleden en toekomst helaas niet lang blijven ontvluchten. Met behulp van een beruchte vrijbuiter, weet Alina veilig terug te keren naar Ravka. Ze is vastberaden om te vechten tegen de duistere krachten die zich in het land verzamelen. Maar terwijl haar magische krachten groeien, glijdt Alina verder en verder af in het gevaarlijke spel van de Duisterling –en verder weg van Mal.
Alina moet kiezen tussen haar land, haar macht en de liefde waarvan ze altijd dacht dat hij haar op het juiste pad zou houden.

review

Het vervolg op Schim en Schaduw, deel 1 in de Grisha serie. Deze eindigt terwijl Alina en Mal per schip aan de Duisterling ontsnappen. Mijn laatste zin uit mijn review:

Er is geen happy ending, maar wel een enigszins hoopvolle?

Wel die hoop was snel vervlogen. Al snel aan het begin van het verhaal zijn ze beiden alweer opgepakt door de Duisterling.

Hij weet niet hoe snel hij bij uit je buurt moet komen, merkte ik op. Ik bleef bij de deur staan.
Hij is bang voor wat je bent geworden. Dat zijn ze allemaal.

Wat een verhaal, het heeft geen spatje spanning ingeleverd ten opzichte van deel 1. Ik heb het in een ruk uitgelezen.
Leigh Bardugo heeft met Dreiging en Duisternis weer een bestseller geschreven.

Leuke nieuwe karakters verschijnen er. Zoals de verassende kapitein Sturmhund,de reusachtige Tolya met zijn stoere tweelingzus Tamar
En Alina, zij verandert, en er zijn momenten dat ik me afvraag of ik haar nog wel zo leuk vind.

Ik wil graag vrij zijn.
Zolang de Duisterling leeft zul je nooit vrij zijn. En je land ook niet. Dat weet je.

Plotseling werd ik overmand door begeerte. Ik wil ze, dacht ik. Al dat licht, al die macht. Ik wil ze allemaal.

Uiteindelijk is het een kwestie van Oorzaak en Gevolg:

Je kunt de regels van deze wereld niet overtreden zonder daarvoor een prijs te betalen

En zolang Alina zich dit maar beseft ………..

Wat mij opviel, was dat ondanks de misére, er een grote dosis humor in het boek verwerkt is. Zoals bijvoorbeeld de brief die Alina in gedachten aan de koning en de koningin schrijft over het verjaardagsfeestje van hun zoon.
Kortom, ik vind het een geweldig boek, op naar deel 3, Val en Verlossing!

Tags: ,

Divider