Author: Susanne Koster

Een gedroomd einde door Susanne Koster | Een Boek Review

Gepost op 23 apr 2019 door Linda in boeken, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Een gedroomd einde door Susanne Koster  | Een Boek ReviewEen gedroomd einde by Susanne Koster
Also by this author: Zwarte lieveling , Achtergelaten
Series: De Oneindigheidstrilogie #3
Published by Clavis on 30 november 2018
Genres: Young Adult
Pages: 210
ISBN: 9789044834123
Koop op Bol.com
Goodreads

Wanneer de zussen horen dat hun moeder op sterven ligt, hebben ze het daar moeilijk mee. Saskia weet nog hoe hun moeder wegkeek toen zij werd mishandeld. En Jonka is niet vergeten hoe hun moeder toestond dat zij naar een tehuis werd gestuurd. Maar het blijft hun moeder. Tegen wil en dank komen er warme herinneringen naar boven. Misschien is er, ondanks alles, toch ruimte voor liefde en vergeving. Of zijn de zaken nog altijd niet zoals ze lijken?

review

Een gedroomd einde

Een gedroomd einde is het laatste deel van De Oneindigheidstrilogie. Deze is vooraf gegaan door: Achtergelaten en Zwarte lieveling.
Ik vind het een absolute aanrader om eerst de eerste twee delen te lezen.

Gelukkig zijn Jonka en Saskia close geworden. Het boek begint tijdens een gezamenlijk weekendje uit, waarin meteen duidelijk wordt dat Saskia problemen heeft. Ze is afwezig en slaapt slecht.

En trouwens, waarom zijn we anders een weekendje weg? Daar hadden wij toch allebei behoefte aan? Een weekend alleen met ons tweetjes? Om te lachen, te gieren en te janken?Zo’n uurtje elkaars therapeut zijn doet wonderen, weten we allebei inmiddels uit meer dan één ervaring, dus kappen nou met die uitvluchten en excuses. Vertel!

En die oneindige liefde van jou voor mama …. Godsamme Sas, ze heeft ons eruit laten gooien! Haar eigen kinderen. Ze was erbij en keek ernaar. Hoe graag je ook wilt dat het anders was.

Conclusie

Een volwaardig gedroomd, vijf sterren waardig, einde.
View Spoiler »

Tags: ,

Divider

Achtergelaten door Susanne Koster | Een Boek Review

Gepost op 30 nov 2018 door Linda in boeken, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Achtergelaten door Susanne Koster | Een Boek ReviewAchtergelaten by Susanne Koster
Also by this author: Zwarte lieveling , Een gedroomd einde
Series: De Oneindigheidstrilogie #2
Published by Clavis on April 2018
Genres: Young Adult
Pages: 290
Format: Hardcover
ISBN: 9789044832013
Koop op Bol.com
Goodreads

Jonka wordt op aandringen van haar stiefvader in een tehuis geplaatst. Vanaf dan heeft ze maar één doel: niemand tot last zijn en niets vertellen over wat er thuis is gebeurd. Toch knaagt er iets: haar moeder heeft haar gewoon laten vertrekken ... Na veel omzwervingen maakt Jonka zich los van thuis en kiest ze haar eigen weg, ondanks de pijn en het gevoel in de steek te zijn gelaten.

De aangrijpende jeugdroman van Susanne Koster, opnieuw uitgegeven als tweede deel van de Oneindigheidstrilogie over mishandeling, hoop en oneindige liefde. Voor young adults.

review

Achtergelaten is het tweede deel van De Oneindigheidstrilogie, persoonlijk vind ik het raadzaam om ze niet los van elkaar te lezen.
Dit verhaal gaat over Jonka, een personage die in deel 1, Zwarte lieveling wel genoemd is en waar ik heel benieuwd naar ben.

Achtergelaten

Het verhaal begint meteen goed, maar niet heus. Jonka, bijna negen, wordt door Bak, haar stiefvader, uit huis geplaatst. Thuis werden Jonka en haar zus Saskia met regelmaat geestelijk en lichamelijk mishandeld door hem.

Ze wist alleen dat het ver weg was. En dat haar moeder het niet leuk vond. Dat kon ze heus wel zien. Ze was dan wel akkoord gegaan, maar misschien wilde haar moeder helemaal niet dat ze werd weggestuurd naar dit kindertehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen. Een kindertehuis waar ze met harde hand wat discipline zouden bijbrengen. En waar ze zou afvallen. Bak had er triomfantelijk bij gekeken toen hij het vertelde, en haar moeder had weer gehuild.

Ik merk bij mezelf een ongelooflijke afkeer en boosheid richting de stiefvader, maar het allerergste vind ik dat haar moeder haar laat barsten,. Natuurlijk heeft zij ook problemen, maar de allereerste taak van een moeder is om voor haar kinderen een veilige leefomgeving te creëren. Bij Jonka gaat het steeds meer knagen dat haar moeder haar gewoon heeft laten vertrekken.

Conclusie

Mooi vanaf de zijkant mee te maken hoe Jonka van een klein negenjarig angstig meisje veranderd in een stoere zelfstandige vrouw. Gaandeweg zie je het verzet in haar groeien. Ondanks de vele tegenslagen. Ik ga niet zeggen dat ik van het boek genoten heb, maar het raakte mij wel. Het tussen wal en schip vallen, de mishandeling constateren en er verder niets aan doen! Vreselijk. Het verhaal loopt als een trein. Een compliment voor Susanne Koster voor het overbrengen van de emoties.

Tags: ,

Divider

Zwarte lieveling door Susanne Koster | Een Boek Review

Gepost op 3 okt 2018 door Linda in boeken, Reviews / 1 Comment

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Zwarte lieveling door Susanne Koster | Een Boek ReviewZwarte lieveling by Susanne Koster
Also by this author: Achtergelaten, Een gedroomd einde
Series: De Oneindigheidstrilogie #1
Published by Clavis on October 18th 2017
Genres: Young Adult
Pages: 172
Format: Hardcover
ISBN: 9789044831375
Goodreads

De aangrijpende jeugdroman van Susanne Koster, opnieuw uitgegeven als eerste deel van De oneindigheidstrilogie over mishandeling, hoop en oneindige liefde. Voor young adults. Saskia is eindelijk buiten het bereik van haar stiefvader. Buiten het bereik van zijn vuisten. In het kindertehuis probeert ze een nieuw leven op te bouwen, maar het verleden dringt zich nog vaak aan haar op. Blauw wordt dan grijs, grijs wordt donkergrijs, tot er alleen nog zwart over is. Maar Saskia wil zich niet laten onderdompelen in het duister. Ergens diep vanbinnen zit een prachtige bloem, die vecht om tussen het onkruid omhoog te komen.

review

Dit boek is oorspronkelijk verschenen in 1995 en in 2017 herschreven en opnieuw uitgegeven. Het is het  eerste deel  van De Oneindigheidstrilogie

Het boek is gebaseerd op waargebeurde feiten. Mishandelingen en misbruik zijn, helaas, nog steeds actuele onderwerpen. Regelmatig zie je het in het nieuws voorbij komen en het lijkt een ver van mijn bed show. Dit verhaal brengt het met een klap, boem, mijn huiskamer binnen.

Zwarte lieveling

Hoofpersoon is Saskia, een veertienjarig meisje. Het wordt vanuit haar point of view verteld, met regelmatige flashbacks van de situatie thuis. Ze weigert zich in de slachtofferrol weg te laten zetten en probeert het leven, met weliswaar hulp, positief te zien.

Was dat alles wat ze kon? Haar ellende in de etalage zetten? Te zien voor wie het maar wilde?
Je bent sterk genoeg Vecht om een bloem te worden. Een sterke bloem, bestand tegen storm.

Het tussen wal en schip vallen, de mishandeling constateren en er verder niets aan doen! Een schrijnend probleem van onze maatschappij, ik moest meteen aan het Meisje van Nulde denken.

Nannie en Bonno waren de enigen geweest die Jonka en haar probeerden te helpen. Daarna was er niemand meer. De buren aan de overkant hadden het gezien, de buren onder hen hadden het gehoord. Op school zagen ze de littekens, Jonka viel in slaap in de klas, zijzelf viel flauw tijdens gymles. Het werd geregistreerd, er werd zelf met mama gesproken, maar daar bleef het bij. En niemand zei iets. Niemand.

Woedend ben ik op haar moeder die niets doet en alles maar laat gebeuren. Gelukkig vind Saskia veiligheid en zelfs geborgenheid in het tehuis. Daar komen ze wel voor haar op!

Plotseling was het een lawaai van jewelste. Thea schreeuwde, mama schreeuwde en boven dat alles uit hoorde ze Maureen. ‘Kom op jongens, we gooien hem eruit’
Woest gedreun op de trap, iedereen kwam naar beneden. Maureen had alle meisjes opgeroepen en schreeuwde: Vieze vuile kinderverkrachter, opgerot, jou moeten we niet. Oprotten!

Conclusie

Ik heb het verhaal in één ruk uitgelezen. Dat komt mede door de prettige schrijfstijl. Ik vond het mooi om aan de kantlijn te mogen meemaken dat Saskia groeit van de slachtofferrol naar een stoere jonge vrouw. Weliswaar met horten en stoten. Het verhaal zou geen geloofwaardigheid hebben als dat niet zo was. Het is een verhaal vol ellende maar ook vol hoop.
Door dit boek ben ik wel heel benieuwd geworden naar het verhaal over Saskia’s kleine dappere zusje, Jonka.

Tags: ,

Divider