Format: ARC

Een Charismatisch Defect door Eva Kelder | Een Boek Review

Gepost op 23 feb 2017 door Linda in boeken, Reviews / 1 Comment

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Een Charismatisch Defect door Eva Kelder | Een Boek ReviewEen charismatisch defect by Eva Kelder
Also by this author: Het leek stiller dan het was
Published by Meulenhoff on February 14th 2017
Genres: Literature
Pages: 256
Format: ARC
ISBN: 9789029091145
Koop op Bol.com
Goodreads

Een weergaloos verhaal over het genadeloos nastreven van idealen en de kracht van het verleden
Voor de lezers van Niña Wijers en Hanna Bervoets
Wanneer de charismatische Blake Chesterfield het onstuimige Amsterdam van eind jaren zestig komt binnenvallen, zal niets meer hetzelfde zijn. Hij wil de wereld verbeteren, tot elke prijs. Het biedt April een ontsnapping uit haar tot dan toe burgerlijke, oerHollandse bestaan. Blakes aantrekkingskracht is groot, hij heeft algauw een schare volgers. Als de commune een aanslag beraamt op ‘het gezicht van het kapitalisme’ wordt April voor een morele keuze gesteld: welk kwaad moet bestreden worden, dat van binnen of van buiten?
Decennia later, als een oude bekende haar zorgvuldig afgeschermde leven binnendringt, wordt April geconfronteerd met ongewenste herinneringen. Hoe kom je in het reine met een verleden dat nooit helemaal het jouwe is geweest?
Een charismatisch defect is een weergaloze roman over de illusie van vrijheid. Eva Kelder fileert wederom met scherpzinnige finesse de kwetsbaarheid van de mens.
De pers over Het leek stiller dan het was
‘Met Het leek stiller dan het was zet Eva Kelder zichzelf op de kaart als literair talent. Ze geeft blijk van een groot inzicht in menselijk gedrag en gedachteprocessen.’ Opzij
‘Een trefzeker en ontroerend beeld van een vrouw die door haar verleden verstrikt raakt in zichzelf. Prachtig.’ Margriet
‘Een prachtig debuut over hoe je voor je gevoel een klein meisje kunt blijven als je wereld steeds groter wordt.’ Marie Claire
‘Helder, raak en in your face. Een debutant die écht kan schrijven!’ Zin

review

Een Charismatisch Defect

Na Het leek stiller dan het was was ik vreselijk benieuwd naar Een Charismatisch Defect .
Mijn verwachting is meer dan waargemaakt, het is een intrigerend verhaal welke je meesleept terug in de provo-tijd.

Het verhaal wordt wisselend, in het heden en het verleden verteld.
Dat betekent zeker in het begin, dat je aardig op moet letten, want er worden flink wat tijdsprongen gemaakt.

De Personages

Anneke, die door Blake in April word omgedoopt, is in no time onder invloed van Blake, een ontzettend charismatische Amerikaan, en hoewel je haar in het verhaal anders hoort denken, laat ze alles gelaten over zich heen komen.

Blake, ik heet Blake. Nice to meet you.
Anneke!
Wat? Ik heet Anneke!
Oké Eènnekè, ik noem je April

Er waren momenten dat ik haar wel door elkaar wilde schudden.
Kom op April! Wat een minderwaardigheidscomplex!

Wat dat betreft was er juist weinig veranderd sinds haar jeugd met haar vader en broers. Nog steeds leek het alsof niemand doorhad dat zij er ook was. Ze zagen haar wel, maar blijkbaar waren er verschillende manieren van zien.

Blake Chesterfield is een gladde praatjesmaker, maar wel één waar naar geluisterd wordt.
Waarom mijn gedachten nu telkens afdwalen naar de Manson Family? En ik telkens de link met Charles Manson wil leggen?
Misschien omdat hij ook sekteleider was?

De dag is aangebroken dat we het bloed van onze broeders gaan wreken, zei Blake…
Wie niet meedoet ligt eruit

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik zowel Blake, als April niet vreselijk sympathiek vind. Al wint Blake deze competitie.
Juist door haar minderwaardigheidscomplex en haar stille verzet, ga ik langzamerhand April toch interessanter vinden.

Conclusie

IK vind het intrigerend verhaal, wat ontzetten mooi geschreven is.
Tip: lees vooral de allereerste zinnen met aandacht!

Tags: ,

Divider

Waar is ze? door Alex Marwood | Een Boek Review

Gepost op 30 jan 2017 door Linda in boeken, Reviews / 1 Comment

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Waar is ze? door Alex Marwood | Een Boek ReviewWaar is ze? by Alex Marwood
Published by Boekerij on January 17th 2017
Pages: 400
Format: ARC, Paperback
ISBN: 9789022579206
Koop op Bol.com
Goodreads

Sorry voor deze algemene mail, maar ik heb jullie hulp hard nodig. Mijn peetdochter, Coco Jackson, verdween uit het­ vakantiehuis in Bournemouth waar ze met haar familie verbleef in de nacht van zondag op maandag 29/30 augustus. Opeens was ze er niet meer. Coco is drie jaar oud.

Als Coco, een van een tweeling, tijdens een familieweekend verdwijnt, ontstaat er een mediahype. Haar ouders zijn rijk en ­invloedrijk, net als alle vrienden met wie ze op vakantie ­waren dat weekend aan zee. Wat is er echt met Coco gebeurd?
Twaalf jaar later komt het gezelschap weer bij elkaar voor een herdenkingsweekend. Coco’s vader is overleden en de onderhuidse spanning is voelbaar. De donkerste geheimen worden langzaam blootgelegd...

review

Niet is wat het lijkt staat er op de achterflap! Graag wilde ik wat meer weten over de schrijver en google who is Alex Marwood? en kom op de site van Serena Mackesy uit.
Zij schreef in 2012 haar thrillerdebuut Tweespalt . Zelfs de schrijfster is niet wat ze is..

Waar is ze?

Het verhaal begint met politieverslagen van het weekend dat Coco verdween. Vervolgens is het verhaal in tweeën verdeeld, namelijk het weekend van 2004 en twaalf jaar later. Daarnaast wordt het ook uit verschillende perspectieven verteld, wat bij mij erg verwarrend overkwam. Het lijkt wel alsof het de vaart uit het verhaal haalt. maar misschien is dat juist de bedoeling van deze psychologische thriller. De hoofdrol is toch wel weggelegd voor Milly (Camilla). Een van de dochters uit het eerste huwelijk van Sean.

Het begin van het verhaal is erg verwarrend, ik heb meerdere keren teruggebladerd om te herlezen wat er nu precies gebeurde, en wie nu precies wat beweerde. Mede door de vele personen die hun verhaal doen.
Het gruwelijkste wat je ooit kan overkomen lijkt me: je kind verdwijnt, vreselijk.
Vervolgens lijkt iedereen die erbij betrokken is er een eigen agenda op na te houden. En bovendien zijn eigen reden te hebbem om de waarheid niet te vertellen. Wat in ieder geval erg duidelijk is: er is iets niet in de haak!

God, wat is het leven ingewikkeld. Ze hebben het altijd maar over familie en onvoorwaardelijke liefde, maar ze hebben geen idee hoe gecompliceerd dat is. Hoe complex die gevoelens zijn. Hoe nauw liefde en haat verwant zijn.

Conclusie

Het duurde even eer ik in het verhaal zat. maar toen…
het verhaal komt langzaam op gang, maar daarna kon ik het toch niet meer wegleggen. Continu speelt Maddie McCann door mijn hoofd
Het einde heeft nog een gruwelijke verassing in petto, terwijl je dacht dat alles klip en klaar was.
Kortom: met recht een spannende psychologische thriller!

Tags: ,

Divider

Menthol door Frank Krake | Een Boek Review

Gepost op 13 apr 2016 door Linda Kwakernaat in #50books, boeken, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Menthol door Frank Krake | Een Boek ReviewMenthol by Frank Krake
Published by A.W.Bruna Uitgevers, Uitgeverij Achtbaan on April 13th 2016
Genres: Adult, Literature, Non Fiction
Pages: 312
Format: ARC, Audiobook, Paperback
ISBN: 9789082476408
Goodreads

Amsterdam, 1925. Joseph Sylvester, bijgenaamd Menthol, komt na een jarenlange zwerftocht aan in de hoofdstad van Nederland. Gevlucht voor de uitzichtloze situatie in zijn geboorteland Saint Lucia en voor de rassenhaat en het geweld van de Ku Klux Klan in Amerika. Een vlucht naar de vrijheid.

Hij verdient zijn brood op markten met zijn Babajaba tandpasta, die hij aanprijst als ‘het natuurgeheim van het zwarte ras’. Daarmee trekt hij het hele land door. Complete steden en dorpen lopen uit. Menthol leert Nederland tandenpoetsen.
Roosje Borchert is een vrijgevochten dame van stand en staat als mannequin bekend als het mooiste meisje van de stad. Als zij Joseph tegenkomt is het liefde op het eerste gezicht. Hij zwart, zij blank. Een schier onmogelijke combinatie in de jaren twintig van de vorige eeuw. Maar het paar trotseert alles en iedereen en trouwt. Zij gaan wonen in een provinciestad waar nog nooit eerder iemand een zwarte man heeft gezien.

Twaalf jaar later breekt de oorlog uit. Opnieuw dreigt Joseph’s vrijheid te worden aangetast. Het echtpaar besluit te scheiden, uit pure liefde voor elkaar. En dat is maar goed ook…

review

De allereerste beschrijving die ik over Menthol door Frank Krake las, trok onmiddellijk mijn aandacht. Even moest ik aan Sonny Boy denken (het verhaal van het Surinaams-Nederlandse koppel Waldemar Nods en Rika van der Lans). En ik besloot dat ik Menthol graag wilde lezen. Even voor de duidelijkheid, het lijkt totaal niet op Sonny Boy. Behalve dat in beiden gevallen een Nederlands meisje met een donkere buitenlander trouwt, en beide in de 2e WO terechtkomen.

Eerder heb ik mijn vingers gebrand aan een autobiografie, en viel het me in vele gevallen op dat het eerder een oplepelen van feiten was, dan een mooi verteld verhaal. Je hebt volgens mij een goede auteur nodig om een pakkend verhaal van een autobiografie te maken.
In het geval van Menthol is dit absoluut gelukt.
Al vanaf het eerste hoofdstuk had het verhaal over Joseph *Menthol* Sylvester mij te pakken, en ik had het in no time uit. Joseph is een geboren handelaar en een harde werker. Daarnaast een enorme doorzetter, en dat spreekt mij in ieder erg geval aan.

Het leerde me onder andere dat discriminatie niet alleen van deze tijd is.
Als Joseph van Saint Lucia naar Jamaica reist, en daar noodgedwongen als bananensorteerder gaat werken, merkt hij het strenge onderlinge onderscheid tussen de zwarte Jamaicanen op.

De Jamaicaanse samenleving is keurig langs ras ingedeeld. Een handjevol blanke mannen maakt de dienst uit. Een kleine groep immigranten uit China en India heeft een groot deel van de handel in handen. De blanken werken met ze samen, maar kijken op ze neer. Op hun beurt voelen de relatieve nieuwkomers zich verheven boven de zwarte Jamaicanen die al generaties op het eiland wonen. Joseph merkt dat zij ook onderling streng onderscheid maken. Hoe lichter de huid hoe beter.

En dat er in Nederland oorspronkelijk helemaal geen sprake was van discriminatie.

In Amsterdam wonen in het voorjaar van 1926 slechts enkele tientallen Surinamers, bijna uitsluitend mannen, die elkaar allemaal kenden. Vrijwel overal worden ze vriendelijk en gastvrij onthaald, In overvolle trams bieden mensen ze hun zitplaats aan. Ook bij het vinden van werk helpt hun huidskleur mee. Er wordt zelfs tegen ze opgekeken. Omdat ze geheel zelfstandig en op eigen kracht de grote oversteek uit de West hebben gemaakt, dwingen ze respect af.

Het is een mooie, interessante, pakkend geschreven biografie.
Rijkelijk geïllustreerd met foto’s, briefjes, kaarten en kopieën van officiële documenten.
Het mag duidelijk zijn: ik ben laaiend enthousiast over dit boek! Een echte aanrader.
Leuke bijkomstigheid: ik heb mijn vader over dit boek verteld (hij wordt binnenkort 84) en hij is het nu aan het lezen!

Vandaag, 13 april 2016, verschijnt Menthol, het liefdes- en avonturenverhaal (non-fictie) van Frank Krake over de legendarische Joseph Sylvester (bijgenaamd ‘Menthol’) die Nederland leerde tandenpoetsen.
25 leden van de Not Just Any Book Club lezen deze waargebeurde geschiedenis als eerste en recenseren.

Tags: ,

Divider

De evolutie van een huwelijk door Rebekka W.R. Bremmer | Een Boek review

Gepost op 30 okt 2014 door Linda Kwakernaat in boeken, leesclub, Reviews / 3 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

De evolutie van een huwelijk door Rebekka W.R. Bremmer | Een Boek reviewDe evolutie van een huwelijk by Rebekka W.R. Bremmer
Published by Querido on 28 oktober 2014
Format: ARC
Goodreads

Masha leidt een comfortabel leven met haar man Bastiaan en haar puberdochters Molly Bloem en Anne Karen. Ze geeft les aan de universiteit en vult haar dagen met wat ze het liefst doet: lezen. Dan kondigt Bastiaan aan dat zijn broer Frederick naar Nederland komt, met zijn Nieuw-Zeelandse vrouw Shannon en hun baby Deirdre. Masha heeft Frederick al meer dan twintig jaar niet gezien. Omdat ze er de ruimte voor hebben, biedt Bastiaan het jonge gezin hun zolderverdieping aan. Terwijl Masha haar best doet afstand te bewaren, raken de levens van de twee gezinnen steeds meer verstrikt in elkaar. Kan een herinnering een huwelijk bedreigen? De evolutie van een huwelijk is een scherpzinnige roman over familiebanden die worden aangehaald en weer verbroken.

stickers-Review

Met een gemeng gevoel heb ik de laatste pagina gelezen. Moeilijk vond ik het, dat de schrijfster telkens switcht van vertelpersonage : Masha, de dochters Anna K en Molly, Bastiaan, Freek en Shannon. Vervolgens word de tijdslijn ook wisselend verteld. De geschiedenis wisselt willekeurig van vandaag, gisteren, lente, zomer, herfst en winter. Ik vond dat erg verwarrend en het dwong me te herlezen. Dit zorgde, vooral in het begin, er voor dat ik niet in het verhaal kwam.

Doordat elk personage aan de beurt komt zijn er ook veel verschillende verhaallijnen. Welke naar mijn gevoel niet afgemaakt zijn.

Wat doen wij, lezers, wanneer we ons onderdompelen in een roman of een film? De wereld juist vergeten! En ons eigen leven ook!
Literatuur als escapisme?

Maar vond ik het een slecht boek? Nee eerlijk gezegd niet, ik bleef nieuwsgierig naar de losse eindjes en hoopte dat die alsnog duidelijk zouden worden. Wel vond ik sommige delen ongelooflijk langdradig. Vooral de liefdesscène tussen Freek en Masha! Waar Masha wel niet allemaal aan dacht ..

Ik blijf me afvragen over welke evolutie van een huwelijk het nu gaat. Bastiaan en Masha zijn niet getrouwd, gaat het huwelijk door?
Shannon en Freek zijn getrouwd maar …..

Verder bekruipt me het gevoel dat het boek The Riders een grote achterliggende rol speelt:

Hoe het afloopt in The Riders.
Ze wilde weten of hij het wist, of hij had onthouden dat het boek niet afloopt maat stopt. Hoe de vader alleen achterblijft met zijn jonge dochter

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

Tags: , ,

Divider