Genre: Adult

De jongen en de dood door Victor Meijer | Een Boek Review

Gepost op 10 apr 2017 door Linda in boeken, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

De jongen en de dood door Victor Meijer | Een Boek ReviewDe jongen en de dood by Victor Meijer
Published by Meulenhoff on 15 februari 2017
Genres: Adult, Fiction, Picture Books
Pages: 64
Format: Hardcover
ISBN: 9789029090940
Goodreads

Schitterend literair prentenboek van de tekenaar van Hendrik Groen

Een jongen bezoekt zijn zieke grootvader en brengt een doos taartjes voor hem mee. Gezeten op de rand van het ziekbed is de jongen er onverwachts getuige van dat zijn grootvader de laatste adem uitblaast. Had hij niet van dat frambozentaartje moeten eten? In de hoofd van het kind buitelen oorzaak en gevolg, woede en angst over elkaar heen en vormen daar een nieuwe werkelijkheid, waarin hij zijn grootvader moet zien te verdedigen tegen mythische wezens en duistere demonen die de oude man de onderwereld in willen slepen. Kan hij hem nog redden?

Met zijn trefzekere, gedetailleerde pen legt Victor Meijer de fantastische, heroïsche reis vast van een kleine jongen met een grootse fantasie

review

De jongen en de dood

Van uitgeverij J.M. Meulenhoff kwam de vraag of ik het prentenboek De jongen en de dood op mijn blog zou willen bespreken

Beste blogger,
Onlangs verscheen De jongen en de dood, een literair prentenboek voor volwassen van Victor Meijer, de tekenaar die Hendrik Groen, zijn gezicht gaf.

Na de toelichting gelezen te hebben en de bijgevoegde prenten te hebben bekeken was ik om.
Er is niets mis mee om uit mijn leescomfortzone te stappen.

Soms schieten woorden gewoon tekort! Ik heb dit boek al meerdere malen doorgekeken, en elke keer ontdek ik in elk plaatje wat nieuws!
De schrik en de strijd van de jongen worden geweldig uitgebeeld, de prenten spreken voor zichzelf.
Met je eigen fantasie vul je de prenten aan, mooi vind ik het dat er, op de inleidende woorden na, geen tekst bij staat.

Tags: ,

Divider

De Mime Orde door Samantha Shannon | Een Boek Review

Gepost op 4 nov 2016 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 0 Comments

De Mime Orde door Samantha Shannon | Een Boek ReviewDe Mime-orde by Samantha Shannon
Series: The Bone Season #2
Published by Prometheus on May 15th 2015
Genres: Adult, Distopian, Fantasy
Pages: 476
Format: Paperback
ISBN: 9789044622591
Goodreads

Paige Mahoney is ontsnapt uit de hardvochtige strafkolonie Sheol i, maar daarmee zijn haar problemen niet opgelost: veel vluchtelingen worden nog steeds vermist, en Paige is de meest gezochte persoon in Londen.
Terwijl het machtige Scion zijn alziende blik op Paige richt, worden de Mime-koningen en -koninginnen van de Londense gangs uitgenodigd voor een zeldzame bijeenkomst van de Assemblee van Onnatuurlijken. Jaxon Hall en zijn Zeven Zegels willen daar graag de hoofdrol in spelen, maar de gemeenschap van helderzienden is tot op het bot verdeeld en om elke hoek schuilt een duister geheim.
Dan komen de Refaïeten één voor één tevoorschijn. Maar waar is Warden?
Paige moet in beweging blijven en gaat van Seven Dials via Grub Street naar de geheime catacomben van Camden, tot er over het lot van de onderwereld kan worden beslist.

review

Na Het Bottenseizoen kan het bijna niet beter! Wel met De Mime Orde bewijst Samantha Shannon mijn ongelijk! Het kan nog beter!

De Mime Orde gaat verder waar het Bottenseizoen ophoud. Paige keert terug naar Londen na de ontsnapping uit Sheol 1.
Je zou zeggen dat haar problemen over zijn nu ze ontsnapt is, maar integendeel, deze worden alleen maar groter en groter. De meeste vluchtelingen worden vermist en binnen de kortste keren is ze uitgeroepen tot staatsvijand nummer een.

De laatste order die Warden, Paige meegaf was: rennen, je moet rennen, kleine dromer.
Daarna is het stil en hoort ze niets meer van hem. Hij lijkt spoorloos verdwenen.

Woorden geven vleugels, zelf aan degenen die vertrapt en onherstelbaar beschadigd zijn.

Het is een waanzinnig spannend verhaal, met een tempo waar je u tegen zegt. Het meer te weten komen over het leven in de Londense onderwereld, de verhoudingen onderling, spannend, intrigerend en leuk!

En dan het einde, OMG, onverwachts? Ja, heel !!!
Vol met leugens, intriges en bedrog! En hier had ik echt nooit aan gedacht!
Het boek gaat een heel andere kant op dan ik verwachtte, en ik kan niet wachten op het volgende deel!!
Duss Samantha Shannon keep on writing!

Favoriete quote:
Mimespelers, als hemelgod vermomd,
Schuifelen en mompelen
Dolen rond en strompelen
Als poppen – onder het juk gekromd
Van grote, ongevormde krachten

Tags: ,

Divider

Menthol door Frank Krake | Een Boek Review

Gepost op 13 apr 2016 door Linda Kwakernaat in #50books, boeken, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Menthol door Frank Krake | Een Boek ReviewMenthol by Frank Krake
Published by A.W.Bruna Uitgevers, Uitgeverij Achtbaan on April 13th 2016
Genres: Adult, Literature, Non Fiction
Pages: 312
Format: ARC, Audiobook, Paperback
ISBN: 9789082476408
Goodreads

Amsterdam, 1925. Joseph Sylvester, bijgenaamd Menthol, komt na een jarenlange zwerftocht aan in de hoofdstad van Nederland. Gevlucht voor de uitzichtloze situatie in zijn geboorteland Saint Lucia en voor de rassenhaat en het geweld van de Ku Klux Klan in Amerika. Een vlucht naar de vrijheid.

Hij verdient zijn brood op markten met zijn Babajaba tandpasta, die hij aanprijst als ‘het natuurgeheim van het zwarte ras’. Daarmee trekt hij het hele land door. Complete steden en dorpen lopen uit. Menthol leert Nederland tandenpoetsen.
Roosje Borchert is een vrijgevochten dame van stand en staat als mannequin bekend als het mooiste meisje van de stad. Als zij Joseph tegenkomt is het liefde op het eerste gezicht. Hij zwart, zij blank. Een schier onmogelijke combinatie in de jaren twintig van de vorige eeuw. Maar het paar trotseert alles en iedereen en trouwt. Zij gaan wonen in een provinciestad waar nog nooit eerder iemand een zwarte man heeft gezien.

Twaalf jaar later breekt de oorlog uit. Opnieuw dreigt Joseph’s vrijheid te worden aangetast. Het echtpaar besluit te scheiden, uit pure liefde voor elkaar. En dat is maar goed ook…

review

De allereerste beschrijving die ik over Menthol door Frank Krake las, trok onmiddellijk mijn aandacht. Even moest ik aan Sonny Boy denken (het verhaal van het Surinaams-Nederlandse koppel Waldemar Nods en Rika van der Lans). En ik besloot dat ik Menthol graag wilde lezen. Even voor de duidelijkheid, het lijkt totaal niet op Sonny Boy. Behalve dat in beiden gevallen een Nederlands meisje met een donkere buitenlander trouwt, en beide in de 2e WO terechtkomen.

Eerder heb ik mijn vingers gebrand aan een autobiografie, en viel het me in vele gevallen op dat het eerder een oplepelen van feiten was, dan een mooi verteld verhaal. Je hebt volgens mij een goede auteur nodig om een pakkend verhaal van een autobiografie te maken.
In het geval van Menthol is dit absoluut gelukt.
Al vanaf het eerste hoofdstuk had het verhaal over Joseph *Menthol* Sylvester mij te pakken, en ik had het in no time uit. Joseph is een geboren handelaar en een harde werker. Daarnaast een enorme doorzetter, en dat spreekt mij in ieder erg geval aan.

Het leerde me onder andere dat discriminatie niet alleen van deze tijd is.
Als Joseph van Saint Lucia naar Jamaica reist, en daar noodgedwongen als bananensorteerder gaat werken, merkt hij het strenge onderlinge onderscheid tussen de zwarte Jamaicanen op.

De Jamaicaanse samenleving is keurig langs ras ingedeeld. Een handjevol blanke mannen maakt de dienst uit. Een kleine groep immigranten uit China en India heeft een groot deel van de handel in handen. De blanken werken met ze samen, maar kijken op ze neer. Op hun beurt voelen de relatieve nieuwkomers zich verheven boven de zwarte Jamaicanen die al generaties op het eiland wonen. Joseph merkt dat zij ook onderling streng onderscheid maken. Hoe lichter de huid hoe beter.

En dat er in Nederland oorspronkelijk helemaal geen sprake was van discriminatie.

In Amsterdam wonen in het voorjaar van 1926 slechts enkele tientallen Surinamers, bijna uitsluitend mannen, die elkaar allemaal kenden. Vrijwel overal worden ze vriendelijk en gastvrij onthaald, In overvolle trams bieden mensen ze hun zitplaats aan. Ook bij het vinden van werk helpt hun huidskleur mee. Er wordt zelfs tegen ze opgekeken. Omdat ze geheel zelfstandig en op eigen kracht de grote oversteek uit de West hebben gemaakt, dwingen ze respect af.

Het is een mooie, interessante, pakkend geschreven biografie.
Rijkelijk geïllustreerd met foto’s, briefjes, kaarten en kopieën van officiële documenten.
Het mag duidelijk zijn: ik ben laaiend enthousiast over dit boek! Een echte aanrader.
Leuke bijkomstigheid: ik heb mijn vader over dit boek verteld (hij wordt binnenkort 84) en hij is het nu aan het lezen!

Vandaag, 13 april 2016, verschijnt Menthol, het liefdes- en avonturenverhaal (non-fictie) van Frank Krake over de legendarische Joseph Sylvester (bijgenaamd ‘Menthol’) die Nederland leerde tandenpoetsen.
25 leden van de Not Just Any Book Club lezen deze waargebeurde geschiedenis als eerste en recenseren.

Tags: ,

Divider

Moederziel door Krijn Peter Hesselink | Een Boek Review

Gepost op 30 okt 2015 door Linda Kwakernaat in boeken, leesclub, Reviews / 3 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Moederziel door Krijn Peter Hesselink | Een Boek ReviewMoederziel by Krijn Peter Hesselink
Published by Podium on 28 September 2015
Genres: Adult, Literature
Pages: 160
Format: Paperback
Goodreads

In alle vroegte zit Jonathan op de brink van het Drentse
dorp waar hij vakantie viert. Als daar een oudere dame
aan komt schuifelen, is er iets in haar verschijning dat
hem intrigeert. Plotseling ziet hij het: het is zijn verloren gewaande moeder. Een eeuwigheid geleden stond het ouderlijk huis ineens vol dozen en liet zij hem en zijn vader in de steek. Nu zal alles op zijn plaats vallen, als hij maar de moed kan opbrengen om haar aan te spreken en mee te nemen naar het huisje waar hij zijn vader en zijn vriendin die nacht heeft achtergelaten.
In deze geraffineerde debuutroman schakelt Krijn Peter
Hesselink behendig tussen heden en verleden, waan en werkelijkheid.

Met een ingetogen stijl weet hij de gevolgen van
een gemankeerde jeugd pijnlijk voelbaar te maken.
Krijn Peter Hesselink (1976) debuteerde in 2008 met de
dichtbundel Als geen ander, gevolgd door de bundels Stil
alarm, De uitputting voorbij en Als niemand vangt. Hij was
vertaler van onder anderen Breyten Breytenbach.

stickers-Review

Alleen de titel al: Moederziel…..
Vanaf het begin van het boek zie je een eenzaam jongetje. Moederziel alleen. Zijn vader kiest de gemakkelijkste weg en verdwijnt altijd in zijn studiekamer. Het jongetje met zijn geesteszieke moeder alleen achterlatend.

Mijn vader was naar een conferentie. Daar kwamen allemaal mensen die net zoals hij niets liever deden dan in hun studeerkamer achter een bureau zitten nadenken. In heel Nederland lagen de studeerkamers er een paar dagen verlaten bij.

En plots is zijn moeder dan verdwenen en is hij alleen. Arm kind. Alleen met zijn vader die, zoals altijd, naar zijn studeerkamer verdwijnt.
In de steek gelaten door zijn moeder, die soms ongecontroleerd tegen hem stond te schreeuwen. Hij begrijpt er niets van.

Ik zie mijn moeder krijsen. Ik zie haar. Dat is het rare. Ik hoor haar niet, ik zie haar.

Twintig jaar later nog steeds niet.
Dit gebeuren, en het er totaal niet over praten hebben hun weerslag op Jonathan gehad. En hebben dat nog steeds.
Hij raakt acuut in paniek bij het idee dat hij vader word.

Er ontstond kortsluiting in mijn hoofd, Een kind. ik zag mezelf al in een vader veranderen, Mariëlle in mijn moeder. Ontzet duwde ik haar van mij af.

Wat ik van het boek vind?
Verwarrend, hij probeert zelf het verhaal af te sluiten, terwijl later blijkt dat dat onmogelijk is.
Sneu, arm kind, is er nu niemand die in kan grijpen, die de vader een schop onder zijn ……………
Inmiddels heb ik ook dit boek voor een tweede maal gelezen, omdat ik mezelf afvroeg of ik bepaalde zaken gemist had.
Kijk als een boek dat met je doet, dan is het goed.

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

Tags: , ,

Divider