Genre: Fiction

Soldaat Marie door Katrien Van Hecke | Een Boek Review

Gepost op 14 jan 2019 door Linda in boeken, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Soldaat Marie door Katrien Van Hecke | Een Boek ReviewSoldaat Marie by Katrien Van Hecke
Published by Clavis on October 2018
Genres: Fiction, Young Adult
Pages: 215
Format: Hardcover
ISBN: 9789044833911
Koop op Bol.com
Goodreads

Een confronterende en inspirerende historische roman, over obstakels overwinnen. Voor meisjes én jongens vanaf 14 jaar.

Marie Schellinck groeit op in armoede. Lezen of schrijven kan ze niet. Toch wil ze iets van haar leven maken. In de achttiende eeuw zijn er weinig mogelijkheden voor een vrouw, maar Marie vindt er iets op: ze vermomt zich als man en neemt dienst in het Franse revolutionaire leger. Het begin van een avontuur dat haar in Frankrijk, Italië en Polen brengt. En in de nabijheid van de grootste persoonlijkheid uit die tijd: Napoleon.

review

Soldaat Marie

Marie Schellinck leeft in een uitzichtloze situatie, ze werkt in een kroeg in Gent om geld te verdienen voor het schoolgeld van haar dochter. Ze is getrouwd met, zoals ze hem noemt, De Zaag, een klaploper.
(Volgens Marie zegt een naam veel over een persoon en moest hij dus wel een zagevent worden. Dit woord zei mij dus helemaal niets, nadat ik het opgezocht had kon ik er wel om grinniken: een zeurpiet)

Door Louis, een Franse soldaat, laat ze zich overhalen om met hun groepje mee te reizen om in dienst te treden van het Franse leger door zich voor te doen als een man.

Als je met ons meegaat, zul je meer verdienen dan hier. Je kunt geld nasturen, Je dochter zal naar de beste school kunnen gaan. Ze zal een beter leven hebben dan jij.
Wij strijden voor gelijkheid van iedereen, mannen en vrouwen. Het is ook jouw strijd. het is onze gezamenlijke strijd, Marie.

En zo gaat Marie het avontuur aan wat zestien jaar duurt. Waarin ze gewond raakt en aan meerdere veldslagen deelneemt en het zelfs tot sergeant schopt.

Conclusie

Het verhaal wist mij niet zo te raken, het leek mij een beetje afstandelijk verteld, alsof het om feiten ging. Ik miste een klik met Marie en ook een emotionele binding. Tot ik erachter kwam dat het een waar gebeurd verhaal is. (voor meer info lees hier) Ik heb het boek opnieuw opgepakt en ben het voor een tweede keer gaan lezen.

Tags: ,

Divider

De geheimzinnige tuin door Sarah Jio | Een Boek Review

Gepost op 4 jul 2017 door Linda in boeken, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

De geheimzinnige tuin door Sarah Jio | Een Boek ReviewDe geheimzinnige tuin by Sarah Jio
Published by Boekerij on March 3rd 2017
Genres: Fiction
Pages: 352
Format: Paperback
ISBN: 9789022579725
Goodreads

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog ligt in het geheim het laatste exemplaar van een bijzondere bloem verborgen op een Engels landgoed. De bloem, een camelia met de naam Middlebury Pink, is veel geld waard. De Amerikaanse amateurbiologe Flora wordt door een internationale bende ingehuurd om in het landgoed te infiltreren en de bloem te stelen. Haar zoektocht brengt haar totaal onverwacht een nieuwe liefde, maar haar prille geluk wordt overschaduwd door de ontdekking van een aantal gruwelijke misdaden.

Meer dan een halve eeuw later neemt tuinarchitect Addison haar intrek in het landhuis, dat nu eigendom is van de familie van haar echtgenoot Rex. De gedeelde liefde voor mysteries wordt aangewakkerd door de vondst van een oud notitieboekje van de tuinman, en een geheimzinnige tuin. Maar de pagina’s van het notitieboekje wijzen op duistere zaken, die ooit op ingenieuze wijze verhuld werden. Het gevaar waar Flora destijds tegenover stond blijkt nog zeer sterk aanwezig – zal Addison haar lot delen?

Best of Romance lezersevent

25 maart organiseerde Uitgeverij Boekerij het allereerste Best of Romance lezersevent.
Door omstandigheden heb ik hier niet over geschreven, maar ik wil het toch vermelden.
Hierbij heb ik onder andere Sarah Jio ontmoet, een vreselijk aardige vrouw.
En natuurlijk een gesigneerd exemplaar meegekregen. Tijdens het interview vertelde Sarah  dat ze een boek altijd met een titel begint, heel apart.
Vervolgens bekende ze dat ze tijdens een zware periode, ze lag in een scheiding, schreef als een tierelier. En dat dat nu, nu ze weer gelukkig is, wat zwaarder gaat. Een Adele onder de schrijfsters dus.

review

De geheimzinnige tuin

Het verhaal wordt om en om door twee personen verteld.
Door Addison, in het heden (2010) en in het verleden door Flora (1940)
Deze twee verhaallijnen lopen probleemkoos door elkaar heen, misschien omdat het verhaal zich op hetzelfde landgoed afspeelt?
Geen idee, maar tekenend voor de auteur dat het zo werkt.
De spanning in de twee verhaallijnen lopen vrijwel identiek, en waarschijnlijk kan je daarom het boek niet snel weg leggen.
Een mooie quote:

Ik knielde neer en groef met mijn vingers in de grond onder de overwoekerde stokken van de roos, tot ik de wortelbasis van de klimop vond. Hij zette zich koppig en vastberaden schrap, maar ik was sterker en trok tot ik het hele wortelstelsel in mijn hand had. Woekerplanten zijn zoals alles wat kwaadaardig is: de enige manier om er zeker van te zijn dat ze wegblijven is de rechtstreekse confrontatie met ze aan te gaan, het uit te vechten en te winnen geven slechts tijdelijke verlichting.Alle ander manieren

Conclusie

Nooit verwacht dat het boek me zo zou pakken. Waarom niet? Dom vooroordeel?
Ik ben oprecht positief verbaasd, en kon nauwelijks stoppen met lezen.
Blijkbaar had ik door de cover de indruk dat dit een Feelgoodroman betrof, maar het is gewoon een reuze spannend verhaal.

Persoonlijk vind ik deze cover het mooiste.
Maar Uitgeverij Boekerij heeft de Nederlandse lezers laten kiezen, so be it.

De geheimzinnige tuin door Sarah Jio

Tags: ,

Divider

Een geschiedenis van Wolven door Emily Fridlund | Een Boek Review

Gepost op 17 jun 2017 door Linda in boeken, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Een geschiedenis van Wolven door Emily Fridlund | Een Boek ReviewEen geschiedenis van wolven by Emily Fridlund
Published by Uitgeverij Signatuur on 28-2-2017
Genres: Fiction, Literature
Pages: 296
Format: Paperback
ISBN: 9789056725556
Koop op Bol.com
Goodreads

Linda leeft met haar ouders in wat is overgebleven van een afgelegen hippiecommune en op school is ze een buitenbeentje. Ze vormt zich een beeld van de maatschappij op basis van wat ze in de buitenwereld observeert: een leraar die wordt beschuldigd van het bezit van kinderporno en het ogenschijnlijk gewone leven van het gezin voor wie ze babysit. Maar de leraar is misschien onschuldiger dan hij lijkt. En dat ‘normale’ gezin blijkt een stuk complexer wanneer ze hun doodzieke kind medische zorg ontzeggen. Linda raakt in beide situaties verstrikt en moet uitzoeken wat het juiste is om te doen.

'Een geschiedenis van wolven' is een indrukwekkende roman over schuld, extreem geloof en de kracht van perceptie.

review

Een geschiedenis van wolven

Na het lezen van dit boek ben ik enigszins van mijn a propos gebracht. Het verhaal is, naar mijn mening, warrig geschreven, je springt van het ene tijdmoment, waarin de hoofdpersonage vier jaar is, naar het volgende, waarin ze zesentwintig is. Het blijft switchen, wat bij mij niet begedragen heeft aan mijn leesplezier.
Uiteindelijk begreep ik dat er in het boek heel veel teruggekeken wordt, en het vertelt wordt vanuit het perspectief van Linda/Madeline, terwijl zij al veel ouder is.

Op de eerste bladzijde word duidelijk gemaakt dat er wat ergs staat te gebeuren.

Voor Paul kende ik maar één persoon die het leven had verruild voor de dood.
Dat was mijnheer Adler, mijn geschiedenisleraar in groep acht.

Veertien jaar is Linda als ze getuige is van twee ernstige voorvallen.
Een leraar van haar wordt beschuldigd van pedofilie en het bezit van kinderporno.
Vervolgens wordt, in het gezin waar Linda oppast, medische hulp aan een jongetje van vier ontzegt (Paul) en vertrouwt men op de kracht van het gebed.
In de flaptest staat al vermeld: Hoe schuldig ben je als getuige van een drama?
Opvallend vond ik de kritische noot ten opzichte van het Christelijke geloof.

Ik heb haar nooit vertelt wat ik werkelijk van de Christenwetenschap vond, namelijk dat het me, op basis van wat ik ervan weet, een van de meest plausibele verklaringen voor de oorsprong van het menselijk kwaad leek.
Ik denk inmiddels: dat is het verhaal wat ik hier probeer te vertellen.

Conclusie

Het verhaal komt bij mij wat warrig over, het continu switchen van tijdsmomenten is niet helemaal mijn ding.
Maar maakt dat het tot een slecht boek? Absoluut niet, ik moest het uitlezen en dat zegt ook wel weer wat.
De manier van schrijven en beschrijven zijn ontzettend mooi.
Maar het einde! Het laatste hoofdstuk,… geen idee wat ik daar mee moet 🙁
Zo vreselijk verwarrend, dat zorgt er mede voor dat ik niet zo goed weet wat ik nu van het hele verhaal vind.

Tags: ,

Divider

De jongen en de dood door Victor Meijer | Een Boek Review

Gepost op 10 apr 2017 door Linda in boeken, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

De jongen en de dood door Victor Meijer | Een Boek ReviewDe jongen en de dood by Victor Meijer
Published by Meulenhoff on 15 februari 2017
Genres: Adult, Fiction, Picture Books
Pages: 64
Format: Hardcover
ISBN: 9789029090940
Goodreads

Schitterend literair prentenboek van de tekenaar van Hendrik Groen

Een jongen bezoekt zijn zieke grootvader en brengt een doos taartjes voor hem mee. Gezeten op de rand van het ziekbed is de jongen er onverwachts getuige van dat zijn grootvader de laatste adem uitblaast. Had hij niet van dat frambozentaartje moeten eten? In de hoofd van het kind buitelen oorzaak en gevolg, woede en angst over elkaar heen en vormen daar een nieuwe werkelijkheid, waarin hij zijn grootvader moet zien te verdedigen tegen mythische wezens en duistere demonen die de oude man de onderwereld in willen slepen. Kan hij hem nog redden?

Met zijn trefzekere, gedetailleerde pen legt Victor Meijer de fantastische, heroïsche reis vast van een kleine jongen met een grootse fantasie

review

De jongen en de dood

Van uitgeverij J.M. Meulenhoff kwam de vraag of ik het prentenboek De jongen en de dood op mijn blog zou willen bespreken

Beste blogger,
Onlangs verscheen De jongen en de dood, een literair prentenboek voor volwassen van Victor Meijer, de tekenaar die Hendrik Groen, zijn gezicht gaf.

Na de toelichting gelezen te hebben en de bijgevoegde prenten te hebben bekeken was ik om.
Er is niets mis mee om uit mijn leescomfortzone te stappen.

Soms schieten woorden gewoon tekort! Ik heb dit boek al meerdere malen doorgekeken, en elke keer ontdek ik in elk plaatje wat nieuws!
De schrik en de strijd van de jongen worden geweldig uitgebeeld, de prenten spreken voor zichzelf.
Met je eigen fantasie vul je de prenten aan, mooi vind ik het dat er, op de inleidende woorden na, geen tekst bij staat.

Tags: ,

Divider