Genre: Historical Fiction

Jij kan me helpen door Kristin Harmel | Een Boek Review

Gepost op 25 okt 2018 door Linda in boeken, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Jij kan me helpen door Kristin Harmel | Een Boek ReviewJij kan me helpen by Kristin Harmel
Also by this author: Als we elkaar terugzien, Ik wist het al
Published by Boekerij on August 14th 2018
Genres: Historical Fiction
Pages: 384
Format: Paperback
ISBN: 9789022582701
Goodreads

De pasgetrouwde Ruby Henderson komt in 1939 aan in Parijs, samen met haar Franse echtgenoot Marcel, en ze zijn dolgelukkig. Maar de wittebroodsweken verliezen snel hun glans door het geweld van de dreigende oorlog.

Het Joodse meisje Charlotte Dacher is elf als de Duitse tanks Parijs binnen komen rijden. Al snel wordt haar leven drastisch ingeperkt door alle maatregelen tegen de Joodse bevolking. Net als ze denkt dat het niet erger kan worden, beginnen de deportaties.

Thomas Clarke is een jonge piloot van de Britse Royal Air Force, die gedesillusioneerd is geraakt door de wreedheden van de oorlog. Hij komt terecht in Parijs, en vindt daar een heel nieuwe reden om door te blijven vechten.

Wanneer de levens van Ruby, Charlotte en Thomas samenkomen blijkt dat elk van hen iets heeft dat de anderen de moed geeft om door te vechten, ook als alles verloren lijkt…

review

Kristin Harmel is een meesteres in het bespelen van je emoties. Met haar allereerste zin heeft zij mij al te pakken!

Ze slaapt naast me, haar smalle borst gaat op en neer, en ik mis haar nu al.

Jij kan me helpen

Hoofdpersonen in het boek zijn Ruby Henderson en Charlotte Dacher.

Ruby

Ruby is een jonge net afgestudeerde Amerikaanse vrouw, die groots en meeslepend wil leven. Na een korte romance trouwt ze met Marcel Benoit en tegen alle waarschuwingen in vertrekt ze met hem naar Parijs. Ze wordt door hem niet op waarde geschat. In het door oorlog verscheurde Parijs neemt ze, na dramatische gebeurtenissen, een aantal besluiten die onomkeerbaar zijn waardoor haar leven een heel andere wending krijgt.

Ik snap heus wel dat je je horizon wil verbreden, had haar vader haar vlak voor de bruiloft met een asgrauw gezicht gezegd. Maar Europa is op dit moment een kruitvat, liefje. Het continent heeft een kort lontje en er hoeft er maar één te zijn die het wil aansteken. Hitler heeft volgens mij de lucifer al in zijn hand.
Ruby had haar hoofd geschud Per slot van rekening las zij The New York Times. Zij begreep wat er speelde in Europa.

Charlotte

Charlotte een tienjarig joods meisje die in 1939 al de gevolgen van de behandeling van de joden op school ondervind.

Papa zuchtte en zette zijn bril af: Charlotte, Jood zijn is iets om trots op te zijn, niet iets waarvoor je je hoeft te schamen.
Maar waarom word ik dan uitgescholden op school?
Charlotte zag hem ineenkrimpen, maar hij gaf rustig antwoord. Omdat ze onwetend zijn. En wreedheid is het wapen van de onwetenden.

Conclusie

Ik heb genoten van het verhaal en van de verandering van de karakters gedurende het verhaal. Ruby groeit van een van het leven genietende jonge vrouw in de rol van een doorsnee huisvrouw die haar mooie hoofdje niet moet breken over mannenzaken. Gelukkig kan zij zich hier van losmaken en wordt een stoere moedige vrouw. Charlotte is een jong maar wijs meisje die meer in de gaten heeft dan haar omgeving denkt en die snel naar een jonge moedige veel wetende vrouw veranderd. Samen zetten zowel Ruby als Charlotte hun gevoel van onmacht om in daden. Soms heb ik het gevoel dat het een beetje te (klap)rooskleurig wordt beschreven, maar dat blijft bij soms. Het is een mooi, triest en spannend verhaal wat je wel door moet blijven lezen.

Tags: ,

Divider

Een week in Parijs door Rachel Hore | Een Boek Review

Gepost op 18 nov 2015 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Een week in Parijs door Rachel Hore | Een Boek ReviewEen week in Parijs by Rachel Hore
Published by Boekerij on July 6th 2015
Genres: Adult Fiction, Historical Fiction
Pages: 416
Format: Paperback
ISBN: 9789402303957
Goodreads

Al zolang ze zich kan herinneren lijdt Fay Knox aan vreemde flashbacks, die worden veroorzaakt door heel verschillende dingen: een Frans chanson, de kerkklokken van de Notre Dame. Volgens haar moeder is Fay nog nooit buiten Engeland geweest, laat staan in Frankrijk, maar waarom komt Parijs haar dan zo angstaanjagend bekend voor?
Fay volgt de enige aanwijzing die ze heeft: een adres op het label van een oude rugzak. Haar zoektocht brengt haar naar een verlaten klooster, waar de enig overgebleven monnik haar in eerste instantie weigert te helpen. Maar Fay zet alles op alles om te ontdekken wat haar moeder voor haar verzweeg. En als de puzzelstukjes van de waarheid op hun plaats vallen, staat Fays hele leven ineens op losse schroeven…

review

Een week in Parijs

Een interessant boek, was mijn eerste gedachte over Een week in Parijs van Rachel Hore, het leek me wel wat. Wat mij betreft blijft het daarbij. Ik vind het een veelbelovende flaptekst, maar eenmaal in het boek begonnen mis ik wat. En dat gevoel blijf ik tot en met het einde houden. Helaas.

Het verhaal speelt zich af gedurende twee verschillende tijdstippen.
1937 – Parijs met Kitty ten tijden van de 2e WO .
1956 – 1961 in Parijs en en Londen met Fay

Fay is een muzikante die door flashbacks uit haar jeugd steeds onzekerder wordt.
In Parijs gaat zij op zoek naar het verhaal, wat haar moeder Kitty nooit durfde te vertellen.

Heel even wist Kitty niet hoe ze het had. Haar intuïtie zei haar te liegen. Ze had zo veel leugens verteld, dus wat kon eentje meer nou nog voor kwaad doen? Maar dat waren geen echte leugens geweest, hield ze zichzelf voor, alleen leugentjes om bestwil, het soort dat je vertelt om iemand die je dierbaar is gerust te stellen.

Ooit zou ze alles aan haar dochter uitmoeten leggen. Er waren momenten geweest dat ze op het punt had gestaan dat te doen, wanneer Fay haar bestookte met indringende vragen. Maar dan keek Kitty in die vriendelijke blauwe ogen en kon ze geen woord uitbrengen. Ze was eenvoudig niet in staat geweest om te praten over de gruwelijke dingen die er waren gebeurd. Ze zou het niet kunnen verdragen om het gezicht van haar dochter te zien betrekken, te zien hoe zij zich van haar zou afwenden, haar zou verstoten.
Maar ooit zou ze het haar vertellen – maar nog niet, alstublieft God. Nog niet.

Conclusie

Wat mij betreft is het een veelbelovend verhaal wat waanzinnig spannend zou kunnen zijn. Alle elementen ervoor zijn aanwezig.
En dat is het nou net wat ik mis, de spanning. Het wordt wat mij betreft te afstandelijk vertelt. En ondanks het onverwachte einde, wat mij niet helemaal verbaasde, was dit niet helemaal mijn boek.

Vreemde bijkomstigheid: Terwijl ik lees dat de Duitsers Parijs binnenmarcheerden, druppelen hier de eerste berichten van de zestal terroristische aanslagen in de avond en nacht van 13 november 2015 binnen.

Tags: ,

Divider

De vertrouweling door Kate Morton | Een Boek Review

Gepost op 2 nov 2015 door Linda Kwakernaat in boeken, boekevent, Reviews / 2 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

De vertrouweling door Kate Morton | Een Boek ReviewDe vertrouweling by Kate Morton
Published by Boekerij on February 18th 2013
Genres: Adult Fiction, Historical Fiction, Romance
Pages: 432
Format: Paperback
Goodreads

Tijdens een feest op de familieboerderij op het Engelse platteland ontsnapt de zestienjarige Laurel Nicolson naar de boomhut uit haar kindertijd. Terwijl ze dagdroomt over haar toekomst ziet ze een vreemdeling met haar moeder praten. Voordat de middag voorbij is zal Laurel getuige zijn van een schokkende misdaad die alles wat ze weet over haar familie, en vooral over haar moeder Dorothy, op zijn kop zet.
Vijftig jaar later is Laurel een succesvolle actrice en woont ze in Londen. Ze keert terug naar de familieboerderij voor de negentigste verjaardag van haar moeder en wordt overweldigd door vragen die ze tientallen jaren heeft weggestopt. Beetje bij beetje wordt de geheime geschiedenis ontrafeld van drie mensen uit zeer verschillende werelden die elkaar in de oorlog ontmoeten: Dorothy, Vivien en Jimmy. Hun levens zullen voor altijd met elkaar verstrengeld zijn - voor, tijdens en na de oorlog.

stickers-Review

In een van mijn vorige Posts vertelde ik over High tea met Kate Morton Hierbij ontvingen wij ook dit boek De vertrouweling.

Op de cover zie je een fraai oud-engels landschap, wat je aan vroeger doet denken, en ik vreesde een plattelandsroman in handen te hebben. De eerste beeldende zinnen deden mijn vrees toenemen. Maar integendeel binnen 20 bladzijden wist ik: Ik wil dit boek lezen. Persoonlijk vind ik de cover het verhaal geen recht doen, als is hij mooi!

Het perspectief van het verhaal ligt bij de alleswetende verteller en wisselt soms van personage, van Laurel naar haar moeder Dorothy/Dolly, naar Vivien en naar Jimmy en natuurlijk hun persoonlijke geschiedenissen. De laatste driezijn zelfs aan elkaar verbonden.
Van 1961, het verjaardagfeestje …. naar 1941 ..

Kinderen hadden het verleden van hun ouders niet nodig, ergens kunnen ze het eigenlijk niet geloven, vinden ze het bijna gênant, als hun ouders het over hun vorig bestaan hebben.

De kracht van Kate Morton’s schrijven zit in het feit dat ze een schilderij verteld. Zo beeldend zoals ze de details beschrijft.
Versterkt door wat Kate mij zelf vertelde, hoe zij minitieus onderzoek doet naar de omgeving waar zij haar roman laat spelen. Dat vind je terug in haar schrijfstijl.

Landelijk Engeland, een boerderij ergens in de provincie, een zomerse dag begin jaren zestig. Een bescheiden huis: tot halverwege een houten beschieting, langzaam afbladerende witte verf aan de westkant en een clematis die langs het pleisterwerk omhoog klautert.

Een ingrijpende gebeurtenis op haar zestiende en het naderende overlijden van haar moeder Dorothy zetten Laurels leven op zijn kop. En ze gaat op zoek naar antwoorden. Voor Laurel de laatste kans op antwoorden. Zeker over die dag in 1961.

Het is een spannende familieroman waarin de familiegeschiedenis ontrafelt word, en met een totaal onverwacht einde. Hoewel ik het aan heel langzaam aan voelde komen.
Ik vind het een ontzettend leuk boek.
Kate: je wens is uitgekomen!

boek, kate morton, de vertrouweling, uitgeverij de Boekerij

Tags: , ,

Divider

Mijn vader was een NSB’er door Elmer den Braber | Een Boek Review

Gepost op 8 dec 2014 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 8 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Mijn vader was een NSB’er door Elmer den Braber | Een Boek ReviewMijn vader was een NSB'er by Elmer den Braber
Published by Uitgeverij de Spion on November 19th 2014
Genres: Historical Fiction
Pages: 288
Format: Paperback
Goodreads

Weesp, mei 1945. De vader van de 17-jarige Elsa Aaldering is na zijn arrestatie onder schimmige omstandigheden in het voormalige SS-concentratiekamp Vught om het leven gekomen. Bovendien is Elsa het contact met haar hartsvriendin Anna volledig kwijtgeraakt. Het gezin Aaldering blijft ontredderd achter, maar ondanks alles lukt het Elsa elders een nieuw leven op te bouwen met haar man Willem. Het geluk kent echter een hoge prijs: ze moet het verleden doodzwijgen.
Nu, vele jaren later en in de herfst van haar leven, houdt Elsa op een gewone maar prachtige zondagmiddag een familiefeestje. Ze beseft dat dit haar laatste kans is om de waarheid over haar ‘foute’ vader te onthullen.
Mijn vader was een NSB’er is een adembenemende zoektocht langs de oevers van de waarheid en neemt de lezer mee in een stroomversnelling tussen heden, verleden en alles dat daarin wordt meegesleurd. Bovenal is het een spannend verhaal vol emoties over vriendschap, verraad en onmogelijke keuzes ¬¬– de strijd van Elsa geeft een stem aan de zwaarbeladen erfenis van ruim 1 miljoen Nederlanders.

stickers-Review

Nog nooit heb ik vooraf zoveel informatie over een nog te lezen boek binnengekregen. Reden voor mij om de faceboek-groep over de blogtournee de rug toe te keren. Ondanks de gezellige berichten en commentaren van een over enthousiaste schrijver. Al deze info werd me teveel, ik wil graag zelf een boek lezen en op me in laten werken, zonder de mening van een ander te lezen. Dat komt later.

Een andere reden waarom ik tegen het boek opzag is dat het een beladen onderwerp is in onze familie. Zowel mijn vader en mijn moeder hebben de oorlog aan levende lijf ondervonden, en hebben hun eigen ervaringen wat ook zijn neerslag op mij heeft gehad.

Het verhaal wordt verteld door de hoofpersoon, Elsa, die haar herinneringen deelt met haar familie. Het boek kabbelt rustig door, zonder dat er veel actie is. Waarschijnlijk om duidelijk te maken wat een *normaal* gezin het was. Misschien is dat de reden dat ik moeite met het boek heb? De spelfouten, de soms niet vlot lopende dialogen en de verwisseling van de namen, Anne werd Elsa genoemd, veroorzaken het wel.
Ik heb begrepen dat in ieder geval in een volgende editie de spelfouten verdwenen zullen zijn.
De vele details hadden wat mij betreft wel wat minder gemogen, zonder deze was het misschien nog een sterker verhaal geworden.
Uiteindelijk komt er vaart in het verhaal. En gaat het pas echt lopen. En heeft de schrijver nog wat voor ons in petto.

View Spoiler »
Tien bloggers houden van Van 7 t/m 17 december een blogtournee over het boek :
Mijn vader was een NSB’er.

De deelnemende bloggers zijn!

– 7 december – Tessa
– 8 december – Ik dus
– 9 december – Christina
– 10 december – Wendy
– 11 december – Conny
– 12 december – Mieke
– 13 december – Monique
– 14 december – Sandra
– 15 december – ?
– 16 december – Annelies
– 17 december – Jenny

Tags: , ,

Divider