Genre: Kind & Jeugd

Lang Leve Lef door Joke Janssen | Een Boek Review

Gepost op 8 jun 2018 door Linda in boeken, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Lang Leve Lef door Joke Janssen | Een Boek ReviewLang Leve Lef by Joke Janssen
Also by this author: Lang Leve Chocola!
Series: Dagboek van Petra #4
Published by Clavis on January 26th 2018
Genres: Kind & Jeugd
Pages: 170
Format: Hardcover
ISBN: 9789044832075
Goodreads

Een (h)eerlijk boek over verborgen armoede, eenzaamheid, homoseksualiteit, vriendschap en korte rokjes. Vanaf 11 jaar.

Saaiste kerstvakantie ever! Petra's vrienden zijn op reis of doen raar, haar broertje is uit logeren en zij zit met die vreemde Mirjam opgescheept. Samen met dat verlegen Muizenkindje moet Petra een aardrijkskundepresentatie in elkaar flansen. Ze baalt. Tot ze doorkrijgt waarom Mirjam anders is: haar familie is arm. Petra wil Mirjam helpen, maar is bang voor andermans mening. Uiteindelijk toont zij lef. Hierdoor helpt ze anderen én zichzelf. Petra krijgt de leukste kerstvakantie ever.

review

Lang Leve Lef

Lang Leve Lef is het vierde deel in de serie Dagboek van Petra, maar je kan dit boek goed afzonderlijk van de andere delen lezen. Alhoewel, een beetje voorkennis wel handig, daardoor begrijp je de karakters sneller.
Net zoals de vorige drie delen is ook dit boek in dagboekvorm geschreven.

In het begin werkt Petra ongelooflijk op mijn zenuwen! Dit in tegenstelling tot het vorige deel, Lang Leve Chocola

Nééééé! Nééééé! Nééééé! Ik wil het niet! Het gaat niét gebeuren! Never nooit niet! Punt!
Dominique en Rafael mogen samenwerken en ík moet met Mirjam. Oneerlijk! Mijn beste vriendin met mijn Grote Liefden kunnen gezellig samen een spreekbeurt over Italië in elkaar flansen en ik moet met Mirjam. Waarom? Waarom moet juist ik met Mirjam minstens tien minuten voor de klas staan babbelen over het land Oekraïne?

Als haar beste vriendin op het verjaardagsfeestje van Petra bekent dat ze lesbisch is wordt dat volledig gegeneerd en afgedaan als een grapje.

Wacht eens even …. Aha! Plotsklaps snap ik het. Ik heb je door, geniepige Indy.
Indy wilde het gewoon uitmaken met Joost. Omdat ze op hem uitgekeken is of omdat het tijd is voor iets nieuws of omdat ze verliefd is op een andere jongen of iets anders wazigs. Geen idee waarom, maar ze wilde Joost in ieder geval dissen. Grote kans dat ze het Joost niet recht in zijn gezicht durfde te vertellen. Daarom verzon ze haar eigen drama. Op mijn avond!

Als ik mij realiseer ik dat Petra bijna dertien is, en voor haar doen met veel zware dilemma’s zit verandert mijn houding ten opzichte van haar. Ook haar gedrag ten opzichte van haar vader ademt puberaal gedrag. Naarmate je verder in het verhaal komt realiseer je je dat Petra een bijna dertienjarige puber is met een groot hart.

Conclusie

Het getuigt van lef om voor een doelgroep van 12+ belangrijke thema’s als armoede en homoseksualiteit bespreek te maken. En dat is wel wat Joke Janssen gedaan heeft! Mooi om zulke zware maatschappelijke problemen op een luchtige manier aan de kaak te stellen, want dat is wat er in dit verhaal gebeurd. Het is een leuk vlot lopend verhaal, wat aan de oppervlakte luchtig lijkt maar dat abosoluut niet is.
Het is mooi om te zien welke groei Petra doormaakt. Naarmate je verder in het verhaal komt en je realiseert dat Petra een puber is ga je inzien dat ze een groot hart heeft. Daarnaast is ze kritisch tegenover zichzelf. Kortom ik vind het een mooi verhaal.

Waarom zag ik dit niet eerder? Omdat ik blind was. Ik zag alleen de slechte dingen. Zoals haar afgrijselijke vogelverschrikkerkleren! Ik keek niet verder dan de buitenkant. De echte Mirjam zag ik niet. Soms ben ik zo’n oppervlakkige bitch!

Tags: ,

Divider

Lang Leve Chocola! door Joke Janssen | Een Boek Review

Gepost op 6 apr 2017 door Linda in boeken, Reviews / 1 Comment

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Lang Leve Chocola! door Joke Janssen | Een Boek ReviewLang Leve Chocola! by Joke Janssen
Also by this author: Lang Leve Lef
Series: Dagboek van Petra #3
Published by Clavis on 16 januari 2017
Genres: Kind & Jeugd
Pages: 157
Format: Hardcover
ISBN: 9789044828849
Goodreads

Petra (bijna 13) heeft moeite om haar draai te vinden in de brugklas. Gelukkig heeft ze Wouter. Haar achtjarige pleegbroertje helpt haar met al haar huiswerk. Maar als Wouter Petra's huiswerk snapt, is zijn eigen schoolwerk dan niet te simpel? Inderdaad, Wouter verveelt zich te pletter bij die slome meester Lucas. Petra besluit Wouter te helpen, met desastreuze gevolgen ... En wie is die man in het park? Is dat een stalker? En waarom kan Petra's vader nou nooit eens een keertje normaal doen? Trouwens, de rest van Petra's familie én haar vriendinnen zouden ook best wat normaler kunnen doen ...

Het derde (maar los te lezen) dagboek van Petra biedt een realistische én hilarische kijk op schoolproblemen, verliefdheid, ouders, hoogbegaafdheid, stalkers en chocola. Lezers vanaf 12 jaar zullen smullen van dit goudeerlijke, lieve, brutale boek.

'Eigenlijk is dit een boek dat volwassenen zouden moeten lezen om inzicht te krijgen in een kinderziel. (...) Een meisjesroman. Maar dan met een tikje meer.' Leestafel.info over Lang leve familie

review

Lang Leve Chocola!

Met de eerste regels trekt Joke Janssen mij het boek Lang Leve Chocola! in. Mijn aandacht was meteen getrokken. Het belooft wat!

Die engerd was er! Alweer! En vandaag zei hij niet alleen: Goedemorgen dames. Neenee – scary, scary, scary! -vanochtend zei hij na zijn Goedemorgen dames ook nog: Veel succes op school, Dominique.

Hoofdpersoon is Petra, een bijna dertienjarige puber. Het verhaal is in dagboekvorm geschreven en leest lekker weg. Het is luchtig geschreven, (kan dat?) maar ondertussen komen er best pittige zaken aan de orde. Haar ouders ontdekken via magister dat de start op de middelbare school niet zo’n beste is.

Petra’s eerste cijfers zijn onder de maat. Een 4,2 voor geschiedenis en een 5,4 voor Frans. Ik: een 5,4 voor Frans? Valt me nog mee. Bijna een voldoende. Cool. Mijn vader meteen weer bozer dan boos. Zucht …

Ik hou van de puberale manier van denken en vind dat Joke het zeer goed beschrijft. Gek genoeg kan ik het mij nog heel goed voor de geest halen.

En dan haar lieve (pleeg)broertje Woutertje, die gaat Petra helpen met huiswerk maken. Klinkt lekker maar Woutertje is 8!

Ik leerde niet op de goede manier? Jaja …… En ik haal nooit meer één onvoldoende? Oké ..
Ach, ik besloot er geen punt van te maken. Wouter is niet vaak vrolijk. Waarom zou ik hem zijn zin niet geven?

Wat mij bij gebleven is, en ontzettend herkenbaar vind, is hoe de basisschool omgaat met de hoogbegaafdheid van Wouter.
De zwakke leerlingen hebben recht op steun en dus hebben ze geen tijd voor een slim kind. Vervolgens word het probleem bij de ouders gelegd.

Conclusie

Ik vind het een ontzettend leuk, verfrissend en actueel geschreven boek.
En kon nergens aan merken dat het een derde deel was, ik denk dat het uitstekend bij de doelgroep past!
Ik ga in ieder geval de andere boeken lezen.

Tags: ,

Divider

In de Ban van de Wolf door Christine Charliers | Een Boek Review

Gepost op 6 jan 2016 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 2 Comments

In de Ban van de Wolf door Christine Charliers | Een Boek ReviewIn de Ban van de Wolf by Christine Charliers
Published by Clavis on March 21st 2015
Genres: Kind & Jeugd
Pages: 300
Format: Hardcover
ISBN: 9789044824056
Goodreads

De veertienjarige Esther woont in een saai dorpje in de Pyreneeën en leidt een doodnormaal leven. Ze heeft een bijbaantje in de supermarkt, helpt haar moeder in het huishouden en wil met haar vriendinnen naar een feestje. Maar aan dat zorgeloze leventje komt een einde ... Op een avond, als Esther alleen thuis is, dringen drie mannen het huis binnen en vallen haar aan. Ze spuiten een vreemde vloeistof in haar nek en bedreigen haar. Voor Esther weet wat er gebeurt, zijn ze weer verdwenen. De volgende dag is alles anders. Esthers lichaam lijkt niet meer hetzelfde. Ze wordt sterker en sneller, en haar zintuigen zijn hypergevoelig - maar ze is niet veilig. De drie mannen maken jacht op haar ... Wat willen ze in hemelsnaam?

review

De start van dit boek was in mijn geval enigszins moeizaam. Voor mijn gevoel vreemde zinnen en woordkeuzes. Zonder dat ik er over nadacht tikte ik de schrijfster op Facebook aan en stelde haar een paar vragen. Binnen een paar minuten gaf ze mij antwoord. Ze vertelde mij dat het een Vlaams boek betrof maar dat ze wel begeleid was door een Nederlandse schrijfcoach.

Het is Vlaams en ik heb behoorlijk op mijn strepen moeten staan om er sommige dingen in te houden. Vlaamse schrijver dus Vlaams. Ik krijg van mijn Vlaamse lezers de reclamatie dat er te veel Vlaams geschrapt is.

Mij verklaarde het wel een paar zaken 😉

Licht gekraak op de trap. De zintuigen van de jongen staan onmiddellijk op scherp. Hij luistert aandachtig, maar het is terug stil

Hij is slim. Je moet hem niet zo op zijn kap zitten

Blijkbaar staat het achterin bij het dankwoord vermeld, maar nu ik het eenmaal wist, probeerde ik me er niet meer aan te storen.
Toen ik het boek uit had, heb ik het dankwoord gelezen. Nergens staat vermeld dat het om een Vlaams boek gaat, persoonlijk vind ik dat een beetje vreemd.

Dit alles doet aan het verhaal niets af. Het is een vlot lopend verhaal, wat lekker wegleest, en wat goed in elkaar zit. Ik heb In de Ban van de Wolf met plezier gelezen en kan het van harte aanraden. Het is een leuk en veelbelovend debuut, met een geweldige cover, en ben ik ontzettend benieuwd naar deel 2. Persoonlijk heb ik extra genoten van de gedichten in het boek!

Ik weet dat het een kinderboek is, maar ik vind wel dat alles een beetje te is. De slechterik Arne is wel heel slecht. De beschermer, Hector, is wel heel beschermend. En Sandra is gemeen en alleen maar gemeen.

Verwarrend vind ik het om te lezen dat het verhaal zich in Spanje afspeelt. Dat zal in mijn geval wel komen door de Vlaamse schrijfstijl en woorden. Maar bij een Boek die op Goodreads op edition language Dutch staat, zich in Spanje afspeelt en doorspekt word met Vlaamse woorden komt dit toch echt vreemd over.

Tags: ,

Divider

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft | Een Boek Review

Gepost op 15 feb 2015 door Linda Kwakernaat in boeken, leesclub, Reviews / 6 Comments

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft | Een Boek ReviewOver een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft by Werner Holzwarth, Wolf Erlbruch
Published by Uitgeverij C. De Vries-Brouwers on 1989
Genres: Kind & Jeugd
Pages: 23
Format: Hardcover
Goodreads

Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, gebeurt het: het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst en het komt precies op zijn kop terecht. Mol gaat op zoek naar de dader.

Laaiend enthousiast was ik na de volgende mail:

Wat is het idee? Een prioriteitenkabinet
Je kiest een boek dat je al gelezen had willen hebben, maar nu eindelijk eens prioriteit krijgt. Ieder kiest dus een boek naar keuze en blogt erover op 15 feb in de vorm die hij/zij zelf wil
Dus wordt het die literaire klassieker?
Of dat boek dat je langgeleden kocht?
Een boek dat je al meerdere malen aangeraden kreeg?
Een boek buiten je gebruikelijke genre?
Kinderliteratuur van vroeger die je graag wilt herlezen?
Of juist een (prijswinnend?) jeugdboek van nu?
Of…

Ik wist direct waar ik het over wilde hebben, en al snel had ik een opzet gemaakt en, ……
Toen sloegen de twijfels toe.
Gemaild dat ik me terugtrok, want volgens mij was het geen literatuur en mijn post in de prullenbak gedaan.
Heel snel kreeg ik antwoord :
Nou vind ik wel hoor, dat boek is een prentenboekklassieker. Dus daar mag je gerust over bloggen!
Dusss …

Dus ik ga vertellen Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft.
Jammer dat dit boek er nog niet was toen ik klein was. Voorlezen hoort in onze familie net zoals lezen. En een nieuwe traditie ontstaat al snel in onze familie als het boekje in 1989 uitkomt.
Je zorgt ervoor dat je de (verse) kleine kinderen hun eerste Vieze Boekje geeft en voorleest! En dat elke keer weer, het voorlezen dan.
Mijn kinderen kregen het, al mijn neefjes en nichtjes en kinderen van vrienden.
Natuurlijk moet er altijd uit voorgelezen worden. En de geluiden die gefabriceerd worden zijn kostelijk! Nu ga ik niet beweren dat dat de eerste geluiden zijn die de kinderen produceren, maar …..

Ik weet het ik twijfelde aan dit boek, omdat het misschien geen literatuur is. maar volgens mij moet je onder andere van literatuur iets leren. De pret van de kinderen en van degene die voorleest is geweldig om elke keer mee te maken. Ikzelf lig elke keer in een deuk om de verschillende geluiden. Dat is wat dit boek onder andere doet!! Plezier in het lezen en voorlezen! En daar kan je niet vroeg genoeg aan beginnen.

Dit is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

Tags: , ,

Divider