Genre: Literature

Op zoek naar mijn Frankrijk door Wilfred de Bruijn | Een Boek Review

Gepost op 15 jan 2018 door Linda in boeken, Reviews / 2 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Op zoek naar mijn Frankrijk door Wilfred de Bruijn | Een Boek ReviewOp zoek naar mijn Frankrijk by Wilfred de Bruijn
Published by Meulenhoff on 11 september 2017
Genres: Literature, Non Fiction
Pages: 256
Format: Paperback
ISBN: 9029091932
Koop op Bol.com
Goodreads

Met zijn scherpe blik en humor schrijft de Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn over het land waar hij steeds meer van houdt: Frankrijk. Het staat elk jaar weer met stip op nummer één op het lijstje van populaire vakantielanden. Zon, rust, prachtig landschap, lekker eten, wijn – het bourgondische leven trekt. Maar klopt dit beeld van ons droomland Frankrijk wel? Wat weten we eigenlijk echt van Frankrijk?

Frankrijk en de rest van de wereld maakten kennis met De Bruijn toen hij een foto van zijn gemolesteerde gezicht op Facebook had gezet nadat hij en zijn vriend op straat waren mishandeld. In de media-optredens die volgden, viel hij op door zijn welbespraaktheid, humor, zelfrelativering en grote kennis van Frankrijk.

In Op zoek naar mijn Frankrijk neemt De Bruijn ons mee achter de schermen van het Franse land, achter de façades. Hij ontrafelt naar aanleiding van zijn ervaringen en zijn verbazing over de gewoontes en mores in Frankrijk de ziel van het land. Maar ook nadat hij achter de voordeur heeft gekeken, neemt zijn liefde voor Frankrijk alleen maar toe.

review

Het Voorval

Natuurlijk moet iedereen bij de naam Wilfred de Bruijn denken aan het voorval waarbij hij en zijn vriend Olivier geschopt en gestompt werden omdat ze arm in arm liepen. Wie een en confronterend verhaal over de Parijse samenleving en haar houding tegenover andersdenkenden verwacht komt van een koude kermis thuis. Wel begint het boek met het voorval, en sluit hij het er ook mee af.

Toen besefte ik nog niet dat ik de tijd tot deze gebeurtenis, die maar een paar minuten duurde, ervóór zou gaan noemen en de tijd vanaf het bijkomen in de ambulance erna zou gaan heten.
Erna zou niet per se een klaagzang zijn op wat mij was overkomen, een terugverlangen naar ervoor. Daar ben ik volgens mijn vrienden te vrolijk en te optimistisch van aard voor, te veel een blij ei, te weinig geneigd de slachtofferrol op me te nemen. Maar dat deze ellende me tot een soort held zou maken, iemand die gebeld zou worden door de vrouw van de Franse president, die hand in hand zou lopen met de burgemeester van Parijs, zich liet troosten in de armen van Gerdi verbeet, regelmatig aan zou mogen schuiven bij De Wereld Draait Door en een serie documentaires zou mogen presenteren voor de VPRO, dát had ik nooit gedacht.

Op zoek naar mijn Frankrijk

In de rest van het boek probeert hij, met een nuchtere, humoristische en cynische blik de achtergronden van de Franse cultuur en hun gewoonten te ontrafelen. Hij kan hier tot op detail op ingaan. Zo beleef je zijn wandeling van zijn woning tot aan zijn kantoor bijna visueel. Zijn liefde voor de stad spat van het papier af. Tijdens deze wandeling legt uit hoe het komt dat alles wat nu Frankrijk kenmerkt, aan het einde van de negentiende eeuw besloten is. Dit is een wandeling van welgeteld dertien bladzijden. Vervolgens legt hij zijn vinger op de zere plek als hij het over inburgeren heeft. Hij gebruikt zelfs de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo om uit proberen te leggen hoe het zover heeft kunnen komen met de daders. Terwijl ze toch in Frankrijk geboren en getogen zijn.

Slot

Het einde van het verhaal is gewijd aan de rechtszaak tegen de verdachten. Olivier doet daar een geweldige uitspraak:

Ik heb me een tijdje gevoeld alsof we vernederd waren, alsof wij ons als laffe honden hadden laten slaan. Maar ik weet nu dat jullie laf zijn geweest. De dapperheid ligt bij ons, omdat wij onszelf durven te zijn.

Conclusie

Met Op zoek naar mijn Frankrijk ben ik duidelijk buiten mijn comfortzone gegaan, maar daar heb ik geen spijt van. Als halve francofiel vind ik een aantal zaken zeer herkenbaar. Al met al heb ik er het nodige van opgestoken. Het siert Wilfred dat hij niet alleen de positieve kanten belicht, maar het beestje bij het naam noemt, en ook de negatieve kanten benoemd.

Tags: ,

Divider

De verloren familie door Jenna Blum | Een Boek Review

Gepost op 8 jan 2018 door Linda in boeken, leesclub, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

De verloren familie door Jenna Blum | Een Boek ReviewDe verloren Familie by Jenna Blum
Published by Boekerij on 07 november 2017
Genres: Literature
Pages: 368
Format: Paperback
ISBN: 9789022580196
Koop op Bol.com
Goodreads

De langverwachte nieuwe roman van de auteur van Het familieportret

Een ontroerend, indrukwekkend verhaal over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor een overlever

De Duits-joodse Peter Rashkin heeft de concentratiekampen van de Tweede Wereldoorlog overleefd, maar verloor er zijn hele familie. Na de oorlog ontvlucht hij Europa en probeert hij in Amerika een nieuw leven op te bouwen. Hij trouwt en krijgt met zijn vrouw June een dochter, maar onder de oppervlakte van zijn geslaagde nieuwe leven sluimeren de herinneringen aan alles wat hij moest achterlaten.

Terwijl Peter en zijn gezin te maken krijgen met de snelle veranderingen en spanningen van de naoorlogse jaren in Amerika, dringt het verleden, dat Peter liever zou vergeten, zich steeds meer op. Als hij zijn dierbaren niet nog eens wil verliezen, kan hij de zwaarst wegende herinnering van allemaal niet langer wegstoppen: die aan zijn verloren familie…

De pers over Het familieportret

‘Een verhaal dat u niet snel zult vergeten.’ Libelle

‘Mooi geschreven verhaal over een bijzonder leven.’ Noordhollands Dagblad

‘Een oorlogsverhaal om heel diep in te kruipen.’ Glamour

‘Met Het familieportret heeft Jenna Blum een klein meesterwerk afgeleverd. Op briljante wijze weet zij de andere kant van de oorlog, die van de Duitse slachtoffers, tot in het kleinste detail uit te diepen.’ 8weekly

review

De verloren familie

Het verhaal is in drie delen beschreven. Hoofonderwerp is het leven na de Holocaust door overlevenden en hun familie en de problemen waar zij, als gevolg hiervan, mee te maken krijgen.

Peter

Het verhaal over Peter wordt beschreven rond 1985, waarbij 1985 het heden is en hij June voor het eerst ontmoet. Hij runt een goedlopend restaurant genaamd Masha’s wat vernoemd is naar zijn vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met hun twee dochtertjes omgekomen is. Het is voor Peter onmogelijk om over hun, of over zijn ervaringen in het concentratiekamp te spreken, mede omdat hij zichzelf hier de schuld van geeft
Onbegrijpelijk vind ik het dat mensen die duidelijk aan een zwaar PTST syndroom lijden, die zoiets zwaars als een concentratielamp hebben meegemaakt, geen nazorg kregen. Peter is hier een duidelijk voorbeeld van:

Hij was drijfnat van het zweet onder zijn kokskleding, iets waar hij een gruwelijke hekel aan had. Hij merkte dat hij geen geduld had met zichzelf. het mocht dan logisch zijn, begrijpelijk zelfs, dat de stroomstoring zaken had opgerakeld die hij meet veel moeite probeerde te vergeten, maar hij moest zijn geest toch echt meer onder de duim zien te houden. Hij wilde, hij kón de krankzinnige periode die hij had doorgemaakt vlak nadat hij naar dit land was gekomen niet nog een keer aan. Toen was hij regelmatig zomaar uit het niets- als hij bijvoorbeeld een boterham aan het smeren, een hond aan het aaien of door het park aan het wandelen was- teruggeslingerd naar Auschwitz. Of naar Theresienstadt of Berlijn. Dat zou hij niet doen. Hij mocht niet toegeven aan deze herinneringen.

De onwetendheid en nieuwsgierigheid van zijn familie betreffende de concentratiekampen raakte mij zeer, maar juist dat maakte het verhaal geloofwaardig.

Nu had June het dus gezien, het brailleschrift van Peters vernedering en hulpeloosheid. Dan zou zo ze vast vragen hoe het geweest was. Dat wilden Amerikanen altijd weten, wat dat betreft waren het net kinderen; ze bedoelden het goed, maar waren onverzadigbaar nieuwsgierig. Hoe was het geweest?

June

Het gedeelte over June speelt rond 1975. Ze is vijfendertig en moeder van Elsbeth. Na het leven als model valt het haar zwaar om moeder en huisvrouw te zijn. Het is erg makkelijk om haar te veroordelen, toch moet ik toegeven dat ik respect en berip voor haar voel. Samenleven, getrouwd zijn met een overlever van het concentratiekamp, met iemand die niet kan praten over zijn gevoelens, die snoeihard werkt om maar niets te hoeven voelen , lijkt mij vreselijk. Zij voelt zich buitengesloten.

Wél erg was dat ze zich de laatste keer dat hij haar had aangekeken tijdens het vrijen niet kon herinneren. Was dat aan het begin van hun verkering? Het eerste jaar van hun huwelijk? Misschien was ze overdreven achterdochtig. Misschien dacht hij helemaal niet aan zijn vorige vrouw als hij liefde bedreef met zijn huidige. Misschien dwaalde hij door een of ander innerlijk landschap. Maar als June één ding zeker wist, dan was het dat zij daar nooit zou worden toegelaten.

Elsbeth

Dit laatste deel over Elsbeth, de dochter van Peter en June. Het begint in 1985 wanneer Elsbeth, Julian Wilton ontmoet. Een omstreden fotograaf die haar graag wil fotograferen. Elsbeth is dan zestien en ontdekt haar geheime wapen: overgeven. Zo ontwikkelt een eetstoornis. Arme Elsbeth gevangen tussen twee werelden, haar vader die haar Comfort Food geeft (Comfort Food is rustgevend en hartverwarmend) en haar moeder die model is geweest en ontzettend op haar voeding let.

Ellie? Wat is er aan de hand? Je moeder zegt dat je staat over te geven? O god, dacht Ellie. Niets aan de hand, pap. Ga maar weer lekker naar bed.
Ze zegt dat er niets aan de hand is, hoorde ze Peter tegen June zeggen.
Er is wél wat aan de hand, Pete, ik zei toch dat ze staat over te geven. Ze heeft zich volgepropt met al het eten uit de keuken en nu kotst ze dat weer uit. Toen ik model was zag ik dat overal om me heen.

Conclusie

Het is een goed, heftig boek, het is geen boek wat je in een ruk uitleest. Ik in ieder geval niet. Ik heb het boek meerdere malen weg moeten leggen om, wat ik gelezen had, even te laten bezinken. Daar kwamen nogal wat emoties los. Misschien omdat ik er eentje van de tweede generatie ben. Als je als auteur zulke emoties weet los te maken verdien je vijf steren.

Tags: ,

Divider

Vrienden voor het leven door Astrid Harrewijn | Een Boek Review

Gepost op 27 okt 2017 door Linda in boeken, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Vrienden voor het leven door Astrid Harrewijn | Een Boek ReviewVrienden voor het Leven by Astrid Harrewijn
Also by this author: Drie vienden, een huis (en een klusjesman), Daar heb je vrienden voor
Published by Boekerij on 05 oktober 2017
Genres: Chicklit, Literature
Pages: 320
Format: Paperback
ISBN: 9789022574447
Koop op Bol.com
Goodreads

Als het roer helemaal om moet, kun je de hulp van je vrienden goed gebruiken

De hoofdpersonen uit Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) en Daar heb je vrienden voor keren allemaal terug in het los te lezen vervolg.

Een maand vakantie, misschien zelfs twee. Dat is wat Kiki, succesvol als handige intermediair in de kunstwereld, zich heeft voorgenomen als de spraakmakende tentoonstelling van Jeff Koons eindelijk opent in het Stedelijk. Maar de tentoonstelling ontaardt in een politieke rel, en in plaats van op een tropisch strand belandt Kiki in een achtbaan van gebeurtenissen waar ze geen grip op krijgt.

Ondanks de onvoorwaardelijke steun van haar vrienden en van de trouwe klusjesman, gaat het vanaf dat moment bergafwaarts met haar carrière. Wanneer ze uiteindelijk een tijdje van de radar verdwijnt in een afkick-kliniek, komt ze tot een verhelderend inzicht: ze leeft het leven te snel. Maar om dat te veranderen en the art of slow living écht te leren omarmen, is meer nodig dan goede voornemens alleen...

review

Na Drie vrienden, een huis en een klusjesman, en Daar heb je vrienden voor is het nu tijd voor Vrienden voor het leven, het sluitstuk van deze trilogie.

Vrienden voor het leven

In dit boek speelt Kiki de hoofdrol, de zus van Noor. Leuk is het dat ook in dit boek alle drie de vrienden en natuurlijk Gijs aan bod komen.
Kiki is een vrolijke door het leven stuiterende hardwerkende vrouw. Die met of zonder hulp van stimulerende middelen maar door en door blijft gaan.

Ik ben dagen bezig geweest met de voorbereidingen, maar nu heb ik alles in huis. Je moet er toch niet aan denken dat je nu nog de stad in moet voor cadeautjes.
O god, natuurlijk, ik had cadeautjes moeten kopen!
(de dag voor kerst, 17.00 uur)

Hoe ze het flikt? Geen idee maar ze krijgt het voor elkaar.

O, Kiki! Noor kijkt me blij aan. Wat heb je het huis mooi versierd. Hoe kom je aan die boom? En de tafel zo prachtig gedekt. Wat een werk joh.

En dan, het kan natuurlijk niet anders, dan gaat het fout. Goed fout.

Conclusie

Een heerlijk feelgood verhaal, wat ik binnen een dag uit had. Tja en wat moet ik met dat ontevreden gevoel? Ik vind het helemaal niet tof dat er niets nieuws meer komt over Noor, Joost, Kiki en natuurlijk Gijs!

Note

Ga nooit van huis zonder een boek!
messenger

Tags: ,

Divider

Hou me vast door Lori Nelson Spielman | Een Boek Review

Gepost op 24 okt 2017 door Linda in boeken, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Hou me vast door Lori Nelson Spielman | Een Boek ReviewHou me vast by Lori Nelson Spielman
Published by Boekerij on June 6th 2017
Genres: Literature, Romance
Pages: 352
Format: Hardcover
ISBN: 9789022580707
Koop op Bol.com
Goodreads

Annies wereld stort in als haar zus Kristen omkomt bij een treinongeluk. Eigenlijk zou zij ook in die trein zitten… Annie voelt zich schuldig en zoekt steun bij haar moeder Erika, die op haar beurt in haar werk vlucht. Annie begrijpt niet wat er is gebeurd met haar liefhebbende moeder die altijd op alles raad wist.

Erika weet niet hoe ze met het verlies van Kristen om moet gaan. Ze durft Annie niet te laten zien dat ook zij zo haar zwaktes heeft en besluit alleen haar kracht te tonen. Maar Annie kan dit eenzame verdriet niet aan – en verdwijnt. In haar wanhoop denkt Erika weer terug aan haar eigen moeder, die ooit zei: ‘Je moet wat belangrijk is nooit verwarren met wat écht belangrijk is.’ Erika beseft dat ze alles op alles moet zetten om Annie te vinden – voordat ze ook haar tweede dochter verliest.

review

Hou me vast

Het verhaal wordt wisselend door Erika en Annie vertelt. Erika is een gescheiden vrouw met twee dochters. Annie en Kristen. Ze is makelaar.
Annie heeft het gevoel dat ze er niet bij hoort.

Vervolgens verongelukt Kristen, en beiden gaan daar verschillend mee om. Opvallend vind ik het ze zich beiden schuldig voelen aan de dood van Kristen.
Annie is ervan overtuigd dat Kristen nog leeft.

Ze houd haar berichten afgeschermd, zodat verder niemand anders ze kan zien – vooral haar vader niet. Hij denkt toch al dat ze last heeft van waanideeën. Dokter Kittle, de rouwbegeleidster van het hele gezin, was het met hem eens.
Je bent in de ontkenningsfase zoals we dat noemen.
Maar Annie is niet in de ontkenningsfase. Ze heeft haar huiswerk gedaan. Er worden zo vaak mensen verwisseld.

Erika voelt zich schuldig omdat zij haar werk voor heeft laten gaan en de meiden niet met de auto heeft weggebracht, zoals ze had beloofd.

Ik zou haast liever hebben dat Annie tegen mij tekeer ging, dat ze antwoorden van mij eiste.
Waarom heb je Kristen niet naar de campus gebracht?
Waarom ging die stomme baan van je weer eens voor?

Conclusie

Wat mij opviel aan dit boek is dat het zo ontzettend levensecht geschreven is.
De reacties en emoties van zowel Erika als die van Annie konden die van mij zijn en zijn herkenbaar, iedereen kent de gedachten wel: wat als ..
Daarnaast vind ik het een aangrijpend verhaal, het raakte mij en ik had het in no-time uit.

Tags: ,

Divider