Genre: Non Fiction

Moderne romantiek door Aziz Ansari | Een Boek Review

Gepost op 30 apr 2018 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Moderne romantiek door Aziz Ansari | Een Boek ReviewModerne romantiek by Aziz Ansari
Published by Boekerij on February 4th 2016
Genres: Humor, Non Fiction
Pages: 288
Format: Paperback
ISBN: 9789022576281
Goodreads

Als je op zoek bent naar liefde, dan is het aanbod geen probleem: we hebben 24 uur per dag een bar in onze broekzak zitten. We beschikken over meer romantische opties dan ooit eerder in de menselijke geschiedenis. Waarom zijn zo veel mensen dan toch gefrustreerd?
Een paar decennia geleden zocht je gewoon een fatsoenlijk iemand die bij je in de buurt woonde en als je zeker wist dat de ander geen seriemoordenaar was, trouwde je en kreeg je snel je eerste kind – dit allemaal rond je vierentwintigste. Vandaag de dag trouwen mensen later dan ooit en besteden ze jaren van hun leven aan een zoektocht naar de perfecte partner.
Aziz Ansari, comedian en acteur, heeft met hulp van socioloog Eric Klinenberg uitgebreid onderzoek gedaan naar de liefde. Ze ontwierpen een enorm onderzoeksproject, met honderden interviews en focusgroepen van Tokio tot Parijs, en riepen de hulp in van ’s werelds bekendste sociale wetenschappers. Het resultaat is een even eye-opening als hilarisch boek over de liefde.

review

Moderne romantiek

Een van de weinige boeken die op mijn Niet Uitgelezen Plank terecht zijn gekomen.
Moderne romantiek door Aziz Ansari

Ik vond het niet leuk. Maar dat kan heel goed aan mij liggen. het leek mij een veelbelovend boek, maar wat mij betreft blijft het ook daarbij. Het boek is wat mij betreft te theoretisch en is ontzettend langdradig. En bovenal mist het humor, die ik, gezien de flaptekst, er wel in verwacht had te vinden.

Tot vier maal te heb ik geprobeerd om het boek te lezen, ik kwam er maar niet doorheen.
Uiteindelijk besloten om er mee te stoppen.
Waarschijnlijk zegt dat meer over mij dan over het boek ….

Tags: ,

Divider

Op zoek naar mijn Frankrijk door Wilfred de Bruijn | Een Boek Review

Gepost op 15 jan 2018 door Linda in boeken, Reviews / 2 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Op zoek naar mijn Frankrijk door Wilfred de Bruijn | Een Boek ReviewOp zoek naar mijn Frankrijk by Wilfred de Bruijn
Published by Meulenhoff on 11 september 2017
Genres: Literature, Non Fiction
Pages: 256
Format: Paperback
ISBN: 9029091932
Koop op Bol.com
Goodreads

Met zijn scherpe blik en humor schrijft de Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn over het land waar hij steeds meer van houdt: Frankrijk. Het staat elk jaar weer met stip op nummer één op het lijstje van populaire vakantielanden. Zon, rust, prachtig landschap, lekker eten, wijn – het bourgondische leven trekt. Maar klopt dit beeld van ons droomland Frankrijk wel? Wat weten we eigenlijk echt van Frankrijk?

Frankrijk en de rest van de wereld maakten kennis met De Bruijn toen hij een foto van zijn gemolesteerde gezicht op Facebook had gezet nadat hij en zijn vriend op straat waren mishandeld. In de media-optredens die volgden, viel hij op door zijn welbespraaktheid, humor, zelfrelativering en grote kennis van Frankrijk.

In Op zoek naar mijn Frankrijk neemt De Bruijn ons mee achter de schermen van het Franse land, achter de façades. Hij ontrafelt naar aanleiding van zijn ervaringen en zijn verbazing over de gewoontes en mores in Frankrijk de ziel van het land. Maar ook nadat hij achter de voordeur heeft gekeken, neemt zijn liefde voor Frankrijk alleen maar toe.

review

Het Voorval

Natuurlijk moet iedereen bij de naam Wilfred de Bruijn denken aan het voorval waarbij hij en zijn vriend Olivier geschopt en gestompt werden omdat ze arm in arm liepen. Wie een en confronterend verhaal over de Parijse samenleving en haar houding tegenover andersdenkenden verwacht komt van een koude kermis thuis. Wel begint het boek met het voorval, en sluit hij het er ook mee af.

Toen besefte ik nog niet dat ik de tijd tot deze gebeurtenis, die maar een paar minuten duurde, ervóór zou gaan noemen en de tijd vanaf het bijkomen in de ambulance erna zou gaan heten.
Erna zou niet per se een klaagzang zijn op wat mij was overkomen, een terugverlangen naar ervoor. Daar ben ik volgens mijn vrienden te vrolijk en te optimistisch van aard voor, te veel een blij ei, te weinig geneigd de slachtofferrol op me te nemen. Maar dat deze ellende me tot een soort held zou maken, iemand die gebeld zou worden door de vrouw van de Franse president, die hand in hand zou lopen met de burgemeester van Parijs, zich liet troosten in de armen van Gerdi verbeet, regelmatig aan zou mogen schuiven bij De Wereld Draait Door en een serie documentaires zou mogen presenteren voor de VPRO, dát had ik nooit gedacht.

Op zoek naar mijn Frankrijk

In de rest van het boek probeert hij, met een nuchtere, humoristische en cynische blik de achtergronden van de Franse cultuur en hun gewoonten te ontrafelen. Hij kan hier tot op detail op ingaan. Zo beleef je zijn wandeling van zijn woning tot aan zijn kantoor bijna visueel. Zijn liefde voor de stad spat van het papier af. Tijdens deze wandeling legt uit hoe het komt dat alles wat nu Frankrijk kenmerkt, aan het einde van de negentiende eeuw besloten is. Dit is een wandeling van welgeteld dertien bladzijden. Vervolgens legt hij zijn vinger op de zere plek als hij het over inburgeren heeft. Hij gebruikt zelfs de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo om uit proberen te leggen hoe het zover heeft kunnen komen met de daders. Terwijl ze toch in Frankrijk geboren en getogen zijn.

Slot

Het einde van het verhaal is gewijd aan de rechtszaak tegen de verdachten. Olivier doet daar een geweldige uitspraak:

Ik heb me een tijdje gevoeld alsof we vernederd waren, alsof wij ons als laffe honden hadden laten slaan. Maar ik weet nu dat jullie laf zijn geweest. De dapperheid ligt bij ons, omdat wij onszelf durven te zijn.

Conclusie

Met Op zoek naar mijn Frankrijk ben ik duidelijk buiten mijn comfortzone gegaan, maar daar heb ik geen spijt van. Als halve francofiel vind ik een aantal zaken zeer herkenbaar. Al met al heb ik er het nodige van opgestoken. Het siert Wilfred dat hij niet alleen de positieve kanten belicht, maar het beestje bij het naam noemt, en ook de negatieve kanten benoemd.

Tags: ,

Divider

Menthol door Frank Krake | Een Boek Review

Gepost op 13 apr 2016 door Linda Kwakernaat in #50books, boeken, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Menthol door Frank Krake | Een Boek ReviewMenthol by Frank Krake
Published by A.W.Bruna Uitgevers, Uitgeverij Achtbaan on April 13th 2016
Genres: Adult, Literature, Non Fiction
Pages: 312
Format: ARC, Audiobook, Paperback
ISBN: 9789082476408
Goodreads

Amsterdam, 1925. Joseph Sylvester, bijgenaamd Menthol, komt na een jarenlange zwerftocht aan in de hoofdstad van Nederland. Gevlucht voor de uitzichtloze situatie in zijn geboorteland Saint Lucia en voor de rassenhaat en het geweld van de Ku Klux Klan in Amerika. Een vlucht naar de vrijheid.

Hij verdient zijn brood op markten met zijn Babajaba tandpasta, die hij aanprijst als ‘het natuurgeheim van het zwarte ras’. Daarmee trekt hij het hele land door. Complete steden en dorpen lopen uit. Menthol leert Nederland tandenpoetsen.
Roosje Borchert is een vrijgevochten dame van stand en staat als mannequin bekend als het mooiste meisje van de stad. Als zij Joseph tegenkomt is het liefde op het eerste gezicht. Hij zwart, zij blank. Een schier onmogelijke combinatie in de jaren twintig van de vorige eeuw. Maar het paar trotseert alles en iedereen en trouwt. Zij gaan wonen in een provinciestad waar nog nooit eerder iemand een zwarte man heeft gezien.

Twaalf jaar later breekt de oorlog uit. Opnieuw dreigt Joseph’s vrijheid te worden aangetast. Het echtpaar besluit te scheiden, uit pure liefde voor elkaar. En dat is maar goed ook…

review

De allereerste beschrijving die ik over Menthol door Frank Krake las, trok onmiddellijk mijn aandacht. Even moest ik aan Sonny Boy denken (het verhaal van het Surinaams-Nederlandse koppel Waldemar Nods en Rika van der Lans). En ik besloot dat ik Menthol graag wilde lezen. Even voor de duidelijkheid, het lijkt totaal niet op Sonny Boy. Behalve dat in beiden gevallen een Nederlands meisje met een donkere buitenlander trouwt, en beide in de 2e WO terechtkomen.

Eerder heb ik mijn vingers gebrand aan een autobiografie, en viel het me in vele gevallen op dat het eerder een oplepelen van feiten was, dan een mooi verteld verhaal. Je hebt volgens mij een goede auteur nodig om een pakkend verhaal van een autobiografie te maken.
In het geval van Menthol is dit absoluut gelukt.
Al vanaf het eerste hoofdstuk had het verhaal over Joseph *Menthol* Sylvester mij te pakken, en ik had het in no time uit. Joseph is een geboren handelaar en een harde werker. Daarnaast een enorme doorzetter, en dat spreekt mij in ieder erg geval aan.

Het leerde me onder andere dat discriminatie niet alleen van deze tijd is.
Als Joseph van Saint Lucia naar Jamaica reist, en daar noodgedwongen als bananensorteerder gaat werken, merkt hij het strenge onderlinge onderscheid tussen de zwarte Jamaicanen op.

De Jamaicaanse samenleving is keurig langs ras ingedeeld. Een handjevol blanke mannen maakt de dienst uit. Een kleine groep immigranten uit China en India heeft een groot deel van de handel in handen. De blanken werken met ze samen, maar kijken op ze neer. Op hun beurt voelen de relatieve nieuwkomers zich verheven boven de zwarte Jamaicanen die al generaties op het eiland wonen. Joseph merkt dat zij ook onderling streng onderscheid maken. Hoe lichter de huid hoe beter.

En dat er in Nederland oorspronkelijk helemaal geen sprake was van discriminatie.

In Amsterdam wonen in het voorjaar van 1926 slechts enkele tientallen Surinamers, bijna uitsluitend mannen, die elkaar allemaal kenden. Vrijwel overal worden ze vriendelijk en gastvrij onthaald, In overvolle trams bieden mensen ze hun zitplaats aan. Ook bij het vinden van werk helpt hun huidskleur mee. Er wordt zelfs tegen ze opgekeken. Omdat ze geheel zelfstandig en op eigen kracht de grote oversteek uit de West hebben gemaakt, dwingen ze respect af.

Het is een mooie, interessante, pakkend geschreven biografie.
Rijkelijk geïllustreerd met foto’s, briefjes, kaarten en kopieën van officiële documenten.
Het mag duidelijk zijn: ik ben laaiend enthousiast over dit boek! Een echte aanrader.
Leuke bijkomstigheid: ik heb mijn vader over dit boek verteld (hij wordt binnenkort 84) en hij is het nu aan het lezen!

Vandaag, 13 april 2016, verschijnt Menthol, het liefdes- en avonturenverhaal (non-fictie) van Frank Krake over de legendarische Joseph Sylvester (bijgenaamd ‘Menthol’) die Nederland leerde tandenpoetsen.
25 leden van de Not Just Any Book Club lezen deze waargebeurde geschiedenis als eerste en recenseren.

Tags: ,

Divider

Gastblog van Iris: Before they pass away – de verhalen achter de foto’s door Hannelore Vandenbussche

Gepost op 7 dec 2015 door Linda Kwakernaat in boeken, gastbloggen, Reviews / 2 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Gastblog van Iris: Before they pass away – de verhalen achter de foto’s door Hannelore VandenbusscheBefore they pass away - de verhalen achter de foto's by Hannelore Vandenbussche
Published by Uitgeverij Brandt on 2015
Genres: Non Fiction
Pages: 306
Format: Hardcover
ISBN: 9789492037183
Source: Not Just Any Book
Goodreads

In Before They Pass Away – de verhalen achter de foto’s vertelt fotograaf Hannelore Vandenbussche over de reizen die ze maakte met fotograaf Jimmy Nelson, voor zijn wereldberoemde fotoproject Before They Pass Away.

Aan het begin van vorig schooljaar heb ik de tentoonstelling Before They Pass Away gezien in het museum van Volkenkunde te Leiden. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik vol verwondering een hele dag in het museum rond heb gelopen en alle foto’s van de tentoonstelling bekeek. Tot op de dag van vandaag is deze tentoonstelling mijn absolute favoriet, en toen ik een mailtje ontving om Before They Pass Away – de verhalen achter de foto’s van Hannelore Vandenbussche te reviewen was het een absolute no-brainer.

Wat een prachtig boek! Mooie verhalen, prachtige schetsen, en nog meer foto’s. Met plezier heb ik Hannelore’s verhalen gelezen. Met dezelfde verwondering als toen ik de tentoonstelling voor het eerst zag heb ik over Hannelore’s belevenissen gelezen. De weersomstandigheden, het perfectionisme van Jimmy Nelson, en haar ervaring met de stammen resulteert in een enorm boeiend boek.

De ongemakken die ze beleeft tijdens de reizen beschrijft ze met een soort luchtigheid wat haar schrijfstijl enorm prettig maakt om te lezen. We leren meer over Hannelore en haar reisgezelschap, maar de focus ligt vooral op de mensen die ze ontmoet tijdens de reizen. Ik vond het erg mooi om te lezen hoe ze vaak hartelijk ontvangen werden door de mensen. Wat een ervaringen!

Before They Pass Away de verhalen achter de foto’s is niet een verhaal dat je zomaar uitleest. Ik las per keer een hoofdstuk of twee, waar ik rustig doorheen ging. Ik bekeek de foto’s, de schetsen, en las langzaam over alles wat ze had meegemaakt tijdens dit avontuur. Het is een enorm leerzaam, maar ook vaak humoristisch, boek. Een echte aanrader als je een fan bent van Before They Pass Away, het is een prachtige aanvulling bij de foto’s.

Tags: , ,

Divider