Publisher: A.W.Bruna Uitgevers

Menthol door Frank Krake | Een Boek Review

Gepost op 13 apr 2016 door Linda Kwakernaat in #50books, boeken, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Menthol door Frank Krake | Een Boek ReviewMenthol by Frank Krake
Published by A.W.Bruna Uitgevers, Uitgeverij Achtbaan on April 13th 2016
Genres: Adult, Literature, Non Fiction
Pages: 312
Format: ARC, Audiobook, Paperback
ISBN: 9789082476408
Goodreads

Amsterdam, 1925. Joseph Sylvester, bijgenaamd Menthol, komt na een jarenlange zwerftocht aan in de hoofdstad van Nederland. Gevlucht voor de uitzichtloze situatie in zijn geboorteland Saint Lucia en voor de rassenhaat en het geweld van de Ku Klux Klan in Amerika. Een vlucht naar de vrijheid.

Hij verdient zijn brood op markten met zijn Babajaba tandpasta, die hij aanprijst als ‘het natuurgeheim van het zwarte ras’. Daarmee trekt hij het hele land door. Complete steden en dorpen lopen uit. Menthol leert Nederland tandenpoetsen.
Roosje Borchert is een vrijgevochten dame van stand en staat als mannequin bekend als het mooiste meisje van de stad. Als zij Joseph tegenkomt is het liefde op het eerste gezicht. Hij zwart, zij blank. Een schier onmogelijke combinatie in de jaren twintig van de vorige eeuw. Maar het paar trotseert alles en iedereen en trouwt. Zij gaan wonen in een provinciestad waar nog nooit eerder iemand een zwarte man heeft gezien.

Twaalf jaar later breekt de oorlog uit. Opnieuw dreigt Joseph’s vrijheid te worden aangetast. Het echtpaar besluit te scheiden, uit pure liefde voor elkaar. En dat is maar goed ook…

review

De allereerste beschrijving die ik over Menthol door Frank Krake las, trok onmiddellijk mijn aandacht. Even moest ik aan Sonny Boy denken (het verhaal van het Surinaams-Nederlandse koppel Waldemar Nods en Rika van der Lans). En ik besloot dat ik Menthol graag wilde lezen. Even voor de duidelijkheid, het lijkt totaal niet op Sonny Boy. Behalve dat in beiden gevallen een Nederlands meisje met een donkere buitenlander trouwt, en beide in de 2e WO terechtkomen.

Eerder heb ik mijn vingers gebrand aan een autobiografie, en viel het me in vele gevallen op dat het eerder een oplepelen van feiten was, dan een mooi verteld verhaal. Je hebt volgens mij een goede auteur nodig om een pakkend verhaal van een autobiografie te maken.
In het geval van Menthol is dit absoluut gelukt.
Al vanaf het eerste hoofdstuk had het verhaal over Joseph *Menthol* Sylvester mij te pakken, en ik had het in no time uit. Joseph is een geboren handelaar en een harde werker. Daarnaast een enorme doorzetter, en dat spreekt mij in ieder erg geval aan.

Het leerde me onder andere dat discriminatie niet alleen van deze tijd is.
Als Joseph van Saint Lucia naar Jamaica reist, en daar noodgedwongen als bananensorteerder gaat werken, merkt hij het strenge onderlinge onderscheid tussen de zwarte Jamaicanen op.

De Jamaicaanse samenleving is keurig langs ras ingedeeld. Een handjevol blanke mannen maakt de dienst uit. Een kleine groep immigranten uit China en India heeft een groot deel van de handel in handen. De blanken werken met ze samen, maar kijken op ze neer. Op hun beurt voelen de relatieve nieuwkomers zich verheven boven de zwarte Jamaicanen die al generaties op het eiland wonen. Joseph merkt dat zij ook onderling streng onderscheid maken. Hoe lichter de huid hoe beter.

En dat er in Nederland oorspronkelijk helemaal geen sprake was van discriminatie.

In Amsterdam wonen in het voorjaar van 1926 slechts enkele tientallen Surinamers, bijna uitsluitend mannen, die elkaar allemaal kenden. Vrijwel overal worden ze vriendelijk en gastvrij onthaald, In overvolle trams bieden mensen ze hun zitplaats aan. Ook bij het vinden van werk helpt hun huidskleur mee. Er wordt zelfs tegen ze opgekeken. Omdat ze geheel zelfstandig en op eigen kracht de grote oversteek uit de West hebben gemaakt, dwingen ze respect af.

Het is een mooie, interessante, pakkend geschreven biografie.
Rijkelijk geïllustreerd met foto’s, briefjes, kaarten en kopieën van officiële documenten.
Het mag duidelijk zijn: ik ben laaiend enthousiast over dit boek! Een echte aanrader.
Leuke bijkomstigheid: ik heb mijn vader over dit boek verteld (hij wordt binnenkort 84) en hij is het nu aan het lezen!

Vandaag, 13 april 2016, verschijnt Menthol, het liefdes- en avonturenverhaal (non-fictie) van Frank Krake over de legendarische Joseph Sylvester (bijgenaamd ‘Menthol’) die Nederland leerde tandenpoetsen.
25 leden van de Not Just Any Book Club lezen deze waargebeurde geschiedenis als eerste en recenseren.

Tags: ,

Divider

De ogen van de vijand door Tom Clancy, Peter Telep | Een Boek Review

Gepost op 5 apr 2016 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 0 Comments

De ogen van de vijand  door Tom Clancy, Peter Telep | Een Boek ReviewDe ogen van de vijand by Peter Telep, Tom Clancy
Series: Max Moore #1
Published by A.W.Bruna Uitgevers on November 2011
Genres: Fiction, Thriller
Pages: 496
Format: Paperback
ISBN: ISBN13: 9789400500778
Goodreads

CIA-agent en ex-Navy SEAL Maxwell Moore werkt al jarenlang undercover in Afghanistan en Pakistan, op jacht naar terroristen van Al Qaida. Onverwachts wordt hij teruggeroepen naar de Verenigde Staten. In het diepste geheim is een groep specialisten van verschillende Amerikaanse agentschappen geformeerd die een levensgevaarlijke dreiging onschadelijk moet zien te maken. Op satellietfoto's valt namelijk te zien dat twee van Amerika's grootste vijanden de handen ineen hebben geslagen: de taliban en het Juárez-drugskartel uit Mexico.

Voor Moore en zijn nieuwe collega's begint een jacht op een vijand die even machtig als meedogenloos is. Het Juárez-kartel vecht even ten zuiden van de Amerikaanse grens een keiharde oorlog uit met een rivaliserend syndicaat met als inzet de export van drugs naar de Verenigde Staten. De ambitieuze en uiterst wrede Dante Corrales gaat voorop in de strijd tegen de Amerikaanse grenspolitie en de DEA aan de ene kant, en de concurrentie aan de andere kant. Maar Corrales is slechts een uitvoerder en de grote vraag voor Moore en de zijnen is: wie is de werkelijke topman van het drugskartel? En waaruit bestaat de samenwerking tussen de Taliban en de Mexicanen precies, gaat het alleen om de invoer van drugs of gaat het mogelijk om een nog groter gevaar?

review

De ogen van de vijand, al sinds dit boek uitkwam staat hij al op mijn nog-te-lezen-plank.. En dat is al een aardig tijdje. Waarom ik hem (nog) niet gelezen had? Geen idee, shame on me!
Eenmaal er in begonnen had het mij al snel te pakken en was het wel opletten geblazen, want de snelheid van het verhaal ligt hoog.

Hoofdpersoon in het verhaal is de vijfendertigjarige CIA-agent en ex-Navy Seal Maxwell Moore, die volgens mij aan Posttraumatische-stressstoornis (PTSS) lijdt. Gedurende het hele verhaal heeft hij last van flashbacks en schuldgevoelens.

Moore greep de stenen balustrade stevig vast, bukte zich en begon te braken. Hij bleef staan met zijn voorhoofd op zijn arm en wachtte tot het voorbij zou zijn. Hij probeerde alles te vergeten, maar door deze bomaanslag herinnerde hij zich juist alles weer. Het had hem jaren gekost om alle herinneringen te verdringen, hij had er talloze slapeloze nachten mee geworsteld, hij had gevochten om niet voor de gemakkelijke weg te kiezen en de pijn weg te drinken… en de laatste jaren had hij willen geloven dat hij had gewonnen.

Het verhaal speelt op meerdere fronten tegelijk en zit gewoon goed in elkaar, daarnaast is het gewoon een spannend boek.

Inmiddels heb ik ontdekt dat er in mijn boekenkast nog een ongelezen Tom Clancy staat, namelijk De Tanden van de tijger.
Ik heb mezelf de belofte gedaan om niet zo lang te wachten met het lezen van dit boek, ik heb er zin in!

Tags: ,

Divider

Die Zomer door David Baldacci | Een Boek Review

Gepost op 9 mrt 2016 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 1 Comment

Die Zomer door David Baldacci | Een Boek ReviewDie Zomer by David Baldacci
Published by A.W.Bruna Uitgevers on July 2011
Genres: Adult Fiction, Drama, Romance
Pages: 271
Format: Paperback
ISBN: 9022999475
Goodreads

Jack Armstrong leidt een gelukkig leven als hij plots te horen krijgt dat hij aan een zeldzame ongeneeslijke ziekte lijdt. Hij heeft nog maar een paar maanden te leven. Vechtend tegen zijn ziekte, thuis in bed, probeert hij afscheid te nemen van zijn gezin. 's Nachts, wanneer niemand het ziet, schrijft hij afscheidsbrieven aan zijn vrouw Lizzie. Alleen zal Lizzie ze nooit kunnen lezen...

Vlak voor kerstmis komt Lizzie om bij een auto-ongeluk en Jack wordt met een onmogelijke situatie geconfronteerd. Wie moet er, terwijl hij zelf op sterven ligt, voor zijn kinderen Michelle, Cory en Jackie zorgen? Niemand van de familie kan alle drie de kinderen in huis nemen en dus worden ze, tegen hun eigen en Jacks zin in, uit elkaar gehaald. Michelle gaat naar haar grootouders, Cory en Jack ieder naar een tante. Ver van elkaar vandaan, ver van Jack vandaan. Maar ondanks alles is Jack vastbesloten om zijn kinderen terug te krijgen. Voorgoed...

In december kwam er een pakketje binnen. Niet zo verwonderlijk, want er komen hier wekelijks pakketjes binnen, maar in december velen meer.
Ik dacht dat het misschien van een van de meiden was voor de Kerst. Contact met hun opgenomen, nee, ze verwachten niets. Vervolgens voorzichtig gekeken en….

Jennele

Wel die tissues had ik dus meteen al nodig! U wordt bedankt Jenneke 😉

review

Bij David Baldacci ben je geneigd om jezelf meteen schrap te zetten, want je verwacht een thriller! Wel, met Die Zomer heeft hij een heel ander kaliber boek geschreven, een familieroman. Hoewel het een zoetsappig verhaal is, vol met wonderen en ongelukken, weet het je toch te raken. Wat mij betreft begon dat op het moment dat Jack zijn kinderen voor de tweede maal dreigt kwijt te raken. Tot daaraantoe was het verhaal mij een beetje te zoet. Op dat moment komt hij in actie en hoe!

Nadat Jack te horen had gekregen dat hij nog maar kort te leven had, was hij dat buitengewoon lang blijven ontkennen. Dat kwam voor een deel omdat hij altijd alles te boven was gekomen. Omdat een moeilijke jeugd en twee oorlogen hem er niet onder hadden gekregen, had hij er aanvankelijk vertrouwen in gehad dat zijn ziekte ondanks het vonnis van de artsen te verslaan was.

Je vader verliest de vrouw van wie hij hield door een tragedie die eigenlijk niemands schuld was. Dan verliest hij de rest van zijn gezin en blijft hij in zijn eentje achter om dood te gaan. In plaats daarvan vindt hij op de een of andere manier de kracht om een zeker doodvonnis te verslaan, haalt zijn kinderen terug en probeert als alleenstaande ouder verder te gaan. En dan komen er een stel afschuwelijke leugens in het nieuws en maken mensen hem op grond van die leugens uit voor alles wat mooi en lelijk is. En daar kan hij niets tegen beginnen.

Mijn conclusie: Een heerlijk verhaal om bij weg te dromen!
Beslist een boek wat niet in je vakantiekoffer mag ontbreken, maar ….
Vergeet de tissues niet!

Tags: ,

Divider

De Donkere Kroon door Sarah J. Maas | Een Boek Review

Gepost op 20 sep 2015 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 2 Comments

De Donkere Kroon door Sarah J. Maas | Een Boek ReviewDe donkere kroon by Sarah J. Maas
Also by this author: De Glazen Troon, Hof van doorns en rozen, Erfgenaam van Vuur, Hof van Mist en Woede
Series: Throne of Glass #2
Published by A.W.Bruna Uitgevers, De Boekerij on July 15th 2014
Genres: Fantasy, Romance, Young Adult
Pages: 384
Format: Paperback
Goodreads

In De donkere kroon raakt Celaena verstrikt in een onontwarbare kluwen van liefde, macht en trouw.
Celaena Sardothien mag dan de kampioen van de koning zijn geworden, haar trouw aan de kroon is nihil. Ze balanceert op een levensgevaarlijk koord dat bij één verkeerde beweging kan breken. Dan blijken er nog meer duistere krachten aan het werk dan Celaena al vermoedde en komt alles wat ze liefheeft in gevaar. Ze zal keuzes moeten maken: wie kan ze vertrouwen en wie is het waard om voor te vechten?

stickers-Review
Na De Glazen Troon zit ik vol vragen, ik wil meer en meer. Ik wil antwoorden.
Zo eindigde mijn review van De Glazen Troon:

Als je nagaat dat hierna nog vijf delen komen, joepieee. En dit boek had ik al in één ruk uit! Ik zet me alvast schrap. Eigenlijk ben ik een beetje boos. Hoelang moet ik nog op deel drie tot en met vijf wachten?

Daar waar deel 1, De glazen troon, stopte gaat deel 2, De donkere kroon, verder. Het spannende en romantische vervolg op De glazen troon.
Celaena is nu de kampioen van de koning.
Wat inhoud dat ze de persoonlijke huurmoordenaar van de koning is.

Acht jaar was Celeana, toen haar ouders vermoord werden, en zij zo goed als dood door Arobynn Hamel gevonden werd, de koning der sluipmoordenaars.Vanaf dat moment is hij haar gaan opleiden tot sluipmoordenaar.

En nu is ze, na een zwaar toernooi, de kampioen van de koning.
Tja daar verwacht je iets positiefs bij, bij een kampioen, iets moois, en niet, zoals Celena moet, het vermoorden van mensen voor de koning.

Ik vind deze serie waanzinnig, ik hou van Celaena, van Dorian and Chaol en van Nehemia.
Wil je weten wie dat zijn? Wel, ga de boeken lezen en word net zo enthousiast als ik.
Ondertussen maak ik me zorgen over de personages want het kan natuurlijk niet goed blijven gaan 🙁

Dat een boek dat met je kan doen, zegt wat mij betreft voldoende, het sleept me volkomen mee en ik ben totaal om. Dit is gewoon goed!
Blijkbaar hou ik van sterke vrouwen, actie en van deze serie! En dan te denken dat er zes boeken in deze serie komen!

Joehoeeee, Sarah J. Maas keep on writing!!

“Why are you crying?”

“Because,” she whispered, her voice shaking, “you remind me of what the world ought to be. What the world can be.”

― Sarah J. Maas, Crown of Midnight”

Tags: ,

Divider