Publisher: Ambo/Anthos B.V.

Misschien wel niet door Jannah Loontjens | Een Boek Review

Gepost op 15 sep 2014 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 2 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Misschien wel niet door Jannah Loontjens | Een Boek ReviewMisschien wel niet by Jannah Loontjens
Published by Ambo/Anthos B.V. on Augustus 2014
Genres: Fiction, Literature
Pages: 208
Format: Paperback
Goodreads

Misschien wel niet beschrijft vier dagen uit het leven van
Mascha. Ze woont in Amsterdam, heeft net als haar vriend
een goede baan en samen hebben ze twee kinderen. Ze
leidt een leven dat exemplarisch lijkt voor deze tijd, waarin
een grote keuzevrijheid, Whatsapp en Facebook het leven
veraangenamen, maar ook ingewikkeld maken.

Deze dagen uit Mascha’s leven schetsen een hedendaags
beeld waarin velen zich zullen herkennen. Ze beleeft
losbandige avonden met haar vrienden, doet haar best een
goede moeder te zijn, houdt haar relatie onder de loep en
heeft een geheime Facebook-affaire. Dagelijks voert ze de
strijd met het nemen van haar verantwoordelijkheden.

Misschien wel niet is een uitzonderlijk rijke roman, waarin
niet alleen de lotgevallen van een jonge vrouw worden
beschreven, maar ook de belangrijke thema’s van deze tijd
worden behandeld – een tijd waarin het steeds moeilijker
wordt om te durven kiezen.

stickers-Review

Een herkenbaar verhaal, al vind ik persoonlijk een aantal zaken zwaar overdreven. Maar desalniettemin kon ik me soms in Mascha vinden. Haar onzekerheden over haar moederschap, het op het schoolplein rondkijken en andere moeders veel leuker vinden. En het dagelijkse leven met internet en Facebook .

Het is een zeer vlot lezend boek, eer je het in de gaten hebt is het uit.
In een zucht komt er veel leed langs. De dood speelt een overheersende rol in het boek.

Dood. het woord waarvan de volgorde van de letters omkeerbaar is, maar dat juist het meest onomkeerbare uitdrukt.

Zoals ik al schreef : Voor je het in de gaten hebt is het boek uit. Jammer. Maar dan begint het na te werken. Mascha kan niet kiezen, tussen haar man en haar *minnaar* tussen losbandig en het moederschap. Persoonlijk vind ik Mascha erg egoïstisch. Het lijkt wel of alles alleen om haar en haar verdriet draait. En daar zijn niet alleen haar man, maar ook haar kinderen de dupe van.

Soms lijkt het alsof we allemaal onze moeder binnen in ons dragen. Dag voor dag pelt ze binnenuit, traag maar vasthoudend, laagje voor laagje weg, om uiteindelijk te voorschijn te komen: koekoek, hier ben ik, je moeder. Ik ben het, jij bent het, je bent je eigen moeder of je wilt of niet.

Vreselijk om je moeder te verliezen, maar herpak jezelf! Ik betrapte mezelf erop dat ik dat telkens dacht. Word volwassen en ben ervoor je kinderen! De plotselinge verdwijning van haar moeder toen ze acht was, jeetje natuurlijk heeft dat impact. Maar of dat nu een vrijbrief is?
In ieder geval : Een boek wat me zo aan het denken zet, en me zo bezig houd is voor mij een geslaagd boek!

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

Tags: , ,

Divider

Koningin van de nacht door Yvonne Keuls | Een Boek review

Gepost op 30 jan 2014 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 13 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Koningin van de nacht door Yvonne Keuls | Een Boek reviewKoningin van de nacht by Yvonne Keuls
Published by Ambo/Anthos B.V. on 2013-11-04
Genres: Fiction, General, Literature
Pages: 150
Goodreads

Den Haag, 1940. De zevenjarige fantasierijke Daan Maandag komt uit een muzikaal gezin. Zijn overleden moeder was een groot violiste, zijn joodse vader Daniël is een begaafd pianist en zijn vioolspelende zus gaat zelfs door voor een wonderkind. Ook voor Daan ligt een toekomst in de muziek in het verschiet. Maar dat is niet wat hij wil. Als de oorlog uitbreekt, vlucht zijn vader in de muziek. Hij vertrouwt erop dat de Duitsers hem met rust zullen laten, omdat hij valse documenten heeft gekocht en bovendien getrouwd was met een niet-joodse vrouw een `gemengd huwelijk waardoor hij zich veilig waant. Op 21 november 1944 vindt in Den Haag de grote razzia plaats codenaam `Schneeflocke en worden Daniël en zijn gezin op wrange wijze uit de droom geholpen. Voor Koningin van de nacht putte Yvonne Keuls uit andermans en eigen oorlogsherinneringen, welke laatste ze eerder deels verwerkte in haar novelle Daniël Maandag. Het resultaat is een prachtige roman over een halfjoods gezin dat probeert te overleven tijdens de oorlog. Daarnaast is Koningin van de nacht een ontroerend verhaal over een onmogelijke vriendschap, volwassen worden, de relatie vader-zoon, vader-dochter en musicus-muziekinstrument.

stickers-Review
Koningin van de nacht door Yvonne Keuls
met de novelle Daniël Maandag als uitgangspunt.

Met veel zin ben ik begonnen aan dit boek. De 2e WO vind ik altijd interessant, vooral als de auteur put uit eigen ervaringen. Maar al snel was de vaart uit het verhaal. De hoofdpersonen spreken mijn fantasie nauwelijks aan. Voor mij was het verhaal te rustig. Mijn persoonlijke graadmeter : ik had geen brok in mijn keel.

Echt oorlogsgeweld komt er in het verhaal niet voor, maar daardoor komt het leed in het gezin des te meer naar voren. Het verhaal draait om de 2e WO, maar ik heb het gevoel dat je er van een verre afstand naar kijkt. Alsof het gezin in een *beschermende* cocon zit. Vooral de vader, Daniel, met zijn valse identiteiten die hem zekerheid en veiligheid zouden verschaffen. Zelfs de vriendschap van met een Duitse officier word oppervlakkig gehouden. Er word alleen over muziek gepraat. Afstotelijk en voorspelbaar vind ik de hebberigheid van de buurman Prakke, zijn verlangen om de kunst van familie Maandag te bezitten, schilderijen die hun familie geschiedenis vertellen.

Pas aan het einde van het boek komt de vaart erin , en verdwijnt de veilige cocon. Mijn aandacht is weer getrokken, tot het onvermijdbare einde aan toe.

Soms doe je beslissende dingen in je leven voor je vader en niet voor jezelf

En zij, met die prachtige sterrenmantel aan, zij is de Koningin van de nacht. Maar pas op, het is een onbetrouwbaar mens met wraakgevoelens, je kan maar beter niet met haar te maken krijgen.

Terwijl buiten de oorlog woedde, binnen zijn huis werd overhoop gehaald werd, sloeg meneer Maandag met zijn voet de maat.

Deze boekbespreking is mijn bijdrage voor de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Lees ook wat andere bloggers over deze roman schreven

Tags: , ,

Divider