Publisher: De Arbeiderspers

De Val van Jakob Duikelman door Anne-Marieke Samson | Een Boek Review

Gepost op 13 jan 2015 door Linda Kwakernaat in boeken, leesclub, Reviews / 2 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

De Val van Jakob Duikelman  door Anne-Marieke Samson | Een Boek ReviewDe Val van Jakob Duikelman by Anne-Marieke Samson
Published by De Arbeiderspers on September 2014
Genres: Adult Fiction, Fiction
Pages: 270
Format: Paperback
Goodreads

Jakob Duikelman slijt de stoffige dagen van zijn ambtenarenbestaan op zijn saaie ministerie, afdeling 3F: oorlogsmisdaden. Het leven is zinloos en waarom moet het zin hebben? Dat zegt Jakob regelmatig tegen wie het maar wil horen. Maar als Jakob verneemt dat hij niet lang meer te leven heeft, houdt hij dat angstvallig geheim voor zijn mooie Thaise vrouw Mai en zijn puberdochter Disi. Terwijl hij zich een weg baant door zijn strakgespannen web van leugens, raakt Jakob onverwacht in conflict met een Nigeriaanse ronselaar van kindsoldaten.

stickers-Review

Het verhaal word vanuit een derde personage verteld, en gaat over Jacob Duikelman, zijn vrouw Mai en Jacobs dochter Disi.
Laat mij duidelijk zijn deze personages staan mij niet aan! Er zit nauwelijks positiviteit in.
Jacob kan ik helemaal niet plaatsen. Wie verteld zijn gezin niet dat hij ernstig ziek is? En chemotherapieën krijgt? En negeert jarenlang forse buikpijnen? En liegt over het feit dat hij gesteriliseerd terwijl zijn vrouw een zeer, zeer sterke kinderwens heeft?! Wie liegt en bedriegt alsof gedrukt staat? Wie voert er jarenlang niets uit op zijn werk? Bah!

Ook Mai, de vrouw van Jacob, behoort niet tot mijn favorieten, het lijkt haar alleen maar om een kindje te gaan. Hoe en met wie lijkt haar niets uit te maken. Ze kan dan mooi van buiten zijn …
En Disi, de dochter, ach daar heb ik geen goed woord voor over. Wat een manipulerend wezen.
Misschien is overdrijven een vak apart, maar dit is niet mijn boek. Zo vol negativiteit
Volkswoede? Wat mij betreft vol woede van een gefrustreerd mens!
De ene ellende na de andere word de kast uitgehaald. Wat mij betreft veel en veel te veel.

Het enige moment dat er een glimlach op mijn gezicht verscheen was toen op bladzijde 232 de vervangster van Jabob ten tonele verscheen : Anne-Marieke Samson.

Kortom ik vind het een zwartgallig boek en het is helaas niet aan mij besteed.

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

Tags: , ,

Divider

Hollands Siberië door Mariët Meester | Een Boek review

Gepost op 30 sep 2014 door Linda Kwakernaat in boeken, leesclub, Reviews / 4 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Hollands Siberië door Mariët Meester | Een Boek reviewHollands Siberië by Mariët Meester
Published by De Arbeiderspers on 11 september
Genres: Fiction, Literature
Pages: 280
Format: Paperback
Goodreads

De franciscaan Peter Pex wordt naar ‘het slechtste dorp van Nederland’ Veenhuizen gestuurd, waar eerder geen enkele pastoor het heeft kunnen uithouden. Hij komt er in 1936 in dienst van de rijkswerkinrichtingen. Vol vuur begint hij aan zijn taak en probeert tegelijkertijd het hiërarchisch georganiseerde justitiedorp te doorgronden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandt hij samen met zijn huishoudster in het verzet. Ze krijgen een geheime liefdesrelatie, die steeds ingrijpender en gecompliceerder wordt. Hollands Siberië vertelt over de opkomst en ondergang van een man die alleen ’s nachts zichzelf kan zijn.

stickers-Review

In eerste instantie boeit het verhaal van pastoor Peter Pex me, zijn twijfels, zijn proberen om een lege plaats in te vullen. Namelijk die van zijn oudere overleden broer die zelfs dezelfde naam droeg! En zijn strijd daarmee.

Zijn nieuwe positie vereiste een zekere waardigheid. Die speelde hij. Sinds hij in Veenhuizen was benoemd, bekroop hem het gevoel dat hij vanbinnen steeds minder rooms werd, terwijl hij van buiten juist meer moest doen alsof hij het was. Met ieder onderdeel van het habijt dat hij ‘s avonds uittrok, werd hij in grotere mate zichzelf.

Zijn gestorven broer had degene moeten worden die hij nu voorgaf te zijn. Zijn leven lang had hij zich overdag zijn broer gevoeld en pas ‘s nachts zichzelf.

Wat ik erg knap vind is dat je door de ogen van Peter de menselijkheid van een pastoor ziet. Met al zijn twijfels, fouten en strubbelingen. Het toestaan van homoseksuele relaties zodat ze zich niet aan de misdienaars zouden vergrijpen. Zelfs de misstanden in de roomse kerk komen aan bod.

Twee jonge franciscanen die genegenheid bij elkaar zochten, het kon hem niet meer schokken. De menselijke neiging tot paarvorming komt voort uit een fundamenteel verlangen, dacht hij. Verbieden zou kunnen leiden tot latere explosies.

Na een aantal hoofdstukken gaat het *speelse gedrag* van de pastoor en de huishoudster me tegen staan. Het gaat op een Bouquet-reeks romannetje lijken. Het koste me moeite om het boek uit te lezen, het werd mij een beetje te voorspelbaar.

Als historisch literair boek heeft het me geboeid. Ik wist het niet! Veenhuizen, een strafkolonie, afgesloten van de rest van Nederland. Met mijn ouders bespreek ik het boek en de geschiedenis van Veenhuizen. Ow ja, klopt! Maar waarom wist ik het dan niet? Na de oorlog komen er veel NSB-ers, politiek gevangenen genoemd, en Duitse oorlogsmisdadigers. Tegenwoordig zitten ongeveer 1.000 gedetineerden vast in de Veenhuizer gevangenissen Norgerhaven, Esserheem en Groot Bankenbosch. Sinds 1981 is er vrije toegang tot het dorp. Voor die tijd was het dorp verboden voor niet-gevangenispersoneel.

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

Tags: , ,

Divider

Alles hiervoor door Andre Platteel | Een Boek Review

Gepost op 15 jul 2014 door Linda Kwakernaat in boeken, leesclub, Reviews / 9 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Alles hiervoor door Andre Platteel | Een Boek ReviewAlles hiervoor by Andre Platteel
Also by this author: Net veertien
Published by De Arbeiderspers on april 2014
Genres: Literature
Pages: 255
Format: Paperback
Goodreads

Alles hiervoor, een ontwikkelingsroman, speelt afwisselend in Amsterdam en ‘on the road’. De jonge Jonathan heeft zowel zijn moeder als zijn broertje verloren. Als hij later last krijgt van angstaanvallen, wordt hij gedwongen te zoeken naar de oorzaak. Na een zeven jaar durende afzondering reist hij af naar de wildernis van Big Sur. Daar ontmoet hij de Noor, een charismatische man die een grote invloed op Jonathan uitoefent. Wanneer er doden vallen onder politici en ondernemers voeren de sporen naar de Noor.

stickers-Review

De omslagfoto trok meteen mijn aandacht! Wat een mooie! De achterflap is veelbelovend, het lijkt wel een soort *Criminal Minds* verhaal. Wel ik ben er klaar voor!

Het boek leest lekker weg, er gebeurt van alles en is eigenlijk vreselijk verdrietig. Maar op bladzijde 151 komt er niet één maar dertien doden te voorschijn. Even verdenk ik zelfs Jonathan ervan. Oftewel een goed plot dus! Als je je lezer zo ver kan krijgen!
Bij een van *de slachtoffers* floept zomaar een stukje Nederlandse historie voorbij.

Johannes Mastwel, achtenvijtig jaar, verantwoordelijk voor de gaswinning in de Noord-Nederlandse provincies. Ontkent in interviews dat
tot aardbevingen en aardverschuivingen kunnen leiden omdat de veiligheidsmarges groot genoeg zijn. Bij nader onderzoek bleek hij de marges ieder jaar te verruimen.

Iets verderop in het verhaal bekruipt me een *akelig* gevoel, het doet me aan The Following denken! Ik hou van dit soort verhalen!

A brilliant and charismatic, yet psychotic serial killer communicates with other active serial killers and activates a cult of believers following his every command.

En dan, … bekuipt mij de twijfel! Bestaat de Noor wel? …..

Alles werd van me afgeschroefd. Er bleven gaten over die ik nooit meer zou vullen. Altijd zal er de Noor uit blijven stromen.

Wel het lijkt me duidelijk als de auteur me zo kan bespelen, ik voor 5 sterren ga! Jeetjemina, wat een boek!!

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

Tags: , ,

Divider

Het Boschhuis door Pauline Broekema | Een Boek Review

Gepost op 30 jun 2014 door Linda Kwakernaat in boeken, leesclub, Reviews / 11 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Het Boschhuis door Pauline Broekema | Een Boek ReviewHet Boschhuis by Pauline Broekema
Published by De Arbeiderspers on Mei 2014
Genres: Adult, Historical, Literature
Pages: 320
Format: ARC
Goodreads

Op zoek naar het verhaal achter een familiedrama verliest Pauline Broekema zich in het archief van haar grootvader. Grenzen van tijd en plaats vervagen en niet alleen een familie, maar een heel tijdperk komt tot leven. Het Boschhuis is de geschiedenis van rauwe tabakspioniers op Sumatra, een boerenleven aan de Zuiderzee, wereldverbeteraars in een lommerrijk Utrechts villadorp en het gewelddadige einde van een naïeve droom: oom Pieter ter Beek wordt in 1944, zes maanden voor de bevrijding, door de Duitsers gefusilleerd.

stickers-Review

Die inleiding had me meteen te pakken! Wat een liefde voor haar moeder en haar familie spreekt daaruit! Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik het boek nooit uit mezelf was gaan lezen. Maar ik ben blij dat ik het wel gedaan heb. Grappig om te lezen en te leren dat hoe Pampus is ontstaan, om op een ondiepte een fort te bouwen dat een versterking moet vormen voor Amsterdam. Dat op 19 januari 1883een kruitfabriek in Muiden ontploft is, en te moeten concluderen dat we er niets van geleerd hebben. getuige de vuurwerkramp zaterdag 13 mei 2000 in Enschede.

Het is een leuk verhaal, maar soms wat heel veel details. En daar zat hem bij mij de kneep. Hoewel ik het een leuk en intressant boek vind en ik echt benieuwd naar de rest van het verhaal en de familie was, begonnen de vele details in deel 2 mij op te breken. Boek weggelegd en het meerdere malen opnieuw geprobeerd, maar ….. voor mij was het klaar. Jammer want het is een goed familieverhaal.

Juul luisterde na een lange werkdag, die gevuld was geweest met besprekingen over bestek, roomstellen, vingerdoekringen, theezeven met lekbakjes, serviesringen met bijpassende dienbladen, sigarettentrommels, en vloeidrukkers. Van tin, van zilver.

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

[bol_product_links block_id=”bol_54b8efdf1d300_selected-products” products=”9200000022117870″ name=”linda Kwakernaat” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”D2D2D2″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Tags: , ,

Divider