Publisher: Meridiaan

Het Regende Vogels door Jocelyne Saucier | Een Boek Review

Gepost op 15 mei 2015 door Linda Kwakernaat in boeken, leesclub, Reviews / 3 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Het Regende Vogels  door  Jocelyne Saucier  | Een Boek ReviewHet Regende Vogels by Jocelyne Saucier
Published by Meridiaan on april 2015
Genres: Fiction, Literature
Pages: 192
Format: Hardcover
Goodreads

Een fotografe gaat op pad om een reportage te maken over overlevenden van de brand die decennia geleden diepe wonden heeft geslagen in het collectieve geheugen van de bewoners: de grote brand van Matheson. In het Canadese woud treft ze een paar zonderlinge en vrijheidslievende outcasts. Ze zijn aanvankelijk wantrouwig, maar al snel besluiten ze de fotografe te helpen, een beslissing die ongewild hun bestaan danig overhoop haalt.

En dan, plotseling, is daar Marie Desneige, een raadselachtige tachtigjarige met sneeuwwit haar die ternauwernood is ontsnapt uit het verzorgingstehuis. Tegen alle verwachting in eist de liefde zijn plaats op.

Het regende vogels neemt je mee naar het diepste hart van het Canadese woud, waar het woord vrijheid z’n volle betekenis krijgt.

stickers-Review

Het verhaal begint met een fotografe die door haar fascinatie voor de grote brand van Matheson in 1916 ergens diep in Canada in het woud terecht komt, op zoek naar de mysterieuze Ted Boychuck, een van de laaste overlevende van deze ramp. Deze is echter overleden. Wie zal zijn verhaal kunnen vertellen? De twee mannen die er nog wel wonen zijn te jong en weten niets van dit verhaal. Immers Ted sprak nauwelijks.

Vol verwachting ben ik aan dit boek begonnen, ik had er hoge verwachtingen van. De beschrijving van het boek maakten herinneringen wakker aan de boeken van Martin Gray.
Namelijk aan : Uit naam van al de mijnen en vooral Na de nacht het leven.
De pijn en de wanhoop uit deze boeken raken me nog steeds.

Dat dit een heel ander verhaal is werd me al snel duidelijk. Het kon me maar niet grijpen, het lezen koste me moeite. Maar toen eenmaal Marie-Desneige ten tonele kwam was ik om!

Het is een mooi verhaal, over mensen die in alle vrijheid leven en voor elkaar zorgen. En over een verhaal wat uiteindelijk toch verteld word?
Over leven naast de dood en dat kunnen accepteren, en daardoor bewuster kunnen leven.

Hij legde uit dat het busje een medicijn bevatte, een laatste redmiddel.
Er zijn hier geen dokters en geen ziekenhuizen, zei hij, en er zijn grenzen aan wat een mens verdragen kan. Niemand hier wil graag dood, haaste hij zich eraan toe te voegen, maar niemand wil graag een leven wat niet de zijn leven is.
En dat, zei hij wijzend op het blikje, dat geeft een zonsondergang waarde wanneer je botten pijn doen, dat geeft levenslust omdat je weet dat je kunt kiezen. De vrijheid om te leven of te sterven, een beter middel om te maken dat je kiest voor het leven is er niet.

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

Tags: , ,

Divider

Het Labyrint door Sigge Eklund | Een Boek Review

Gepost op 15 dec 2014 door Linda Kwakernaat in boeken, leesclub, Reviews / 6 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Het Labyrint door Sigge Eklund | Een Boek ReviewHet labyrint by Sigge Eklund
Published by Meridiaan on September 2014
Genres: Fiction, Literature
Pages: 335
Format: Paperback
Goodreads

Dicht op de huid van vier mensen in de directe omgeving van een jong meisje – en dat meisje is verdwenen.

Vier volwassenen, één ontvoerd meisje.
Maak kennis met Åsa, de wanhopige moeder die alles doet om haar verdwenen kind te vinden, en Martin, de overspelige echtgenoot, tevens hoofdverdachte. Voor collega Tom is Martin een held, hij doet alles om in diens gunst te komen. En hoe past Katja, de schoolverpleegkundige, in dit verhaal?
Het labyrint is een puzzel vanuit vier perspectieven die stukje bij beetje onthult hoe het vier mensen vergaat uit de meest nabije omgeving van de grote afwezige: het spoorloos verdwenen meisje zelf.

stickers-Review

Het verhaal word door Åsa, haar man Martin, Tom en zijn (ex)vriendin Katja verteld.
Martin, die op jonge leeftijd zijn broertje verloor, uiterlijk een succesvol man is maar innerlijk een onzeker persoon met forse driftbuien.
Åsa, psychologe, getrouwd met Martin, waarbij de geschiedenis zich lijkt zich te herhalen. Immers haar vader was ook een driftkikker!

Zijn woede-uitbarstingen waren al vervelend genoeg voor ze een kind kregen – ze had altijd een hekel gehad aan de manier waarop hij haar bij vrijwel elke discussie de mond snoerde door te schreeuwen of met zijn vuist tegen de muur te slaan. Maar dat hij dat bleef doen terwijl er een kind in huis was, was onacceptabel. Ze wist nog hoeveel indruk het op haar maakte wanneer haar eigen vader zijn beruchte uitbarstingen had en wilde niet dat Magda hetzelfde moest doormaken. Ze stopte Magda goed in, alsof ze haar wilde beschermen tegen Martins agressieve krachten, ook al was dat lastiger omdat Magda de laatste tijd zo groot was geworden.

Dan Tom, gatver wat een engerd, met zijn kopieer gedrag. Hij is een kloon van Martin geworden en probeert zelfs Martins leven te leiden. Niet verwonderlijk dat zijn vriendin Katja hem verlaat. Hij heeft alleen nog maar tijd en aandacht voor zijn werk.
Katja, de schoolverpleegster, die denkt dat ze weet wie Magda blauwe plekken heeft bezorgd.

Pff wat een verhaal, je zit er meteen in en laat je niet los. Wat mij betreft is het een psychologische triller, alhoewel die om een daad en dader draait. Eigenlijk gebeurd er niet eens zoveel. Je kijkt bij alle vier naar binnen en ziet dat er geen onbeschadigd persoon tussen zit. De hele tijd denk ik zou hij? Of zij? De manier waarop hun levens met elkaar verweven zijn is verbluffend. Continu word je door de schrijver op het verkeerde been gezet!

De taal was een labyrint, zei hij, en hoe meer hij schreef hoe dieper hij het labyrint in ging

Op de een of andere manier hebben ze allemaal iets met een labyrint van doen. Zouden ze misschien wat met de verdwijning van Magda te maken hebben? Waar is ze? Het blijft je bezig houden, de nachtmerrie van iedere ouder: de verdwijning van je kind!
Wat mij greep was de inkijk in hun levens, in hun personages. Hoe ieder toch samen maar uiteindelijk erg alleen leeft. Hoe ieder in zijn eigen *labyrint* leeft.

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

Tags: , ,

Divider