Publisher: Meulenhoff

Op zoek naar mijn Frankrijk door Wilfred de Bruijn | Een Boek Review

Gepost op 15 jan 2018 door Linda in boeken, Reviews / 2 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Op zoek naar mijn Frankrijk door Wilfred de Bruijn | Een Boek ReviewOp zoek naar mijn Frankrijk by Wilfred de Bruijn
Published by Meulenhoff on 11 september 2017
Genres: Literature, Non Fiction
Pages: 256
Format: Paperback
ISBN: 9029091932
Koop op Bol.com
Goodreads

Met zijn scherpe blik en humor schrijft de Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn over het land waar hij steeds meer van houdt: Frankrijk. Het staat elk jaar weer met stip op nummer één op het lijstje van populaire vakantielanden. Zon, rust, prachtig landschap, lekker eten, wijn – het bourgondische leven trekt. Maar klopt dit beeld van ons droomland Frankrijk wel? Wat weten we eigenlijk echt van Frankrijk?

Frankrijk en de rest van de wereld maakten kennis met De Bruijn toen hij een foto van zijn gemolesteerde gezicht op Facebook had gezet nadat hij en zijn vriend op straat waren mishandeld. In de media-optredens die volgden, viel hij op door zijn welbespraaktheid, humor, zelfrelativering en grote kennis van Frankrijk.

In Op zoek naar mijn Frankrijk neemt De Bruijn ons mee achter de schermen van het Franse land, achter de façades. Hij ontrafelt naar aanleiding van zijn ervaringen en zijn verbazing over de gewoontes en mores in Frankrijk de ziel van het land. Maar ook nadat hij achter de voordeur heeft gekeken, neemt zijn liefde voor Frankrijk alleen maar toe.

review

Het Voorval

Natuurlijk moet iedereen bij de naam Wilfred de Bruijn denken aan het voorval waarbij hij en zijn vriend Olivier geschopt en gestompt werden omdat ze arm in arm liepen. Wie een en confronterend verhaal over de Parijse samenleving en haar houding tegenover andersdenkenden verwacht komt van een koude kermis thuis. Wel begint het boek met het voorval, en sluit hij het er ook mee af.

Toen besefte ik nog niet dat ik de tijd tot deze gebeurtenis, die maar een paar minuten duurde, ervóór zou gaan noemen en de tijd vanaf het bijkomen in de ambulance erna zou gaan heten.
Erna zou niet per se een klaagzang zijn op wat mij was overkomen, een terugverlangen naar ervoor. Daar ben ik volgens mijn vrienden te vrolijk en te optimistisch van aard voor, te veel een blij ei, te weinig geneigd de slachtofferrol op me te nemen. Maar dat deze ellende me tot een soort held zou maken, iemand die gebeld zou worden door de vrouw van de Franse president, die hand in hand zou lopen met de burgemeester van Parijs, zich liet troosten in de armen van Gerdi verbeet, regelmatig aan zou mogen schuiven bij De Wereld Draait Door en een serie documentaires zou mogen presenteren voor de VPRO, dát had ik nooit gedacht.

Op zoek naar mijn Frankrijk

In de rest van het boek probeert hij, met een nuchtere, humoristische en cynische blik de achtergronden van de Franse cultuur en hun gewoonten te ontrafelen. Hij kan hier tot op detail op ingaan. Zo beleef je zijn wandeling van zijn woning tot aan zijn kantoor bijna visueel. Zijn liefde voor de stad spat van het papier af. Tijdens deze wandeling legt uit hoe het komt dat alles wat nu Frankrijk kenmerkt, aan het einde van de negentiende eeuw besloten is. Dit is een wandeling van welgeteld dertien bladzijden. Vervolgens legt hij zijn vinger op de zere plek als hij het over inburgeren heeft. Hij gebruikt zelfs de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo om uit proberen te leggen hoe het zover heeft kunnen komen met de daders. Terwijl ze toch in Frankrijk geboren en getogen zijn.

Slot

Het einde van het verhaal is gewijd aan de rechtszaak tegen de verdachten. Olivier doet daar een geweldige uitspraak:

Ik heb me een tijdje gevoeld alsof we vernederd waren, alsof wij ons als laffe honden hadden laten slaan. Maar ik weet nu dat jullie laf zijn geweest. De dapperheid ligt bij ons, omdat wij onszelf durven te zijn.

Conclusie

Met Op zoek naar mijn Frankrijk ben ik duidelijk buiten mijn comfortzone gegaan, maar daar heb ik geen spijt van. Als halve francofiel vind ik een aantal zaken zeer herkenbaar. Al met al heb ik er het nodige van opgestoken. Het siert Wilfred dat hij niet alleen de positieve kanten belicht, maar het beestje bij het naam noemt, en ook de negatieve kanten benoemd.

Tags: ,

Divider

De jongen en de dood door Victor Meijer | Een Boek Review

Gepost op 10 apr 2017 door Linda in boeken, Reviews / 0 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

De jongen en de dood door Victor Meijer | Een Boek ReviewDe jongen en de dood by Victor Meijer
Published by Meulenhoff on 15 februari 2017
Genres: Adult, Fiction, Picture Books
Pages: 64
Format: Hardcover
ISBN: 9789029090940
Goodreads

Schitterend literair prentenboek van de tekenaar van Hendrik Groen

Een jongen bezoekt zijn zieke grootvader en brengt een doos taartjes voor hem mee. Gezeten op de rand van het ziekbed is de jongen er onverwachts getuige van dat zijn grootvader de laatste adem uitblaast. Had hij niet van dat frambozentaartje moeten eten? In de hoofd van het kind buitelen oorzaak en gevolg, woede en angst over elkaar heen en vormen daar een nieuwe werkelijkheid, waarin hij zijn grootvader moet zien te verdedigen tegen mythische wezens en duistere demonen die de oude man de onderwereld in willen slepen. Kan hij hem nog redden?

Met zijn trefzekere, gedetailleerde pen legt Victor Meijer de fantastische, heroïsche reis vast van een kleine jongen met een grootse fantasie

review

De jongen en de dood

Van uitgeverij J.M. Meulenhoff kwam de vraag of ik het prentenboek De jongen en de dood op mijn blog zou willen bespreken

Beste blogger,
Onlangs verscheen De jongen en de dood, een literair prentenboek voor volwassen van Victor Meijer, de tekenaar die Hendrik Groen, zijn gezicht gaf.

Na de toelichting gelezen te hebben en de bijgevoegde prenten te hebben bekeken was ik om.
Er is niets mis mee om uit mijn leescomfortzone te stappen.

Soms schieten woorden gewoon tekort! Ik heb dit boek al meerdere malen doorgekeken, en elke keer ontdek ik in elk plaatje wat nieuws!
De schrik en de strijd van de jongen worden geweldig uitgebeeld, de prenten spreken voor zichzelf.
Met je eigen fantasie vul je de prenten aan, mooi vind ik het dat er, op de inleidende woorden na, geen tekst bij staat.

Tags: ,

Divider

Een Charismatisch Defect door Eva Kelder | Een Boek Review

Gepost op 23 feb 2017 door Linda in boeken, Reviews / 1 Comment

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Een Charismatisch Defect door Eva Kelder | Een Boek ReviewEen charismatisch defect by Eva Kelder
Also by this author: Het leek stiller dan het was
Published by Meulenhoff on February 14th 2017
Genres: Literature
Pages: 256
Format: ARC
ISBN: 9789029091145
Koop op Bol.com
Goodreads

Een weergaloos verhaal over het genadeloos nastreven van idealen en de kracht van het verleden
Voor de lezers van Niña Wijers en Hanna Bervoets
Wanneer de charismatische Blake Chesterfield het onstuimige Amsterdam van eind jaren zestig komt binnenvallen, zal niets meer hetzelfde zijn. Hij wil de wereld verbeteren, tot elke prijs. Het biedt April een ontsnapping uit haar tot dan toe burgerlijke, oerHollandse bestaan. Blakes aantrekkingskracht is groot, hij heeft algauw een schare volgers. Als de commune een aanslag beraamt op ‘het gezicht van het kapitalisme’ wordt April voor een morele keuze gesteld: welk kwaad moet bestreden worden, dat van binnen of van buiten?
Decennia later, als een oude bekende haar zorgvuldig afgeschermde leven binnendringt, wordt April geconfronteerd met ongewenste herinneringen. Hoe kom je in het reine met een verleden dat nooit helemaal het jouwe is geweest?
Een charismatisch defect is een weergaloze roman over de illusie van vrijheid. Eva Kelder fileert wederom met scherpzinnige finesse de kwetsbaarheid van de mens.
De pers over Het leek stiller dan het was
‘Met Het leek stiller dan het was zet Eva Kelder zichzelf op de kaart als literair talent. Ze geeft blijk van een groot inzicht in menselijk gedrag en gedachteprocessen.’ Opzij
‘Een trefzeker en ontroerend beeld van een vrouw die door haar verleden verstrikt raakt in zichzelf. Prachtig.’ Margriet
‘Een prachtig debuut over hoe je voor je gevoel een klein meisje kunt blijven als je wereld steeds groter wordt.’ Marie Claire
‘Helder, raak en in your face. Een debutant die écht kan schrijven!’ Zin

review

Een Charismatisch Defect

Na Het leek stiller dan het was was ik vreselijk benieuwd naar Een Charismatisch Defect .
Mijn verwachting is meer dan waargemaakt, het is een intrigerend verhaal welke je meesleept terug in de provo-tijd.

Het verhaal wordt wisselend, in het heden en het verleden verteld.
Dat betekent zeker in het begin, dat je aardig op moet letten, want er worden flink wat tijdsprongen gemaakt.

De Personages

Anneke, die door Blake in April word omgedoopt, is in no time onder invloed van Blake, een ontzettend charismatische Amerikaan, en hoewel je haar in het verhaal anders hoort denken, laat ze alles gelaten over zich heen komen.

Blake, ik heet Blake. Nice to meet you.
Anneke!
Wat? Ik heet Anneke!
Oké Eènnekè, ik noem je April

Er waren momenten dat ik haar wel door elkaar wilde schudden.
Kom op April! Wat een minderwaardigheidscomplex!

Wat dat betreft was er juist weinig veranderd sinds haar jeugd met haar vader en broers. Nog steeds leek het alsof niemand doorhad dat zij er ook was. Ze zagen haar wel, maar blijkbaar waren er verschillende manieren van zien.

Blake Chesterfield is een gladde praatjesmaker, maar wel één waar naar geluisterd wordt.
Waarom mijn gedachten nu telkens afdwalen naar de Manson Family? En ik telkens de link met Charles Manson wil leggen?
Misschien omdat hij ook sekteleider was?

De dag is aangebroken dat we het bloed van onze broeders gaan wreken, zei Blake…
Wie niet meedoet ligt eruit

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik zowel Blake, als April niet vreselijk sympathiek vind. Al wint Blake deze competitie.
Juist door haar minderwaardigheidscomplex en haar stille verzet, ga ik langzamerhand April toch interessanter vinden.

Conclusie

IK vind het intrigerend verhaal, wat ontzetten mooi geschreven is.
Tip: lees vooral de allereerste zinnen met aandacht!

Tags: ,

Divider

Eragon door Christopher Paolini | Een Boek Review

Gepost op 5 aug 2014 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 6 Comments

Eragon  door Christopher Paolini | Een Boek ReviewEragon by Christopher Paolini
Also by this author: Oudste, Brisingr, Erfenis
Series: Inheritance #1
Published by Meulenhoff on June 2002
Genres: Fantasy, Young Adult
Pages: 448
Format: Hardcover
Goodreads

Het leven van de jonge boerenzoon Eragon verandert van de ene dag op de andere als hij in het woud een raadselachtige blauwe steen vindt. Wanneer de steen zijn geheim prijsgeeft - ingeluid door barsten in het oppervlak is de sprakeloze Eragon getuige van de geboorte van een drakenjong. Tussen Eragon en de jonge draak, Saphira, ontstaat een hechte band. Maar de vondst van de steen is niet onopgemerkt gebleven...

stickers-Review

Wat een leuk boek! Aangeraden door mijn meiden, stond het al een tijdje op me te wachten. Moet je nagaan mijn jongste was 11 toen ze het kocht! En moeders lees Eragon, terwijl dochterlief inmiddels 18 is. Het boek leest lekker vlot, de gebeurtenissen volgen elkaar in een snel tempo op, wat er natuurlijk aan meewerkt.

In de meeste verhalen worden draken als boosaardige wezens neergezet. Het eerste wat me opvalt is dat ze in dit boek als magische intelligente meelevende wezens neergezet worden. Al na 50 bladzijden merk ik dat ik *verliefd* ben op een draak. Zowel Eragon als Saphira ontwikkelen zich in een rap tempo. Alsof ze door elkaar gestimuleerd worden. Het plezier in hun samenzijn spat regelmatig van de bladzijden af! Ze maken veel avonturen met elkaar mee, en ontmoeten reuze interessante figuren.

Allemachtig! Dat was geweldig! riep Eragon.
Ja zei Saphira uitgelaten. Het is alleen wel jammer dat je niet langer je adem in kan houden.

Het is een leuk verhaal en natuurlijk ga ik de rest van de serie ook lezen! Wat het boek nu zo aantrekkelijk maakte? Wel het is goed en geloofwaardig geschreven ;). Het is geen zoet sprookje en regelmatig spat de spanning van de bladzijden af!

Geen jager aan de hemel zou zijn leven moeten eindigen als prooi zei ze (Saphira) tegen Eragon. Het is beter te sterven op de wind dan gedrukt tegen de aarde

Tags: ,

Divider