Publisher: Nieuw Amsterdam

Agneta door Jan van der Mast | Een Boek Review

Gepost op 24 dec 2015 door Linda Kwakernaat in boeken, leesclub, Reviews / 1 Comment

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Agneta door Jan van der Mast | Een Boek ReviewAgneta by Jan van der Mast
Published by Nieuw Amsterdam on February 23rd 2015
Genres: Adult Fiction, Literature
Pages: 256
ISBN: 9789046815809
Goodreads

Het is eind negentiende eeuw als Jacques van Marken, oprichter van de Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek, en zijn vrouw Agneta hun droom realiseren: het Agnetapark, in Delft, een tuindorp met 78 arbeiderswoningen. Het echtpaar zelf woont te midden van de fabrieksarbeiders en Agneta groeit uit tot geliefde 'parkmoeder'.
Als Jacques volledig instort, neemt Agneta zijn taken over. Al snel wordt zij onaangenaam verrast door de brief van een vrouw die vraagt waar haar toelage blijft. Agneta kiest voor een onconventionele oplossing en maakt een afspraak met de minnares van haar man. Terwijl Van Marken in Duitsland een heilzame waterkuur volgt, nemen de dames een besluit dat hun toekomst ingrijpend zal veranderen.

review

Is Agneta een stoere bewonderenswaardig vrouw? Of juist niet?
Persoonlijk vind ik haar niet aardig, al heb, ik diep in mijn hart, met haar te doen. Ze denkt dat ze alles kan regisseren alleen zo zit het leven niet in elkaar. Wat je zaait dat zal je oogsten.

Na zoveel jaar even in elkaars hoofd kunnen kruipen om begrip aan te kweken zodat liefde makkelijker blijft stromen. Jouw hoofd heeft altijd de tekortkomingen van mijn geest aangevuld. dat was bij de eerste ontmoeting al duidelijk. jij hebt me voor het dichterspad behoed. Jij hebt me gewezen op mijn maatschappelijke verplichtingen

Terwijl ze na de dood van Jacques wel zijn (liefdes)gedichten aan haar, tezamen met zijn correspondentie aan zijn vader, laat bundelen tot Levensidealen. Herinneringen uit het leven van J.C. van Marken

Vanaf het moment dat de kinderen van Maria en Jacques bij Agneta en Jacques in huis komen, wil Agneta moeder genoemd worden. Over hun echte moeder mag niet meer gesproken worden! Maar liefde is geen knop die je aan of uit kan zetten! Hetzelfde geld voor verdriet!

Wellicht was Maria een goede, zorgzame moeder voor Jacques kinderen, zij zal laten zien dat ze een betere is, een voortreffelijke moeder. Agneta krijgt vaak te horen dat ze vreugde en geluk om zich heen verspreid. Het is een talent die ze zal inzetten bij de opvoeding van het drietal. Maria zal in haar schaduw staan, en geruisloos naar de achtergrond verdwijnen.

De eerste indruk is zo belangrijk. Ze moeten zich snel thuis voelen op Rust Roest. Hoe sneller de kinderen zich thuis voelen, des te eerder zullen ze de wereld in Rotterdam -en de dood van hun moeder- vergeten, en kunnen ze hun leven weer oppakken.

Het zal allemaal wel prima bedoeld zijn, en Agneta zal wel een indrukwekkende vrouw zijn, maar persoonlijk vind ik het een harde empathieloze opstelling.

Irritatie factor: ineens word er over oogjes gesproken, het gaat wel over de ogen van een volwassen man ….

Jacques staart met betraande oogjes voor zich uit

Is het een roman? Of is het een biografie? Ik kom er niet helemaal uit. In ieder geval heeft Jan van der Mast een mooi verhaal geschreven.

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

Tags: , , ,

Divider

Als de winter voorbij is door Thomas Verbogt | Een Boek Review

Gepost op 15 okt 2015 door Linda Kwakernaat in boeken, leesclub, Reviews / 6 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Als de winter voorbij is door Thomas Verbogt | Een Boek ReviewAls de winter voorbij is by Thomas Verbogt
Published by Nieuw Amsterdam on September 1st 2015
Genres: Fiction, Literature
Pages: 224
Format: Hardcover
Goodreads

Het kunnen maar een paar seconden zijn die je leven uiteindelijk bepalen. Iemand aankijken of juist niet. Ineens gekust worden op een zomerse dag. Meer hoeft het niet te zijn. Zo vergaat het de hoofdpersoon van deze roman, die jaren leeft met de herinnering aan zo’n moment. Maar de herinnering alleen is niet genoeg.
Als de winter voorbij is is een verhaal over schuld en schaamte, en het besef dat we allemaal voorbijgangers zijn die elkaar even aankijken of aanraken. Een verhaal over de vraag waar het nu uiteindelijk om gaat: om de waarheid of de werkelijkheid. Als de winter voorbij is – het is een belofte, het is de hoop op iets nieuws

stickers-Review

Eén van de voornaamste redenen om me aan te sluiten bij de bloggersleesclub ‘Een perfecte dag voor literatuur‘ is, om qua lezen, meer buiten mijn comfortzone te stappen.
Wel dit boek is hiervan een zeer goed voorbeeld. Naar alle waarschijnlijkheid had ik het niet uitgekozen. Maar wat ben ik blij dat ik het gelezen heb! Wat een boek!
Spontaan slingerde ik dit op twitter. (met excuus voor de typefout)

Heerlijk om te lezen, er wordt met woorden gespeeld, geweldig. Soms realiseer je je niet meteen wat je leest.

Genoegdoening. Dat is iets voor mensen die weinig aan hun hoofd hebben. Alleen al de tijd die het kost om al die gesprekken te voeren. Je wenst alleen maar genoegdoening als je zelf incompleet bent.

Ik heb dit boek zelfs twee keer gelezen. Ik vond dat ik te makkelijk over bepaalde zaken heen las, terwijl die eigenlijk bijzonder heftig en bijzonder zijn.
Er zijn zo ontzettend veel quotes die ik zou kunnen en willen gebruiken, dat, als ik dat zou doen, mijn review ellenlang zou worden.

Het boek heeft een prachtige veelzeggende cover, die na het lezen absoluut herkenbaar is.
Het perspectief van het verhaal ligt bij de ik-verteller Thomas. Er word gewisseld van het heden naar gebeurtenissen in het verleden. Het verhaal is opgebouwd uit veel korte hoofdstukjes met een titel die niet in chronologische volgorde staan.
Het idee van deze roman is dat een (toevallige) ontmoeting of aanraking van belang kan zijn voor je verdere leven en het thema van de roman is volgens mij De zin van het bestaan.

Toen ik bijna drie was werd ik ziek, hersenvliesontsteking, kinderverlamming, nekkramp. In het ziekenhuis werd ik in een glazen bak gelegd, een forse couveuse en behalve verplegend personeel mocht er niemand bij me. Soms zag ik mijn ouders van een afstand naar me zwaaien.

Door iets los te laten besef je soms dat je opnieuw met alles begint. Dat kan natuurlijk niet helemaal. Maar af en toe is dat waar.

Ik vind het een geweldig boek! Een aanrader en een aanwinst voor mijn boekenkast.

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

Tags: , ,

Divider

En nooit was iets gelogen door Ellen Heijmerikx | Een Boek Review

Gepost op 10 aug 2015 door Linda Kwakernaat in boeken, leesclub, Reviews / 5 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

En nooit was iets gelogen door Ellen Heijmerikx | Een Boek ReviewEn nooit was iets gelogen by Ellen Heijmerikx
Published by Nieuw Amsterdam on mei 2015
Genres: Drama, Fiction, Literature
Pages: 256
Format: Hardcover
Goodreads

Juanita zit aan het sterfbed van haar man Pepe, in Nederland. In zijn laatste dagen vertrouwt Pepe haar alles toe waarover hij een leven lang gezwegen heeft. Zijn bekentenis opent Juanita niet alleen de ogen voor het echte verhaal van Pepe’s jeugd tijdens de wrede Spaanse dictatuur, maar dwingt haar ook naar haar eigen verleden te kijken. De romantiek van hun eerste ontmoeting, het reizend theatergezelschap van haar ouders, de gedichten die Pepe schreef en de vader die hij zocht – alles komt in een ander licht te staan. En nooit was iets gelogen is een intense roman over liefde, overleven en de kracht van verbeelding.

stickers-Review

Bij de inleiding van het boek een regel :

Zijn bekentenis opent Juanita niet alleen de ogen voor het echte verhaal van Pepe’s jeugd tijdens de wrede Spaanse dictatuur, maar dwingt haar ook naar haar eigen verleden te kijken.

Eigenlijk is dat wat me bijgebleven van dit boek : De wrede Spaanse dictatuur. Een dictatuur waarin de tegenstanders van Franco nauwelijks werk konden vinden, waarin de tegenstanders vervolgd en vermoord werden, waarin de kinderen van de tegenstanders niet naar school mochten en vaak niets te eten hadden.

En zelfs in Nederland, waar Pepe en Juanita terechtkomen, zijn ze niet veilig en worden ze nog in de gaten gehouden.
Nederland was een van de eerste landen die het regime van Franco erkende.

Het was waar wat Pepe beweerde, die avond in het ziekenhuis. Zelfs in Nederland hielden ze ons in de gaten: de ambassade, het consulaat, priesters die voor het regime werkten, de Spaanse staatsvakbond.

Pepe komt in het klooster terecht, daar krijgt hij een opleiding, maar daarnaast worden de jongens door de broeders misbruikt!
Op het moment dat de overste de broeder betrapt terwijl hij Pepe misbruikt, word Pepe natuurlijk als *schuldige* beticht en uit het klooster verwijderd.

De levensverhalen van Pepe en Juanita hebben me gegrepen, ieder met hun eigen drama. Want als je er niet bijhoort, tegen Franco bent, dan was je je leven niet zeker. Ook als kind niet.
Mij deed het denken aan de gesprekken in het weekend aan de ontbijttafel in mijn ouderlijke huis. Veel heel veel is er over de Spaanse revolutie en Franco gesproken. Onbegrijpelijk vond ik het dat Nederland Spanje erkende.

Ik heb het boek gelezen en nog een keer gelezen, het heeft beslist indruk op me gemaakt. Zowel de verhalen van Pepe en Juanita waren ronduit fascinerend. Kortom: Een aanrader.

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

Tags: , ,

Divider

Leeuwenstrijd door Thomas van Aalten| Een boek review

Gepost op 30 jul 2014 door Linda Kwakernaat in boeken, leesclub, Reviews / 7 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Leeuwenstrijd door Thomas van Aalten| Een boek reviewLeeuwenstrijd by Thomas van Aalten
Published by Nieuw Amsterdam on Februari 2014
Genres: Literature
Pages: 368
Format: Paperback
Goodreads

Voorjaar 2012. De opstandige puber Luca Dona vindt een oud leeuwenpak op de zolder van Duynstaete, een voormalig jongensinternaat, waar zijn opa opgroeide. Deze vondst vormt het startschot van een zoektocht naar de geschiedenis van de familie Dona. Van de vestiging van een Italiaans mijnwerkersgezin in het Limburg van de jaren twintig, via een vlucht uit Europa met een circuskaravaan, naar de spionagepraktijken van de BVD, de demonstraties in de jaren tachtig en een door social media omgeven jongerenrel.

Leeuwenstrijd geeft een panoramische blik op Nederland aan de hand van vier vaders en zonen Dona, die elk op hun eigen manier de idealen van een generatie vertegenwoordigen – maar passen ze ook allemaal het leeuwenpak

stickers-Review

Hoopvol ben ik aan dit boek begonnen, ik was er helemaal klaar voor. Alleen de titel al, Leeuwenstrijd, die sprak me aan. Die leek me nogal wat te beloven. Een pittige strijd? Uiteindelijk komt het neer dat het de vader – zoon strijd is. Die op een redelijk brave, lees saaie manier uitgevochten word. De liefde overheerst.

Het is een familieroman.In dit boek leer je vier generaties mannen kennen die telkens om en om per hoofdstuk aan het woord komen, in de ik-vorm.
Is dit wat mij begint te storen? Het per hoofdstuk verspringen naar een andere generatie? Regelmatig haal ik de personages door elkaar.

Na het een poosje aan de kant gelegd te hebben probeer ik het weer. Het is best een leuk verhaal maar na een paar hoofdstukken moet ik mezelf dwingen om door te lezen. Saai is het boek absoluut niet. De verhalen per persoon zijn reuze interessant. Naarmate het boek vordert wordt het inderdaad makkelijker om te herkennen over wie het gaat. Maar mijn aandacht is weg. De Nederlandse geschiedenis die her en der door het verhaal verweven is boeit me bijna meer dan de vier generaties Dona. Persoonlijk had ik meer strijd verwacht.

In de branding loopt een leeuw. Dat ben ik, dat ben jij, dat is je zoon. Leeuwen dat zijn wij

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

Update : Tomas van Aalten heeft de recensies gelezen en schreef er een blogpost over, hoe leuk!!!

Tags: , ,

Divider