Publisher: Podium

Moederziel door Krijn Peter Hesselink | Een Boek Review

Gepost op 30 okt 2015 door Linda Kwakernaat in boeken, leesclub, Reviews / 3 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Moederziel door Krijn Peter Hesselink | Een Boek ReviewMoederziel by Krijn Peter Hesselink
Published by Podium on 28 September 2015
Genres: Adult, Literature
Pages: 160
Format: Paperback
Goodreads

In alle vroegte zit Jonathan op de brink van het Drentse
dorp waar hij vakantie viert. Als daar een oudere dame
aan komt schuifelen, is er iets in haar verschijning dat
hem intrigeert. Plotseling ziet hij het: het is zijn verloren gewaande moeder. Een eeuwigheid geleden stond het ouderlijk huis ineens vol dozen en liet zij hem en zijn vader in de steek. Nu zal alles op zijn plaats vallen, als hij maar de moed kan opbrengen om haar aan te spreken en mee te nemen naar het huisje waar hij zijn vader en zijn vriendin die nacht heeft achtergelaten.
In deze geraffineerde debuutroman schakelt Krijn Peter
Hesselink behendig tussen heden en verleden, waan en werkelijkheid.

Met een ingetogen stijl weet hij de gevolgen van
een gemankeerde jeugd pijnlijk voelbaar te maken.
Krijn Peter Hesselink (1976) debuteerde in 2008 met de
dichtbundel Als geen ander, gevolgd door de bundels Stil
alarm, De uitputting voorbij en Als niemand vangt. Hij was
vertaler van onder anderen Breyten Breytenbach.

stickers-Review

Alleen de titel al: Moederziel…..
Vanaf het begin van het boek zie je een eenzaam jongetje. Moederziel alleen. Zijn vader kiest de gemakkelijkste weg en verdwijnt altijd in zijn studiekamer. Het jongetje met zijn geesteszieke moeder alleen achterlatend.

Mijn vader was naar een conferentie. Daar kwamen allemaal mensen die net zoals hij niets liever deden dan in hun studeerkamer achter een bureau zitten nadenken. In heel Nederland lagen de studeerkamers er een paar dagen verlaten bij.

En plots is zijn moeder dan verdwenen en is hij alleen. Arm kind. Alleen met zijn vader die, zoals altijd, naar zijn studeerkamer verdwijnt.
In de steek gelaten door zijn moeder, die soms ongecontroleerd tegen hem stond te schreeuwen. Hij begrijpt er niets van.

Ik zie mijn moeder krijsen. Ik zie haar. Dat is het rare. Ik hoor haar niet, ik zie haar.

Twintig jaar later nog steeds niet.
Dit gebeuren, en het er totaal niet over praten hebben hun weerslag op Jonathan gehad. En hebben dat nog steeds.
Hij raakt acuut in paniek bij het idee dat hij vader word.

Er ontstond kortsluiting in mijn hoofd, Een kind. ik zag mezelf al in een vader veranderen, Mariëlle in mijn moeder. Ontzet duwde ik haar van mij af.

Wat ik van het boek vind?
Verwarrend, hij probeert zelf het verhaal af te sluiten, terwijl later blijkt dat dat onmogelijk is.
Sneu, arm kind, is er nu niemand die in kan grijpen, die de vader een schop onder zijn ……………
Inmiddels heb ik ook dit boek voor een tweede maal gelezen, omdat ik mezelf afvroeg of ik bepaalde zaken gemist had.
Kijk als een boek dat met je doet, dan is het goed.

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

Tags: , ,

Divider

Alleen met de goden door Alex Boogers | Een Boek Review

Gepost op 3 mei 2015 door Linda Kwakernaat in boeken, leesclub, Reviews / 6 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Alleen met de goden door Alex Boogers | Een Boek ReviewAlleen met de goden by Alex Boogers
Published by Podium on February 16th 2015)
Genres: Fiction, Literature
Pages: 520
Format: Paperback
Goodreads

De elfjarige Aaron Bachman ziet op een avond een man roerloos in de deuropening liggen. Zijn vader staat met gebalde vuisten in de gang. Hij brult dat Aaron naar de huiskamer moet gaan. De vader belt met de alarmdiensten en geeft zichzelf aan.

Zo opent deze overweldigende coming-of-age roman, waarin Alex Boogers als in een ‘eindboek’ al zijn thema’s laat samenvloeien: verstoorde familierelaties, liefde en verlating, vechten om te overleven, schrijven om te groeien. Tegelijk is deze ontroerende, soepele vertelling een zoektocht naar een vader.

Aaron is de zoon van een veroordeelde, met de gevoelige, genuanceerde blik van een kunstenaar, de honger van een schrijver, de woede van een vechter, en de overlevingsdrift van een jongen van de straat.

stickers-Review

Aaron groeit op in een achterbuurt, onder de rook van Pernis. In een buurt vol buitenlanders. Eigenlijk is hij daar de buitenlander.

De Turkse buren riepen elke dag om een man die Allard heette

Het is een indrukwekkend verhaal, over armoede, vechten, alleen zijn, mishandeld worden, vooroordelen en ..

Ik probeer te begrijpen hoe het allemaal verband hield met elkaar : de plek waar je vandaan kwam, de omstandigheden waarin je zat, en de toekomst die je voor jezelf probeerde uit te stippelen. Ik wilde niet dat de omstandigheden waarin ik leefde en de slechte beslissingen die mijn ouders hadden genomen bepaalden wat er van mij terecht zou komen, maar soms viel er weinig aan te doen, in elk geval leek het zinloos. En dat was nog wel het ergste, dat mensen je elke keer het gevoel gaven dat het zinloos was.

Ik heb ontzettend met Aaron te doen. En leef mee met zijn gevechten. Zou het daarom zijn dat ik moeite heb om het boek in één ruk uit te lezen? Omdat ik het gevoel heb om samen met hem in een negatieve spiraal beland te zijn?

En toch, toch gloort er hoop aan de horizon, tussen het trainen en de gevechten maakt hij zijn school af. En vervolgens middels een versneld traject, de Havo en Vwo.

Ik wilde in elk geval niet zwak zijn. Ik ging nooit iets uit de weg en ik wilde de ellende die mij overkwam in zijn gezicht aankijken. Niemand begreep dat elke beslissing die ik nam in de ring, elke beweging die ik uitvoerde, elke gedachte die ik had, alle twijfel die ik toonde, het verschil kon betekenen tussen winst en verlies, tussen leven en dood. De ring was altijd eerlijk en confronterend. En zo wilde ik leven. Ik wilde me nergens achter verschuilen. Ik wilde de klappen opvangen.

Ik vind het een geweldig boek met een even geweldige cover!! De cover vertelt het verhaal, wat een verademing ten op zichte van de meeste covers! Kortom, ik heb genoten en kan het boek van harte aanbevelen.

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

Tags: , ,

Divider

Etta & Otto & Russell & James door Emma Hooper | Een Boek Review

Gepost op 15 nov 2014 door Linda Kwakernaat in boeken, leesclub, Reviews / 7 Comments

Ik heb dit boek gratis ontvangen, in ruil voor een eerlijk review. Dit beinvloed in geen geval mijn persoonlijke mening.

Etta & Otto & Russell & James door Emma Hooper | Een Boek ReviewEtta & Otto & Russell & James by Emma Hooper
Published by Podium on september 2014
Genres: Adult Fiction, Literature
Pages: 272
Format: Paperback
Goodreads

Otto,

begon de brief in blauwe inkt,

Ik ben weg. Ik heb nog nooit het water gezien, dus daar ben ik heen. Maak je geen zorgen, ik heb de wagen voor jou laten staan. Ik loop wel. Ik zal proberen te onthouden terug te komen.

(altijd)
je
Etta.

Otto vindt op de keukentafel van zijn afgelegen boerderij in Saskatchewan een afscheidsbrief van zijn vrouw. Etta heeft besloten dat ze nog voor haar dood – ze is tweeëntachtig – de oceaan wil zien. Ze begint te lopen: het is nog 3232 kilometer tot de kust.
Otto ging ooit zelf op reis, om te vechten in een ver land. Nu Etta weg is, krijgen de demonen uit de oorlog weer vat op hem. Hun buurman Russell volgt vastberaden het spoor van Etta, zijn heimelijke grote liefde. En James, tja, die moet je op papier ontmoeten.
Etta & Otto & Russell & James is een betoverende roman over een pelgrimstocht en eeuwige liefde. Emma Hooper schrijft bijzonder overtuigend en liefdevol over haar personages die proberen hun verleden achter zich te laten, maar niet zonder de mooie herinneringen te koesteren.

stickers-Review

Wat een liefdevol boek, vol liefde word Etta’s laatste reis beschreven. Etta wil naar het water, daar waar Otto niet meer naar toe wilde, vanwege zijn oorlogsverleden. Het verhaal word vanuit drie gezichtspunten verteld, die van Etta, haar man Otto en van Russell, een vriend.
Is Etta onderweg naar haar laatste reis? Lijd ze aan alzheimer? Ze heeft in haar jaszak een blaadje waarop staat :

Jij, Etta Gloria Kinnick, Deerdale Farm. 83 in augustus

Duidelijk is dat haar herinneringen vervagen, samenvloeien met die van Otto.

Een paar maanden eerder werd ze ‘s nachts gaandeweg Otto’s dromen in gesleept in plaats van haar eigen. Ze werd helemaal opgeslokt en stond dan in het water, in een lange broek, op een grijs strand, aan alle kanten omringd door schreeuwende mannen, tot haar knieën in bloed.
Ze probeerde zo te slapen dat geen enkel stukje van haar een stukje van hem raakte, zodat zijn herinneringen nergens een punt van contact vonden om de hare binnen te sluipen.

Hij schreef over de marsen, het zingen de bivakken, de ochtend, het water, het oor, het water, Owen, het water, het water, het water.

Ik heb het boek met heel veel plezier gelezen. Waarom ik het nu zo moeilijk vind om een review te schrijven? Geen idee. Maar wat ik wel weet is dat ik het een geweldig boek vind!

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden

Tags: , ,

Divider