Series: The Grisha

Val en Verlossing door Leigh Bardugo | Een Boek Review

Gepost op 21 jan 2016 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 1 Comment

Val en Verlossing door Leigh Bardugo | Een Boek ReviewVal en Verlossing by Leigh Bardugo
Also by this author: Schim & Schaduw, Dreiging en Duisternis, List & Leugens, Kraai en Koninkrijk
Series: The Grisha #3
Published by Blossom Books on February 15th 2014
Genres: Fantasy, Young Adult
Pages: 400
Format: Hardcover
ISBN: 9789020679786
Goodreads

Ravka is gevallen en de Duisterling regeert vanaf zijn schaduwtroon. De laatste hoop van het land is gevestigd op een krachteloze Lichtheerser, een uit de gratie gevallen spoorzoeker en de overblijfselen van een ooit zo sterk magisch leger.

Diep in een eeuwenoud netwerk van tunnels en grotten kan een verzwakte Alina niet anders dan de hulp van de zonderlinge Apparat accepteren, terwijl zijn volgelingen haar aanbidden als een heilige. Maar Alina wil geen heilige zijn: ze wil samen met Mal op jacht naar de vuurvogel en zoeken naar een zekere prins, van wie ze niet weet of hij nog in leven is.

Alina zal nieuwe bondgenootschappen moeten sluiten en oude rivaliteiten opzij moeten zetten tijdens de zoektocht naar de laatste versterker. Maar terwijl Alina de geheimen van de Duisterling begint te ontrafelen, ontdekt ze iets wat hun mysterieuze band voor altijd verandert. Het doden van de vuurvogel lijkt het enige dat Ravka kan redden van totale vernietiging, maar kan Alina de consequenties aan?

review

Het laatste deel van de Grisha-triologie helaas. Nadat ik het boek uit had ben ik echt eventjes in een diep leesdipgat gevallen. Wauw!
Ik hou van deze serie en het lijkt wel of deze met elk boek beter word.

Deel 3 Val en Verlossing gaat verder waar deel 2 Dreiging en Duisternis stopt. Alina en Mal weten via de ondergrondse tunnels van de Apparat te ontsnappen en kunnen eigenlijk niets anders dan zijn hulp/gevangenschap te accepteren

Op een ochtend ontdekte de jongen dat de weg naar de kamer van het meisje werd versperd door gewapende mannen. En toen hij niet wilde vertrekken, sloegen ze hem in de boeien en sleepten hem weg bij haar deur. De priester waarschuwde de jongen en zei dat geloof hem rust zou brengen en dat gehoorzaamheid hem in leven zou houden.

Een ding was hij echter vergeten: dat ze voor ze een Grisha en een heilige werd, een geest uit Keramtzin was geweest. Zij en de jongen hadden geheimen verzameld zoals Pelyekin zijn schatten verzamelde. Ze wisten hoe ze dieven en schimmen moesten zijn, hoe ze hun kracht en streken moesten verbergen.

Gelukkig leeft prins Nikolai nog. Tijdens het interview met Leigh Bardugo vertelde ze dat ze overwogen heeft om Nikolai in deel 2 te laten sterven. Ik vind het een waanzinnig leuk personage, slim en vol humor.

Alina ik kom je straks halen voor het eten, maar als het je teveel word, ren dan vooral gillend de kamer uit of steek haar neer met een dolk. Wat je op dat moment het beste lijkt.

Opvallend vind ik , zonder er te veel aandacht aan te willen schenken, de liefde tussen Tamar en Nadia. Knap vind ik het van Leigh Bardugo dat ze, als een van de normaalste zaken van de wereld, de liefde tussen deze twee laat bloeien.

En dan de Duisterling en Alina, zij krijgt steeds meer inzicht in hem.

Ik zal alles wat je kent en alles wat je liefhebt wegnemen. Als hij het kon, zou de Duisterling deze mensen tegen me gebruiken, maar het was nooit bij hem opgekomen dat ze misschien meer voor me waren dan een blok aan mijn been. Misschien had hij ze onderschat. Misschien had hij mij onderschat.

En laten we over het einde van het boek. hebben.. , wel de Grisha serie waardig! Pfew, en wat vind het vreselijk dat ik de serie uit heb. En jaloers ben ik op de huidige jeugd, deze boeken waren er niet in mijn jeugd. Maakt me niets uit want ik geniet er nu met volle teugen van!

Tags: ,

Divider

Dreiging en Duisternis door Leigh Bardugo | Een Boek Review

Gepost op 18 jan 2016 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 1 Comment

Dreiging en Duisternis door Leigh Bardugo | Een Boek ReviewDreiging en Duisternis by Leigh Bardugo
Also by this author: Schim & Schaduw, Val en Verlossing, List & Leugens, Kraai en Koninkrijk
Series: The Grisha #2
Published by Blossom Books on September 15th 2014
Genres: Fantasy, Young Adult
Pages: 415
Format: Hardcover
ISBN: 9789020679762
Goodreads

Opgejaagd door het Eerste en Tweede Leger en achtervolgd door nare herinneringen, probeert Alina samen met Mal een nieuw leven op te bouwen in een onbekend land. Ze moet haar identiteit als Lichtheerseres verborgen houden om niet gevonden te worden door haar tegenstander, de Duisterling.
Alina kan haar verleden en toekomst helaas niet lang blijven ontvluchten. Met behulp van een beruchte vrijbuiter, weet Alina veilig terug te keren naar Ravka. Ze is vastberaden om te vechten tegen de duistere krachten die zich in het land verzamelen. Maar terwijl haar magische krachten groeien, glijdt Alina verder en verder af in het gevaarlijke spel van de Duisterling –en verder weg van Mal.
Alina moet kiezen tussen haar land, haar macht en de liefde waarvan ze altijd dacht dat hij haar op het juiste pad zou houden.

review

Het vervolg op Schim en Schaduw, deel 1 in de Grisha serie. Deze eindigt terwijl Alina en Mal per schip aan de Duisterling ontsnappen. Mijn laatste zin uit mijn review:

Er is geen happy ending, maar wel een enigszins hoopvolle?

Wel die hoop was snel vervlogen. Al snel aan het begin van het verhaal zijn ze beiden alweer opgepakt door de Duisterling.

Hij weet niet hoe snel hij bij uit je buurt moet komen, merkte ik op. Ik bleef bij de deur staan.
Hij is bang voor wat je bent geworden. Dat zijn ze allemaal.

Wat een verhaal, het heeft geen spatje spanning ingeleverd ten opzichte van deel 1. Ik heb het in een ruk uitgelezen.
Leigh Bardugo heeft met Dreiging en Duisternis weer een bestseller geschreven.

Leuke nieuwe karakters verschijnen er. Zoals de verassende kapitein Sturmhund,de reusachtige Tolya met zijn stoere tweelingzus Tamar
En Alina, zij verandert, en er zijn momenten dat ik me afvraag of ik haar nog wel zo leuk vind.

Ik wil graag vrij zijn.
Zolang de Duisterling leeft zul je nooit vrij zijn. En je land ook niet. Dat weet je.

Plotseling werd ik overmand door begeerte. Ik wil ze, dacht ik. Al dat licht, al die macht. Ik wil ze allemaal.

Uiteindelijk is het een kwestie van Oorzaak en Gevolg:

Je kunt de regels van deze wereld niet overtreden zonder daarvoor een prijs te betalen

En zolang Alina zich dit maar beseft ………..

Wat mij opviel, was dat ondanks de misére, er een grote dosis humor in het boek verwerkt is. Zoals bijvoorbeeld de brief die Alina in gedachten aan de koning en de koningin schrijft over het verjaardagsfeestje van hun zoon.
Kortom, ik vind het een geweldig boek, op naar deel 3, Val en Verlossing!

Tags: ,

Divider

Schim en Schaduw door Leigh Bardugo | Een Boek Review

Gepost op 15 jan 2016 door Linda Kwakernaat in boeken, Reviews / 1 Comment

Schim en Schaduw door Leigh Bardugo | Een Boek ReviewSchim & Schaduw by Leigh Bardugo
Also by this author: Dreiging en Duisternis, Val en Verlossing, List & Leugens, Kraai en Koninkrijk
Series: The Grisha #1
Published by Blossom Books on May 2014
Genres: Fantasy, Young Adult
Pages: 352
Format: Hardcover
Goodreads

Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

stickers-Review

OMG! Wat een boek. Na minder dan 100 pagina’s in Schim en Schaduw gelezen te hebben wist ik: Ik ben verslaafd, en gedoemd om de hele serie te lezen .

Leigh Bardugo creërt een hele nieuwe Grisha-wereld in dit verhaal. Dat triggerde mij, samen met de Russische achtergrond, interessant.
Verschillende *Russische termen* vielen me al snel op, zoals oprtsjnik, Politznaya, Morotzova. Nu spreek ik geen Russisch of Pools maar het komt wel zo over. Later las ik in een interview dat de schrijfster geïnspireerd werd door het keizerrijk Rusland.

Grisha zijn word als iets veelbelovends gezien, maar schuilt er niet een addertje onder het gras?

Als een van jullie Grisha blijkt te zijn, dan zal de gelukkige naar een speciale school worden gestuurd waar Grisha leren om met hun gaven om te gaan. Daar zul je de prachtigste kleren en het lekkerste eten krijgen, alles wat je hartje maar begeert

De scene die hierop volgde vertelde mij veel over Mal en Alina.

De jongen en het meisje keken elkaar aan. Aangezien de volwassenen niet erg goed opletten, zagen ze niet dat het meisje haar hand uitstak om die van de jongen vast te grijpen, noch de betekenisvolle blik die ze met elkaar wisselden.

Ik hou van sterke vrouwen, de karakterontwikkeling die Alina in dit verhaal doormaakt is duidelijk. Duidelijk ook wie ze wsa, en waarom ze zo was. Mooi om te zien wie ze word, met fouten en al. (Ik voelde ook sympathie voor de Duisterling)

Mijn kracht kwam stukje bij beetje weer onder mijn controle. Ik voelde het naar mij toestromen, ik voelde dat ik da macht terugkreeg over iets dat al die tijd al van mij was geweest. Hiervoor was ik geboren. Ik zou niemand ooit nog tussen mij en mijn gave laten komen.

Er is geen happy ending, maar wel een enigszins hoopvolle? Op de kaft van het boek staat een quote van Veronica Roth, de schrijster van de Divergent serie:

Ik heb nog nooit zoiets gelezen.
Het tweede deel kan niet snel genoeg komen

Ik kan me hier volkomen bij aansluiten. Ik vind Schim en Schaduw door Leigh Bardugo een geweldig boek.
En zit nu op de postbode te wachten die met een pakketje komt met daarin: Dreiging en duisternis en Val en Verlossing.
Inderdaad deel 2 en deel 3.
Note: Zaterdag 31 oktober heb ik Leigh Bardugo bij Boekhandel Donner in Rotterdam ontmoet!

Sarah J Maas rated it 5 of 5 stars  :  
Recommends it for:
EVERYONE. I don’t think words can properly describe how much I adored SHADOW & BONE. The characters, the world-building…it completely blew me away. There were moments when I was so stunned by the beauty and the brilliance that I had to stop reading. I never wanted this book to end.This is the best YA fantasy novel I’ve read since SABRIEL or THE GOLDEN COMPASS.

Tags: ,

Divider